Foto:EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Evropska unija će osigurati da dijalog između Srbije i Kosova ne sklizne u rasprave o podeli ili razmeni teritorija, rekao je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i poručio da je optimista u vezi sa dijalogom i želi da svi budu pobednici jer su Beograd i Priština svesni da im je dijalog potreban, prenosi Glas Amerike.

Lajčak kaže da nije siguran da li će strane postići sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum.

U onlajn debati koju je organizovao Univerzitet Džon Hopkins u Vašingtonu, Lajčak je ukazao da „Kosovo kaže da bi proces trebalo da se održi i završi potpunim priznanjem, dok Srbija pita kakve koristi ima od ovog procesa“.

„Uloga EU nije samo da vodi zapisnik. Sporazum mora biti prihvatljiv za zemlje EU i regiona. Neće biti sporazuma uzmi ili ostavi, dakle neće biti nametnut, nego pobrinućemo se da tekst koji će biti potpisan bude u skladu sa vrednostima EU“, citirali su prištinski mediji Lajčaka.

On je istakao da su se do sada Srbija i Kosovo dogovorili o nestalim i raseljenim licima i da nastavljaju pregovori o međusobnim finansijskim i imovinskim potraživanjima.

„Kada dijaloga nije bilo – bilo je nestabilnosti. Sada, kada dve strane razgovaraju, to stvara utisak da su stvari pod kontrolom. Takođe, dijalog se ne može zaobići. Dve strane žele evropsku budućnost i znaju da je jedini put za to kroz dijalog“, rekao je Lajčak i ponovio očekivanje da Kosovo i Srbija sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa mogu postići u narednih nekoliko meseci.

On je istakao i važnosti obnavljanja saradnje Evropske unije i Sjedinjenih Država, prenosi Kosovo Onlajn.

„Bilo je pitanja tokom poslednje dve godine o američkom pristupu, ali s novom administracijom nadamo se da ćemo vratiti standarde koji donose koristi Zapadnom Balkanu. Kada sam posetio region, pitao sam strane zašto se dovode u poziciju da se opredele za EU ili SAD. Ovo ne bi trebalo da se događa. Uvek smo spremni za saradnju“, izjavio je Lajčak.

Na pitanje kako se može naći rešenje za očekivanja dve strane u kojima Kosovo traži obostrano priznanje, dok se Srbija pita da li će i šta dobiti, Lajčak je rekao da o rešenju odlučuju tri strane.

„U stalnom sam kontaktu sa svima, uključujući i države članice Evropske unije jer i ona ovde ima reč. Ne želimo da imamo gubitnike i dobitnike – jer želimo da svi budu pobednici“, rekao je Lajčak tokom telekonferencije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar