Foto: Nemanja Jovanović, Printscreen/Tv Happy

Ne razumem histeriju zbog reči predsednika SANU Vladimira Kostića o Kosovu, ali ne mogu da ne branim njegovo pravo na mišljenje i pravo da iznosi argumente, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je nedavno gostujući na Newsmax Adriji da Kosovo nije naše i da to što pre treba shvatiti, a taj njegov stav izazvao je burne reakcije javnosti.

„Ne mogu da se saglasim u potpunosti sa njim“, rekao je Vučić, dodajući da ne može da razume tu vrstu negativne kampanje prema akademiku i da treba da vidimo „šta je tu tačno, a šta nije tačno“.

Iako je akademik neko sa kim, kako kaže, ima mnogo mimoilaženja, „čak gotovo ni u čemu nije saglasan“, Vučić smatra da je predsednik SANU pokazao hrabrost i odgovornost da iznese stav koji nije većinski, upoređujući to sa napadom na njega kada je pomenuo razgraničenje sa Kosovom.

„Čovek je rekao što misli, da li je sve netačno što je rekao – nije“, istakao je Vučić na TV Happy.

Što se tiće zamrznutog konflikta mislim isto što i on, rekao je predsednik Srbije, dodajući da je tu pitanje samo „ko će prvi da izvuče sablju iz korica“.

Ne bih voleo da kažem da je Kosovo i Metohija njihovo ili tome slično, ali zato moramo da sednemo i razgovaramo, da se između sebe dogovorimo, da budemo korektni i fer i kažemo šta je to što je kompromisno rešenje.

„Ako nemamo jedno da pronađemo deset varijanti, da sačuvamo mir ako je to ikako moguće“, napomenuo je predsednik.

Prema njegovim rečima, to je racionalan i ozbiljan pristup.

„A to što ćemo da vičemo na predsednika SANU jer smo mi veliki rodoljubi, u čemu smo bolji – u tome što imamo više ‘maseratija i džipova'“, upitao je Vučić.

On je dodao da ima istine u tome što je govorio akademik Kostić, ali da ne može da se saglasi u potpunosti sa njim.

„Ne mogu da kažem da su mu svi argumenti glupi i netačni, ali ne mogu da ne branim njegovo pravo na mišljenje i pravo da iznosi argumente“, zaključio je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare