Protest u Kosovskoj Mitrovici Foto:TANJUG/ STR

Kod trga Braća Milić u Kosovskoj Mitrovici u toku je najavljeni protest Srba protiv otvaranja glavnog mosta na Ibru u ovom gradu na kom su građani aklamacijom, jednoglasnim uzvikivanjem, usmeno usvojili da se glavni most na Ibru, u čijoj se neposrednoj blizini ovaj skup i održava – ne otvara.

Građani ovog dela grada, poslata je poruka, sa tim nisu saglasni, prenosi Kossev.

Sa oko pola sata kašnjenja, građanima se prvi obratio Nikola Kabašić, bivši predsednik Suda u Mitrovici.

Podržana je njegova ideja da se odluke lokalna samouprava odnosno Opštine Severna Mitrovica, koju je nazvao prinudnom upravom Mitrovice i za koju je izneo niz kritika zbog upravo zbog više odluka koje su oni donosili, na isti način i ubuduće obaraju.

PROČITAJTE JOŠ...

„Svaki put kada oni budu donosili odluke koje idu na štetu i protvine su volji građana ovde, mi ćemo se na istom mestu okupljati i aklamacijom usvajati da mi nismo sa tim saglasni“, kazao je između ostalog.

Obratili su se na ovom skupu i urednica lista Jedinstvo, Rada Komazec, potpredsednica Udruženja Penzionera KiM, Duška Vlahović, kao i direktor radne jedinice Pošte Srbije na Kosovu Ivan Milojević, inače svojevremeno ministar u kosovskoj vladi Ministarstva za regionalni razvoj.

Protest u Kosovskoj Mitrovici Foto:TANJUG/ STR

Na skupu su i predstavnici tri ključne političke stranke Srba na severu.

Pristigli su predstavnici Srpske liste, prenosi Kossev. Tu su predsednik Zlatan Elek, njegov zamenik Dragiša Milović, kao i Slavko Simić, Igor Simić, Ivan Todosijević…

Kod trga Braća Milić su i predstavnici Srpske demokratije, ali i lider Partije kosovskih Srba.

Na skupu je i Milija Biševac, jedan od osnivača Srpskog narodnog pokreta.

Protest u Kosovskoj Mitrovici Foto:TANJUG/ STR

Istaknuti su transparenti, sa centralnim porukama ispisanim na njima: „Na mostu smo opstanak branili, sad branimo nestanak!“, „Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni za sve!“, „Dok EU i SAD pišu saopštenja, nas proteruju!“, „Tražimo KFOR da nas zaštititi!!!“…

Skup je unapred prijavljen policiji, koja je za to napravila poseban operativni plan. Prijavila ga je grupa građana, rečeno je za Kossev u policiji. Skup je podržao i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Najavljen je u danu kada je iz KFOR-a potvrđeno da su dobili najavu da će se na ovom mostu raditi tehnički pregledi. Ova Misija ponovila je svoj, ali i stav šire međunarodne zajednice na Kosovu – da se pitanje otvaranja mosta treba rešavati u okviru Briselskog dijaloga.

Pre samog protesta, nije bilo vidljivo povećanog prisustva Kosovske policije. Manja grupa policajaca nalazi se sa obe strane mosta, a ima i policajaca u civilu.

Kosovska Mitrovica protest Srba sa Kosova i Metohije Foto:TANJUG/ STR

Protest prati veliki broj medija, i srpskih i albanskih.

Na samom mostu je i zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani. Ponovio je u kratkom razgovoru za Kossev, ono što je kazao i juče, da oni ne očekuju da će današnji protest pratiti bilo kakvi incidenti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare