Foto:printscreen/Youtube/Vladan Rakic

"Ne mislim da postoji spremnost da se napravi ozbiljan kompromis. Mislim da su ova putovanja i kontakti u Evropi morali da se dese puno ranije, mi zavisimo od te Evrope i sveta. Moramo naći zajednički jezik sa njima. Tu smo gde jesmo, mislim da nam je sudbina direktno vezana za EU. Sami sigurno nećemo uspeti", poručio je u svom govoru na Gazimestanu Oliver Ivanović 2006. godine.

Na današnji dan, pre 5 godina u Kosovskoj Mitrovici ubijen je lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović. Još uvek ne znamo ko je odgovoran, niti da li će neko uopšte odgovarati, jer istraga stoji, ali današnji dan svakako jeste prilika da se građani dodatno sete Ivanovića.

Jedan od govora  koji je ostao upamćen, te kojeg se građani neretko sete jeste njegovo obraćanje novinarima sa Gazimestana 2006. godine, za Vidovdan. Ivanović je tada poručio da svaki put na Vidovdan imamo novu.

„To je uvek prilika na podsećanje, to je duboko usađeno u našu kolektivnu memoriju, kako Vidodvdan, tako i Kosovski boj. Ja se radije sećam nekih drugih situacija. Vidovdan je nekada bio dan radosti, ali se sada češće sećamo nekih loših trenutaka. Svaki put na Vidovdan imamo novu nadu i nadamo se da će Srbi ostati da žive ovde, a da istovremeno ne budu ugroženi životno, pravno i u svakom drugom smislu“, poručio je Ivanović te 2006. godine.

Govoreći u tom trenutku o aktuelnim pregovorima u Austriji, između Beograda i Prištine, Ivanović nije imao dileme da će doći do napretka.

„Ne mislim da postoji spremnost da se napravi ozbiljan kompromis. Mislim da su ova putovanja i kontakti u Evropi morali da se dese puno ranije, mi zavisimo od te Evrope i sveta. Moramo naći zajednički jezik sa njima. Neke mere Vlade ne odgovaraju, poput ukidanja dvostrukih plata i ne znam u kom pravcu to vodi“, izjavio je Ivanović, koji je tada bio ispred Liste za Kosovo.

Dodatno, komentarišući aktuelne međunarodne okolnosti u kojima se Srbija tada nalazila, Ivanović je poručio da Rusija nije jedini prijatelj Srbije.

„Mi imamo malo prijatelja, na nesreću, ali moramo da napravimo dogovor sa svetom i Evropom. Tu smo gde jesmo, mislim da nam je sudbina direktno vezana za EU. Sami sigurno nećemo uspeti, kontakte moramo da stvaramo i SAD“, poručio je sa Gazimestana 2006. godine Ivanović.

Podsetimo, na današnji dan pre tačno pet godina sa šest metaka u leđa u Kosovskoj Mitrovici ubijen je Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP. Uprkos protoku vremena, u Beogradu se predistražni postupak nije pomerio s mesta, dok u Prištini istraga nije otkrila ni ko je ubica ni ko je nalogodavac tog zločina. Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića, navodi za “Novu” da su sva četiri zaštićena svedoka, na čijim se iskazima ozbiljno zasnivala optužnica, zbog zastrašivanja odustala od davanja izjava.

Od 16. januara 2018. ni srpski ni prištinski organi nisu otkrili ko je i po čijem nalogu pucao u Olivera Ivanovića. Protiv šest osoba na Kosovu se vodi postupak zbog umešanosti u ubistvo, dok u Beogradu nema ni istrage. Slučaj „Ivanović“ i dalje je u predistražnoj fazi.

Oliver Ivanović Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U Hramu Svetog Save u ponedeljak ujutru održan je pomen povodom pet godina od ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija i pravda“, kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Najpre su sveštenici u Hramu održali pomen, a zatim su uži članovi Ivanovićeve porodice, zajedno sa Vučićem i Brnabić, paljenjem sveća odali počast i time obeležili pet godina od njegovog ubistva u Kosovskoj Mitrovici.

Pomenu su pored udovice Milene Ivanović, Oliverovog sina, prijatelja i brojne rodbine, prisustvovali i direktor kancelarije za KiM Petar Petković i v.d direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Sa druge strane, opozicioni političari među kojima Miroslav Aleksić i Borislav Novaković iz Narodne stranke, kao i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke odali su počast i zapalili sveću Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici.

Bonus video: Šta je rekla Ana Brnabić kad su je pitali kad ćemo saznati ko je ubio Olivera Ivanovića

Komentari

Svi komentari (0)