Foto: Printscreen/N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je ovo jedan od najtežih dana za nas kada je u pitanju Kosovo i Metohija i da to nije pitanje bilo kakve dramatizacije, ali je situacija teška i ozbiljna. On je pozvao Srbe da ne nasedaju na provokacije Prištine, a ako se nastavi njihovo ugrožavanje pozvaće Kfor i NATO da postupaju u skladu sa svojim ovlašćenjima i zaštite srpski narod. Dodaje da su stigli "tobož kompromisni predlozi" u vezi sa situacijom na Kosovu, ali nije naveo od koga, niti šta je bilo ponuđeno. "Izaći ćemo oštro pred Evropsku zajednicu, ili će da se poštuje Briselski sporazum ili nemojte više da nas zamajavate", rekao je on.

Povod za obraćanje predsednika je današnja situacija na graničnom prelazu Jarinje, gde su u nedelju postavljeni kontejneri i od jutros raspoređene jedinice ROSU, koje su počele sa oduzimanjem tablica sa oznakama sa severa Kosova.

Vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje u iznosu od pet evra.

„Mi smo sinoć znali šta Priština planira. Danas posle šest časova te snage su prešle na sever KiM. Ovo je šesti upad, ali najbrutalniji do sada sa dugim cevima i sa više od 350 pripadnika oružanih snaga“, dodao je on.

Sa nama o tome niko nije razgovarao i dogovarao osim što smo ih upozorili da to ne čine, rekao je Vučić.

On je podsetio na dva sporazuma, potpisana u Briselu 2011. i 2016, odnosno 4 dogovora o slobodi kretanja.

„Suština je da se radi o takozvanim KS tablicama, kojima je produžavana važnost od 2011. do 2016, pa onda do 2021. Problem je kada naiđe vozilo sa tablicama iz centralne Srbije, na primer iz Vranja koje oni nisu hteli da propuste“, rekao je on..

„Zaustavili su to vozilo i skinuli mu tablice. A to su tablice suverene države“, upozorio je predsednik Srbije.

Vučić je zatim naveo nekoliko tačaka Briselskog sporazuma koje Priština konstantno krši.

Prema njegovim rečima, osnovna obaveza Prištine je bila formiranje ZSO, ali da već 3.076 dana ona to odbija da formira.

„U jednom trenutku Briselski sporazum je za njih Sveto pismo, a u drugom je ništa jer ih baš briga za Srbe. Dogovorili smo da se formira regionalna policija Sever – sa 96 odsto Srba. Mi osam godina ne možemo da formiramo direktorat policije zato što ne postoji ZSO“,  podsetio je predsednik Vučić, dodajući da Albanci ne poštujuni sporazume o katastru i imovini..

On je podsetio i da je Priština na poslednjem dijalogu rekla da neće da razgovara ni o čemu osim o nestalima, a kada je došlo do tog pitanja, rekli su da neće da razgovaraju dok je na čelu Komisije Veljko Odalović.

Predsednik Srbije je rekao da je stopa licemerja prema Beogradu neizdrživa i da je sramno to što Albanci dovode naoružane snage protiv običnog srpskog naroda.

Naveo je da su stigli „tobož kompromisni predlozi“ u vezi situacije sa Kosovom, ali nije naveo od koga, niti šta je bilo ponuđeno.

On je dodao da strpljenje Srbije nije bezgranično, da se „na silu može sve ali da se Srbi neće saglasiti sa tim potezima“.

„Pozvaćemo Kfor i NATO da postupaju u skladu sa svojim ovlašćenja i zaštiti srpski narod. Za nas je najvažnije da se poštuju sporazumi koji su potpisani i da se malo smanji stopa licemerja prema Srbiji“, naglasio je predsednik Srbije.

On je pozvao Srbe da ne nasedaju na provokacije Prištine, jer Srbija neće dozvoliti pogrom kao 2004. godine, da kada protestuju to bude mirno, bez incidenata, „da puste nasilnike i siledžije da rade šta hoće, jer neko  će to morati na kraju da prihvati, ali Srbi neće“.

Vučić je rekao da će sutra biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a da će pre toga razgovarati sa predstavnicima zemalja Kvinte.

„Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost biće reči o merama koje ćemo da preduzmemo, ali i kako ćemo snabdevati naš narod na Kosovu i Metohiji sada u otežanim uslovima“, rekao je on.

„Nadam se da nećemo morati da preduzimamo naše mere i ekonomske i političke jer to ne bi bilo dobro za ceo region, posebno za naše odnose sa Prištinom“, kazao je Vučić.

On je zamolio međunarodnu zajednicu da Prištinu, kako je rekao, dozove pameti, ali ako toga ne bude „mi ćemo umeti da zaštitimo našu zemlju“.

„Izaći ćemo oštro pred Evropsku zajednicu, ili će da se poštuje Briselski sporazum ili nemojte više da nas zamajavate“, istakao je Vučić.

Upitan da li Srbija ima saznanje ko je za današnju akciju bio mentor Prištini, Vučić je rekao da „Lajčak i Borelj sigurno nisu“.

„Ne znam šta će reći, ali sigurno nisu srećni zbog ovakvog ponašanja Prištine. Možda će javno reći da nisu srećni zbog ponašanja obe strane, ali siguran sam da ne misle tako“, rekao je on.

BONUS VIDEO: DOBAR, LOŠ, ZAO: Vučić nije odbranio Kosovo, već ukinuo Srbiju na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare