Foto: Arhiva/Foto: EPA/ANDREJ CUKIC/Printscreen/Tv Pink

Nemanja Stajić, sekretar Sekretarijata za ozakonjenje nelegalnih objekata u Beogradu a koji je nedavno priveden na granici sa Crnom Gorom, ni posle pet godina nije odbio zahtev Radomira i Branislava Nikolića, sinova bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, za legalizaciju njihovih vikendica na obali Save. U ovom slučaju stvar je kristalno jasna - vikendice se nalaze u zaštićenoj zoni i ne mogu biti legalizovane. Jedino moguće rešenje, ukoliko se poštuje zakon, jeste odbijanje zahteva za legalizaciju nakon čega sledi rušenje. To se do danas nije desilo.

Najmanje pet godina je prošlo otkako su Radomir i Branislav Nikolić Sekretarijatu za poslove ozakonjenja objekata podneli zahtev za legalizaciju njihovih vikendica na Savi. Reč je, zapravo, o dvospratnim kućama, izgrađenim od čvrstog materijala, bez ikakve dozvole.

Sinovi bivšeg predsednika sazidali su dve kuće površine od po najmanje 100 kvadrata, na savskoj obali u blizini novobeogradskog naselja Blok 45.

Samo prizemlje kuće Radomira Nikolića ima površinu od 73 kvadrata, a još najmanje toliko ide na sprat i potkrovlje. Vikendica njegovog brata Branislava nešto je manja – sastoji se od prizemlja površine 54 kvadrata, prvog sprata i potkrovlja.

U ovom kraju gradnja nije dozvoljena, a vlasnicima bespravno podignutih objekata zbog prirode zemljišta legalizacija ne može biti omogućena. Inače, prema Zakonu, ozakonjenje nelegalnih kuća nije moguće ako su sagrađene u zaštitnom pojasu puta, železnice, dalekovoda, vodotoka ili poletno-sletne staze.

Iako je svojevremeno, nakon pritiska javnosti Radomir Nikolić obećao da će srušiti svoju vikendicu, on to do danas nije učinio.

Foto: Printscreeen N1

„Učinili smo sve da probamo da objekat legalizujemo. Ako nije moguće legalizovati, dobićemo rešenje i u skladu sa zakonom moraćemo i mi, porodično, da postupimo. Ako ne mi, onda će država“, rekao je još 2014. sin bivšeg predsednika Srbije Radomir Nikolić.

Po usvajanju Zakona o legalizaciji, krajem 2015, Tomislav Nikolić najavio je da će sa sinovima porušiti sporne objekte koje je gradio na Savskom nasipu.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIĆ

„Nisam znao da ovde ne sme da se gradi. Da sam znao, odmah bih srušio. Gradili smo jer država nije znala gde šta može da se gradi. Ako država sada zna, onda će ona da kaže ovde na obalama nema gradnje, daće nam dozvolu za rušenje, ja ne volim da mi drugi ruši ono što sam sam zidao, mi ćemo ciglu po ciglu da sklonimo“, rekao je tadašnji predsednik Srbije.

Od tada je prošlo pet godina, a ni država, odnosno Grad, ni Tomislav Nikolić i njegovi sinovi nisu učinili svoje. Zahtev za legalizaciju nadležnom sekretarijatu, na čijem čelu je Nemanja Stajić, podneli su još 2015.

Iako je Sekretarijat o zahtevu trebalo da se izjasni u roku od najviše mesec i po dana od prijema zahteva, to se međutim nije desilo.

Ono što se može videti u zvaničnoj evidenciji katastra jeste da su braća Nikolić 2015. godine podneli zahtev za konverziju, odnosno prava korišćenja u pravo svojine.

Privođenje na crnogorskoj granici, oštre optužbe opozicije

Sekretar Nemanja Stajić prethodnih dana, ali i meseci, našao se u centru pažnje javnosti, što zbog privođenja u susednoj državi, što zbog optužbi političkih protivnika da za velike sume novca omogućava izdavanje dozvola za nelegalne objekte.

On je nedavno zadržan na crnogorskoj granici. Naime, prilikom pokušaja da pređe granični prelaz Ranče, kod njega i još dva srpska i jednog crnogorskog državljanina pronađeno je oko 26.000 evra, nekoliko laptopova i 11 srpskih zastava.

Sumnja se da su bili na putu za Nikšić, kako bi na veoma važnim izborima, pomogli tamošnjim prosrpskim strankama. Kod Stajića konkretno je pronađeno 7.600 evro, a u automobili u kojem se nalazio i dva nova laptopa „lenovo“.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić je nedavno njega i njegovog brata Novaka stajić označila kao glavne saradnike Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, u poslovima divlje gradnje. Kako je tvrdila, braća Stajić su za velike sume novca omogućavali izdavanje dozvola nelegalnim objektima, zbog kojih Beograd sve više izgleda kao jedno neplanski građeno divlje naselje.

Protiv Nemanje Stajića je 2018. godine antikorupcijski tim Demokratske stranke podneo krivičnu prijavu jer je, kako su rekli, funkcionerima Srpske napredne stranke i njihovim saradnicima mimo svih propisa uknjiženo čak 52 stana i lokala.

„Tim stanovima i poslovnim prostorima sada raspolažu ili funkcioneri SNS ili njihovi najbliži prijatelji i saradnici. Zato je Antikorupcijski tim DS podneo krivičnu prijavu protiv sekretara za poslove legalizacije objekata Nemanje Stajića. Smatramo da je on zloupotrebio službeni položaj i time omogućio trećim licima da steknu protivpravnu imovinsku dobit, čime je oštećen budžet grada Beograda, oduzet novac svih nas, svih građana Beograda“, rekao je Filip Isailović, šef Antikorupcijskog tima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare