Borko Stefanović Foto: N1

Naša vlast je šokirana onim što je ona sama prihvatila i to ne radi prvi put, a onda se iščuđavaju, lažu, dižu tenziju u društvu, prave ovde maltene predratnu atmosferu, izjavio je danas FoNetu zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović, povodom skidanja srpskih tablica na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Stefanović navodi i da iz aktuelne vlasti poslovično optužuju neke prethodne vlasti, „a mi nikakve veze sa tim nemamo evo već punih deset godina“.

Prema njegovom objašnjenju, suština ovoga što se danas dešava je u tome što je Vlada Kosova, jednostrano tumačeći sporazum sa našom Vladom iz 2016. godine, dakle sa Vučićem, Dačićem, Petkovićem i Markom Đurićem, protumačila da uvodi reciprocitet prema svim srpskim tablicama.

Kako je precizirao, ne samo tablicama gradova i opština sa Kosova i Metohije, „već sve srpske tablice sada moraju da se skidaju na adminitrativnoj liniji i da se stavljaju probne tablice“.

Radi se o reciprocitetu, ocenio je Stefanović, zato što je to bilo predviđeno u sporazumu iz 2011. godine za tablice sa Kosova i Metohije, koje su koristili mahom građani albanske nacionalnosti, a koje su imale grb i zastavu Kosova.

Naša vlast nije uspela da napravi dogovor koji bi važio duže od pet godina i taj dogovor je sada istekao, što je Priština iskoristila i rekla da taj dogovor više ne važi, smatra zamenik predsednika SSP.

Priština je na taj način poručila da Beograd nije uspeo da ga produži i zato ga sada „primenjuje na sva vozila iz Srbije'“, rekao je Stefanović, uz konstataciju da se u tome ogleda nesposobnost ove Vlade.

„Nije uspela da zaštiti naše građane, nije uspela da zaštiti Srbe sa Kosova i Metohije, koji su sada suočeni sa definitivnim ukidanjem KS tablica, statusno neutralnih tablica, na kojima nema grba i zastave Kosova, a koje smo mi uveli dogovorom iz 2011. godine“, obrazložio je on i ponovio da ih je Vlada Kosova „ukinula“.

„Žao mi je što moram da kažem da je ovo Kurtijevo pokazivanje zuba, naravno koje je za svaku osudu, i pokazivanje Aleksandru Vučiću, u smislu ‘mi ćemo sada da skidamo sve vaše tablice, zato što tako tumačimo vaš loše dogovoren sporazum iz 2016. godine'“, naglasio je Stefanović.

Ponovio je da sporazum iz 2016. nema nikakve veze sa dogovorom iz 2011. godine, jer je dogovor iz 2011. jedino omogućio da se vrate u upotrebu statusno neutralne tablice KS, da ljudi sa njima mogu normalno da se kreću preko administrativne linije, i omogućio da se skidaju tablice sa grbom Kosova koje su na Kosovu i Metohiji koristili mahom Albanci.

Sada je vlada u Prištini rekla „mi vama skidamo te tablice, posle 10 godina, i da KS tablice više ne postoje“, što je, prema Stefanovićevom stavu, „rezultat pregovaračkih nesposobnosti našeg režima“.

Podsećajući da vlast poslovično optužuje prethodne vlasti za „ono što su sami dogovorili 2016. godine“, Stefanović je ukazao da su na gubitku građani koji žive na Kosovu i Metohiji i koji se dodatno maltretiraju.

To se, kako je napomenuo, odnosi i na sve građane Srbije, koji iz rodbinskih, privatnih, porodičnih i poslovnih veza, treba da idu na Kosovo i Metohiju .

Sada ih teraju da skidaju tablice Republike Srbije, „kao posledica nesposobnosti i neznanja naših vlasti, koja 2016. nije uspela da zaštiti njihov interes i koja je samo na pet godina produžila važenje sporazuma“, ponovio je Stefanović.

Prema njegovom tumačenju, aktuelna situacija je dokaz specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku da od dijaloga nema ništa i da je on klinički mrtav.

„Nikakvog dogovora između Beograda i Prištine neće biti dok se ne promene političke korumpirane elite koje su i u Prištini i u Beogradu, i dok se Srbija u suštini ne demokratizuje“, procenio je Stefanović i zaključio da to, naravno, ne podrazumeva na bilo koji način priznanje nezavisnosti Kosova.

BONUS VIDEO: Protest ispred Višeg kasacionog suda,  blokirana Nemanjina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar