Foto printscreen tv Most

Iza uvredljivog spota o Oliveru Ivanoviću, koji je pre više od tri godine uoči izbora na KiM emitovan na televiziji Pink i TV Most i to samo nekoliko meseci pre njegovog ubistva, stoji "Srpska lista". To je u "Utisku nedelje" izjavio Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“. Tu tvrdnju potvrđuje i sačuvana fotografija snimka emitovanog spota na kojoj se vidi da je u pitanju plaćeni termin “Srpske liste”.

Pročitajte još...

Snimak spota onako kako je originalno emitovan na TV Pink i TV Most danas nije moguće naći ali su sačuvane fotografije snimka ekrana. Kako se može videti na fotografiji, na TV Most emitovan je spot u plaćenom terminu. U gornjem levom uglu piše “ plaćeni termin Srpska lista“.

Spot u kojem se Oliver Ivanović, opisuje kao “čovek koji ne plače za ubijenim ljudima, već za svojim automobilom”, predstavljao je ujedno i vrhunac medijskog linča koji je ovaj političar proživljavao zbog toga što se odlučio da bude kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice. Sporni spot emitovan je pred izbore na KiM 2017. godine i neposredno pre ubistva Ivanovića.

“Ja bih voleo da neko javno izađe i saopšti ko je napravio taj spot”, rekao je Miroslav Ivanović u „Utisku nedelje“, a na pitanje da li on zna ko je to, odgovorio je da zna.

Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIC

On je dodao da mu je bilo jasno da to može biti opasno i da je to bilo crtanje mete za Olivera.

“Kada razmišljate o autorima tog spota to je monstruozno i najmanje može biti deo neke kampanje, to nije politika. Mi smo sudili ljudima za takve stvari”, rekao je brat ubijenog Ivanovića.

Kako je nastala “Srpska lista” i ko je čini

Srpska lista formirana je 2014. godine kao građanska inicijativa, da bi tri godine kasnije, 2017, prerasla u političku organizaciju. Njen nastanak i funkcionisanje od početka je podržano od države Srbije, zbog čega se i smatra “produženom rukom” Srpske napredne stranke na Kosovu.

To potvrđuje i učešće državnog rukovodstva Srbije na proslavama “Srpske liste” nakon izbornih pobeda, ali i jasne poruke ovdašnjih funkcionera da je glas za „Srpsku listu garant opstanka Srba na Kosovu“.

U redovima ove političke grupacije, mesto potpredsednika drži Milan Radoičić, čovek za koga se tvrdilo da je neko ko iz senke vuče ključne poteze i to u periodu kada nije bio zvanično član „Srpske liste“.

Da je on taj sa kojim razgovara albanska strana više puta je ranije napominjao sada već bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Za Radoičića je tada navodio da „ima autoritet na severu Kosova“.

On tada nije bio član Srpske liste ali se sa njim razgovaralo. Za potpredsednika te stranke izabran je tek u junu 2018. godine.

Sve to se desilo nakon što je vlast Srbije posle ubistva Ivanovića, negirala bilo kakvu vezu sa Radoičićem koga su pojedini opozicioni političari dovodili u vezu sa ubistvom.

Tadašnji direktor kancelarije za KiM Marko Đurić tvrdio je da ne zna ko je „taj čovek“, slično je odgovorio tada ministar policije a sada odbrane Nebojša Stefanović a poznanstvo sa Milanom Radoičićem je na kraju negirao i Aleksandar Vučić. Samo nekoliko meseci kasnije, Milan Radoičić je izabran za potpredsednika Srpske liste.

Široj javnosti Srbije postao je poznat kada su pojedini opozicioni srpski političari na Kosovu počeli da ga pominju kao centar neformalne moći na severu Kosova. Na njega je ukazivao i sam Oliver Ivanović.

On je zamolio novinare BIRN-a, kojima je dao jedan od poslednjih intervjua, da deo koji se ne odnosi na Radoičića ne objavi, plašeći se moguće odmazde.

“Centar moći nije u zgradi opštine, nego zgrada opštine potpada pod ovaj drugi, neformani centar moći”, rekao je Ivanović za BIRN, ističući da ga brine što predsednik Vučić u Radoičiću vidi borca za opstanak srpstva.

“Predsednik je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da on uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu”.

Mesec dana nakon ubistva Ivanovića, predsednik države Aleksandar Vučić je tvrdio da ne poznaje Milana Radoičića.

Ko je Milan Radoičić

Ime Milana Radoičića široj javnosti je postalo poznato 2013. godine, kada je zajedno sa Zvonkom Veselinovićem, koji je njegov kum, optužen zbog zloupotrebe javnog položaja.

Milan Radoičić Foto: N1

U optužnici se navodilo da su četvorica optuženih na deonici Dimitrovgrad-Pirot, koji je deo Koridora 10, “bez odgovarajućih saglasnosti Ministarstva rudarstva i prirodnih resursa, kao i bez plaćanja nakonade lokalnim vlastima, kopali šljunak i isporučivali ga na trasi nove saobraćajnice”.

Međutim, najveću pozornost javnosti Radoičić je dobio zbog sukoba sa Oliverom Ivanovićem, zbog čega je danas i jedan od osumnjičenih za umešanost u njegovo ubistvo. On i njegov kum Veselinović, su u kosovskoj optužnici označeni kao organizatori kriminalne grupe koja je pomagala u zločinu. Tužilaštvo zaključuje da je ubistvo izvršeno iz političkih motiva i da ga je počinila kriminalna grupa kojom rukovodi Radoičić. Navodi se i da je Radoičić u bekstvu.

Pročitajte još...

Sam predsednik Vučić je potvrdio kako je sukob između Ivanovića i Radoičića postojao još od 2000. godine, te da to nije nikakva tajna. O svojim vezama sa kontroverznim biznsmenom sa Kosova je rekao sledeće:

“Nikada sa njim nisam razgovarao, možda je on bio na nekom sastanku gde sam ja bio… Nikad telefonom, nikada uživo, da znam da sa njim razgovaram. Možda je bio na nekom sastanku na Kosovu na kom sam ja bio”, rekao je Vučić u jednom od svojih gostovanja na televiziji Hepi. Iste godine Radoičić je preuzeo funkciju potpredsednika “Srpske liste”, a u novembru je učestvovao na sastanku Srba sa Kosova sa Vučićem u Klubu poslanika.

Samo dan kasnije, kosovska policija je uhapsila četiri osobe osumnjičene za ubistvo Ivanovića, dok Radoičić nije bio dostupan prištinskim vlastima.

Dva dana nakon akcije kosovske policije, Radoičić je preko društvenih mreža poručio da neće predati vlastima u Prištini, negirajući umešanost u ubistvo Ivanovića. Posle ove izjave, biznismen s Kosova je završio na poligrafskom ispitivanju, gde je, prema rečima tadašnjeg šefa vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i predsednika Vučića utvrđeno da nije ubica.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“On je prihvatio i prošao poligrafsko ispitivanje“, rekao je Vučić, dodajući da je Radoičić “ubijen kampanjom koja se vodi protiv njega”.

“On je do pre godinu dana, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovek broj jedan za odbranu Kosova i Metohije u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima“, govorio je predsednik.

Iako poligrafsko ispitivanje nije sudski dokaz, nevinost Radoičića je odbranjena, makar kad je u pitanju stav beogradskih vlasti. Uprkos tvrdanjama da nema nikakve veze sa atentatom na Ivanovića, Radoičić je do danas nedostupan istražnim organima s Kosova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare