Miroslav Lajcak
Miroslav Lajčak Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je pismo premijeru privremenih kosovskih institucija Avdulahu Hotiju u kome ga je podsetio da je sloboda kretanja zvaničnika Beograda i Prištine predviđena sporazumima o slobodi kretanja, kao i sporazumima o zvaničnim posetama.

„EU očekuje od Kosova da i dalje radi na postizanju sveobuhvatne normalizacije sa Srbijom. To uključuje poštovanje i sprovođenje svih sporazuma postignutih do sada u dijalogu“, napisao je Lajčak u pismu datiranom na 23. novembar, a u koje je Tanjug imao uvid.

U pismu, Lajčak podseća Hotija da je slobodno putovanje na teritoriju druge strane dogovoreno u Sporazumu o slobodi kretanja, dok su posebbna prravila utvrđena za osobe koje obavljaju zvanične poslove, što je utvrđeno Sporazumima o zvaničnim posetama.

„Sporazumi o zvaničnim posetama i njihovi amandmani koji su njihov sastavni deo obezbeđuju uredno rukovanje i izvršenje zvaničnih poseta. Taj sporazum zajedno sa sporazumom o Slobodi kretanja pokazali su se veoma korisni i oni predstavljaju dostignuće u radu vas i beograda, koje bi trebalo očuvati“, napisao je Lajčak.

Istovremeno, on je podsetio Hotija da su oba Sporazuma obaveza dogovorena tokom dijaloga i koju moraju da poštuju obe strane – i Beograd i Priština.

„Nepoštovanje ovih sporazuma šalju veoma negativan signal o kredibilitetu Kosova kao strane u procesu dijaloga. Dodatno, njihova kršenja podrivaju napore za normalizaciju odnosa između dve strane i pojačavaju tenzije na terenu. zauzvrat to ozbiljno utiče na trenutne razgovore o budućem sveobuhvatnom sporazumu“, napisao je Lajčak.

Briselski diplomata poručio je Hotiju da je njegova uloga kao premijera ključna za obezbeđivanje poštovanja tih sporazuma postugnutih tokom dijaloga od strane kosovskih institucija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar