Sudbina Starog grada je u rukama Marka Bastaća, koji još nije odlučio da li će prihvatiti ponudu opozicije i s njima formirati vlast u ovoj opštini. On tvrdi da za sad nije pregovarao sa Srpskom naprednom strankom, pa se postavlja pitanje šta ako Bastać bude novi Branimir Nestorović i kad bi u tom slučaju građani ove opštine išli na nove izbore.

Na pitanje šta ako Marko Bastać na kraju ne bude dogovorio saradnju ni sa vlašću ni sa opozicijom, član Gradske izborne komisije Zoran Alimpić kaže da je procedura sledeća…

“Prema Zakonu o lokalnim izborima, nakon objavljivanja konačnih rezultata postoji rok od 10 dana, u kojem predsednik Skupštine opštine iz prethodnog saziva treba da zakaže konstitutivnu sednicu. Ona mora da se održi u roku od 30 dana od dana potvrđivanja mandata. Prema ovom zakonu nije predviđena nikakva sankcija”, kaže Alimpić i dodaje:

“Nju predviđa Zakon o lokalnoj samoupravi, koji kaže da se Skupština opštine mora konstituisati u roku od dva meseca od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora. Ako se to do tad ne desi, predsednik Skupštine grada Beograda je dužan da raspiše nove izbore u toj opštini, a Skupština grada imenuje privremeni organ od pet članova”.

Zoran Alimpić Foto:M.K./ATAImages

Taj privremeni organ treba da preslika sastav Skupštine opštine, međutim, i tu postoji mogućnost da ga vlast “skroji” sebi u korist.

“Istu situaciju smo imali i u Skupštini grada Beograda, gde je bilo problem tumačenja. Da li se taj Privremeni organ formira na osnovu poslednjih rezultata izbora ili na osnovu prethodnog saziva parlamenta kojem je istekao mandat. U Beogradu su članovi ovog tela birani iz onog saziva s isteklim mandatom”, navodi Alimpić.

Što se tiče novih izbora u opštini Stari grad, sagovornik Nova.rs kaže da ih raspisuje predsednik Skupštine grada u roku od dva meseca.

“Od raspisivanja do održavanja izbora ne sme da prođe manje od 45 ni više od 60 dana. To praktično znači da bi četiri meseca nakon poslednjeg roka za konstituisanje Skupštine opštine Stari venac, mogli da imamo nove izbore.

S obzirom da je taj rok 14. jul i pod uslovom da Marko Bastać ne formira vlast ni sa vlašću ni sa opozicijom, nove izbore u Opštini Star grad mogli bi da imamo u novembru.

Kako izgleda trenutna situacija u Starom gradu

Pregovori opozicije s liste “Biramo Stari grad” i „Čuvara Starog grada – Marko Bastać”, trajala je desetak dana. U tom roku Bastaću je predstavljen plan za saradnju i ponuđena koalicija. Poslednji rok za njegov odgovor istekao je u ponedeljak, nakon čega je kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao da Bastać nije odgovorio.

Konferencija za novinare predstavnika koalicije „Biramo Stari grad“ o mogućnost formiranja opozicione vlasti nakon izbora održanih 2. juna Foto:Milos Tesic/ATAImages

“Mi ne sporimo pravo „Čuvarima Starog grada“ da pregovaraju s kim žele, pa i sa naprednjacima, ali smatramo da ovo jeste jedna vrsta izigravanja volje birača, s obzirom na to da su građani Starog grada glasali za promenu vlasti”, izjavio je Lazović na konferenciji za novinare.

Bastać, pak, tvrdi da nije vodio pregovore sa SNS.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Ja sam njima rekao (predstavnicima liste „Biramo Stari grad“) i u četvrtak na sastanku i javno u petak da neće dobiti odgovor do ponedeljka, već da će dobiti odgovor do kraja ove nedelje. Rok koji je postavio Radomir Lazović je neki rok koji je on postavio, nije rok oko kog smo se usaglasili. Ne vidim da se bilo šta dogodilo drugačije“, rekao je Bastać.

Dodao je da se za njega ništa nije promenilo posle konferencije koju je održala koalicija „Biramo Stari grad“ na kojoj je saopšteno da oni neće više učestvovati u daljem odugovlačenju, razvlačenju i razvodnjavanju razgovora.

Na pitanje da li je u međuvremenu došlo do razgovora sa Srpskom naprednom strankom, Bastać je odgovario negativno.

„Jedini razgovori koji se vode su sa koalicijom „Biramo Stari grad“, rekao je on.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare