Predstavnici opozicije održali su konferenciju za novinare na kojoj su govorili o zahtevu trećine narodnih poslanika da se održi vanredna sednica o izmenama Zakona o rudarstvu i energetici, koji podrazumeva zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora. Na to je "hitno" reagovala i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, i ponudila da na toj sednici prisustvuje i sam predsednik Aleksandar Vučić. Tim povodom, narodna poslanica i jedna od osnivačica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović rekla je za Nova.rs da to ne bi bio prvi put da predsednik Srbije prisustvuje sednicama, ali da ne vidi razlog tome.

Nestorović je za Nova.rs rekla da bi prisustvo šefa države na sednici bilo „kršenje ustavnih ovlašćenja“.

„To je sednica u kojoj zakonodavno telo rešava pitanje u interesu svih građana. On je predsednik države koji ima protokolarna ovlašćenja, tako da svakako ne vidim razlog da bude tu prisutan“, kazala je ona i dodala da, međutim, ukoliko je to njihova želja, oni će je svakako ispuniti.

Podsetimo, predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je da će staviti na dnevni red zahteve opozicije o zabrani iskopavanja litijuma, te da jedva čeka sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se razgovarati o ovoj temi.

Pročitajte još...

Na pitanje Nove kako će poslanici vlasti da reaguju po pitanju predatog zakona, Nestorović je rekla da pretpostavlja da će zastupati isti stav kao i režim po pitanju rudarenja litijuma.

„Nije to ništa novo, videli ste njihov način ponašanja na prethodnoj sednici, kada tema nije bio litijum i Rio Tinto, kada su zauzimali stav koji je bio isti kao i predsednikov, premijerov i predsednice Skupštine Srbije. Ono gde se nadam da će možda eventualno neki od poslanika koji ne smeju to javno da izgovore, a pripadaju aktuelnom režimu ili možda SPS, se usuditi da možda glasaju. Ne znam, možda im proradi savest“, kazala je Nestorović.

„Rudarenje je tačka okupljanja i ujedinjenja“

Ona je dodala da smatra da je tema rudarenja litijuma u Srbiji jedno od elementarnih pitanja i prava građana.

„Oko toga zaista nema polemike, rudarenje litijuma je tačka okupljanja i ujedinjenja, bez obzira na političke i ideološke razlike ili na ono o čemu se stalno priča – da li treba izlaziti na izbore ili ne. To trenutno nije tema, ovo je zaista vrlo ozbiljno“, rekla je ona.

Danijela Nestorović je za Nova.rs kazala da je pitanje litijuma zapravo pitanje opstanka, i da će u tom smislu, kako kaže, vlast naravno to komentarisati kao i do sada.

„Njima svakako ne odgovara ujedinjena opozicija niti im odgovara saradnja sa ekološkim organizacijama koja okuplja veliki broj građana oko ove teme. Tako da, u tom smislu zaista očekujem da ćemo, ovako ujedinjeni oko osnovne životne stvari i u saradnji sa ekološkim organizacijama, ako ne u Skupštini Srbije onda makar na ulici uspeti da izboksujemo ili da pobedimo u smislu fronta za odbranu Srbije“, kazala je Nestorović.

Danijela Nestorović

Podsetimo, u prethodnom periodu opozicione parlamentarne stranke održale su niz sastanaka kako bi koordinisale zajedničko delovanje u cilju aktivnijeg učešća u borbi protiv namere vlasti da se otvori rudnik litijuma. Pored partija koje su deo aktuelnog saziva Skupštine Srbije, na sastancima su učestvovali i pokret „Kreni-promeni“, odnosno lider ovog pokreta Savo Manojlović i predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Zlatko Kokanović i Nebojša Petković.

Danijela Nestorović kaže da je izmenu Zakona o rudarstvu i energetici podržalo 86 poslanika.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare