Borko Stefanović Foto: N1

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović istakao je u Danu uživo da je neprihvatljiv predlog nacrta sporazuma o izbornim uslovima, koji su izradili predstavnici Evropskog parlamenta koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije, kao i da će predstavnicima EU do sledećeg sastanka biti dostavljeni amandmani na predloženi dokument.

Podsetimo, za neke opozicione stranke dokument o tome šta uraditi da bi se popravili izborni uslovi koji su napisali evroparlamentarci, je neprihatljiv, drugi misle da od njega ne treba odustati i da vredi predložiti izmene, kao i da to jeste pomak u odnosu na stanje pre dijaloga. Svi su saglasni da nacrt sporazuma vlasti i opozicije kakav je predstavljen, nije razjasnio do kraja kako obezbediti da dati ciljevi budu postignuti.

„U ovoj formi i ovom obliku dokument nije prihvatljiv. Mi smo bili veoma precizni. To znači da ćemo do sledeće runde 17. ili 18. septembra evroparlamentarcima dostaviti naše komentare, i o tome ćemo se usaglasiti sa ostatkom opozicionih stranaka, pre svega sa onima koji su sa nama radili na platformi koju smo detaljno predložili i dostavili Evropskom parlamantu. Taj dokument je pre svega neprihvatljiv jer je neka vrsta preambule, on utvrđuje stanje i govori o tome šta je to što ne valja u Srbiji u vezi sa izbornim uslovima“, navodi Stefanović.

Dodaje da predloženi dokument potvrđuje da je „Aleksandar Vučić uveo autokratiju u Srbiju, neku vrstu diktature i da mi nemamo slobodne izbore“. Slaže se sa ocenom Lutovca da je „taj papir dijagnoza stanja, a fali nam terapija“.

Precizira da je dokument neprihvatljiv jer „nema nikakve razrade, nema nikakvih konkretnih stvari i nema kontrole kako će to biti sprovedeno“.

„Samim tim deluje kao neki dobar uvod u neki širi dokument koji nije napravljen“, precizira Stefanović.

Ističe da nije zadovoljan ni činjenicom da su evroparlamentarci nekoliko dana ranije taj dokument dostavili Ivici Dačiću i Đurđeviću iz Srpske napredne stranke, i da su napravili situaciju u kojoj će prema njegovoj proceni Vučić prihvatiti dokument, pa će tako “ bilo kakav gnev i nezadovoljstvo građana Srbije izmestiti iz ostatka rasturenih institucija i preliti ga na ulice, čime on snosi odgovornost za ono što može da se desi“.

„Ne želimo nasilan scenario“

„Mi ne želimo bilo kakav nasilan scenario, mi želimo samo da građani biraju onoga koga žele. To u ovom trenutku u ovom dokumentu nema“, istakao je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

Najavio je i dogovor sa ostalim opozicionim strankama oko predstojećih koraka.

Poručuje evroparlamantarcima i građanima Srbije da opozicija već devet godina „pokušava da urazumi režim, koji je uzurpirao zemlju i koji sprovodi siromaštvo“.

„To znaju i evroparlamentarci. Zato su i locirali te oblasti u tom dokumentu“, smatra on i dodaje da je glavni problem što u predlogu evroparlamentaraca nema predloga koji je realizovan u Srbiji.

„Ovaj dokument nema nijedan element koji omogućuje da se sprovede zakon ove zemlje i da građani slobodno biraju koga oni žele… Mnogo je bitno da građani Srbije izbore sopstvenu slobodu, i ta pobeda će biti samo naša, kao što je i ranije bila“, istakao je Stefanović.

Kaže da bi u dokument evroparlamentaraca, kako bi bio prihvatljiv Stranci slobode i pravde, morao da „bude značajno bolji u bar dve stavke, javnom servisu i kontroli izbora i izbornog procesa“.

„Da vidimo ko će to da sprovede i ko će da kontroliše ovu vlast da će oni to zaista da sprovedu. Ne misle valjda da će ‘koza da čuva kupus’?…To bi moralo biti unutra. I to se kaže u tri rečenice koje kažu tačno šta treba da se uradi“, napomenuo je Stefanović ne isključujući organizovanje „građanskih protesta i mirne građanske pobune ukoliko pregovori ne budu uspešni“.

„Ako ostane na ovome, Srbija više nema šta da čeka i trpi“, zaključuje Stefanović.

BONUS VIDEO: Borko Stefanović u Šapcu o izlasku opozicije na izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare