Abdel Fatah al Sisi, Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić usvojili su zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve države. Deklaracijom je predviđena politička koordinacija u bilateralnim i međunarodnim pitanjima, saradnja u oblastima odbrane i bezbednosti, privredna saradnja na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini, saradnja u oblastima u poljoprivrede, energije i energetske bezbednosti sa naglaskom na razvoju i diversifikaciji gasnih i drugih energetskih izvora.

Tokom posete egipatskog predsednika Srbiji, dve države su potpisale 13 ugovora, među kojima je i onaj o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i socijalnih pasoša.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji da će nada da će do kraja oktobra ili početka novembra dve zelje usaglasiti Ugovor o slobodnoj trgovini. On je dodao da je siguran da će Srbija uskoro prodavati žitarice Egiptu.

Pročitajte još...

Potpisani su ugovori o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, memorandum o razumevanju dve vlade u oblasti poljoprivrede, kao i program saradnje u oblasti kulture i umetnosti.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra.

Dve strane su potpisale i Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Potpisan je i Memorandum o saradnji Radiotelevizije Srbije i Nacionalne medijske uprave Egipta, potom sporazum o saradnji Muzeja afričke umetnosti i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije, sporazum o saradnji Razvojne agencije Srbije i Uprave slobodnih zona, kao i Memorandum o razumevanju Instituta za standardizaciju Srbije i Egipatske organizacije za standardizaciju i kvalitet.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar