Foto:Fonet/Marija Djoković/Nemanja Jovanović/Goran Srdanov/Zoran Lončarević/Nova.rs

Predlog predsednika SANU Vladimira Kostića za rešenje kosovskog čvora, predstavljen u šest tačaka, opet je podelio srpsku opoziciju. Na one koji Kostićev novi istup u vezi Kosova tretiraju praktično kao izdaju ili ga smatraju nepozvanim da o tome govori i one koji u predlogu akademika vide dobra rešenja.

Da podsetimo, Kostić je izazvao veliku pažnju javnosti najpre izjavama na temu rešenja kosovskog pitanja, a ove nedelje i planom u šest tačaka, koji je izneo u tekstu za “Nedeljnik”.

U Kostićevom „planu za Kosovo“ se, ukratko, traži: zaštita prava Srba na Kosovu i Metohiji, zaštita kulture i istorije, postavljanje ovog problema u širi kontekst političkih, društvenih, kulturnih, istorijskih i demografskih pitanja, zatim izbegavanje izolacije Srbije po tom pitanju od svog prirodnog okruženja, ostanak na evropskom putu i da po svaku cenu sprečimo da budemo „ostrvo okruženo nenaklonjenim susedima“.

Kad je opozicija u pitanju, prvi je na Kostićev predlog reagovao lider Dveri Boško Obradović.

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Mnogo je korektnije otvoreno reći da si za priznanje nezavisnosti lažne države Кosova zarad dodvoravanja EU koja nas neće i dobrih odnosa u regionu na našu štetu, nego pričati neke prazne priče koje Srbe na КiM tretiraju kao nacionalnu manjinu i dijasporu“, napisao je Obradović na Tviteru i tako pokazao da apsolutno ne podržava Kostićev predlog.

Sličan je stav i predsednika Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića, koji smatra da Kostić nije ništa više kvalifikovan od bilo kog građanina Srbije da daje ovakve predloge.

Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ne mislim da je predsednik SANU, ma ko bio, vlastan da iznosi lične stavove. Merodavan može biti samo stav SANU kao takve. Gospodin Kostić je neurolog ako se ne varam i ne vidim šta ga posebno kvalifikuje da iznosi svoj sud o tom problemu, osim ako to ne čini kao običan građanin. A u tom slučaju, ne mislim da zavređuje da se tom sudu daje neka posebna, specifična težina u odnosu na sud bilo kog drugog građanina ove zemlje“, rekao je Jovanović za Nova.rs.

U Stranci slobode i pravde su bez komentara. Kao i u Demokratskoj stranci.

Pohvale na račun Kostićevog predloga imao je predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Nebojša Zelenović Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

„Vreme ne radi za Srbiju i zato je potrebno rešavati pitanje KiM onoliko brzo koliko to okolnosti dozvoljavaju. Proteklih četrdeset godina su jasan dokaz da Srbiju odlaganje rešenja dovodi u sve lošiji položaj. Interes Srbije je da uspostavi strateško partnerstvo sa Briselom i Vašingtonom.  Nije moguće postići održivo rešenje pitanja KiM bez jasnog plana integrisanja Zapadnog Balkana u funkcionalnu ekonomsko – političku zonu, koja će svakome ko na ovom prostoru živi dati realnu perspektivu boljeg života“, kaže Zelenović i dodaje:

„Od vitalne važnosti je uključenje opozicije, važnih institucija i uglednih pojedinaca u pregovarački proces. Danas to nije slučaj i samo najuži vrh vlasti ima saznanje šta se u pregovorima dešava. Sve što je akademik Kostić rekao, a što je saglasno napred rečenom, bezrezervno podržavam“.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić slaže se samo sa delovima Kostićevog plana.

Sanda Rašković Ivić Foto:FoNet/Marija Djoković

„Pre svega, akademik Kostić ima pravo na svoje mišljenje i protiv sam hajke koja se protiv njega vodi ovih dana. Što se tiče njegovog plana za Kosovo i Metohiju, slažem se sa delovima u kojima govori o maksimalnoj zaštiti prava i dobrobiti srpskog naroda na KiM, kao i zaštiti crkvene i kulturne baštine. Podržavam i okrenutost pregovorima, međutim, ne slažem se sa stavom da je status kvo opasan za budućnost Srbije. Mislim da je strpljenje u ovom slučaju ključno, a strpljenje podazumeva i status kvo. Kosovski problem star je skoro 150 godina u modernoj istoriji Srbije i ne može se rešiti čak ni za deceniju ili dve“, zaključuje Rašković Ivić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare