Foto: Printscreen/REUTERS

Programski direktor Centra za prava manjinskih zajednica Darko Dimitrijević izjavio je danas, predstavljajući rezultate istraživanja „Prava zajednica na Kosovu“, da je jedan od ključnih nalaza da pripadnici srpske zajednice uglavnom nemaju poverenje u policiju i sudstvo.

“Mnogi ispitanici su naglasili svoju negativnu interakciju sa kosovskom policijom i što je posebno važno, kako za sud, tako i za policiju, oni ponekad nisu bili sposobni da komuniciraju sa njima na srpskom jeziku, što je jedno od Ustavom garantovanih prava”, rekao je Dimitrijević na onlajn prezentaciji rezultata istraživanja koje su sproveli NVO AKTIV i Centar za prava manjinskih zajednica severno i južno od Ibra.

On je rekao da su građani koji žive južno od Ibra, i u opštinama koje su većinski albanske, izjavljivali da imaju probleme sa institucijma.

“Žitelji severnih opština više govore o pozitivnijoj interakciji sa institucijama od onih koji žive južno od Ibra”, kazao je Dimitrijević.

On je dodao da građani imaju pozitivna iskustva kada je u pitanju institucija ombudsmana, jer su oni koji su se obratili toj instituciji dobili odgovarajuću pomoć i podršku.

Prema njegovim rečima, Srbi koji žive u opštinama sa albanskom većinom imaju najviše problema da komuniciraju sa institucijama, a problem im je i pristup uslugama i informacijama na srpskom jeziku.

On je rekao da su institucije uglavnom nezainteresovane da pruže odgovarajuću pomoć i omoguće pristup tim uslugama.

“Skupština Kosova izdvojena je kao telo koje neprestano krši zakon o upotrebi jezika”, istakao je Dimitrijević.

On je naveo da su učesnici fokus grupa naveli da je Kancelarija predsednika u prošlosti predstavljala pozitivan primer institucije koja poštuje pravo na upotrebu jezika.

Dimitrijević je rekao i da javne institucije nisu tehnički opremljene za potpuno poštovanje prava na jezik.

Prema njegovim rečima, istraživanje je pokazalo da su građani koji žive u opštinama južno od Ibra mnogo svesniji svojih zakonskih prava od građana koji žive na severu, s tim što su ispitanici sa severa naveli da nisu imali potrebu da dolaze u kontakt sa institucijama na centralnom nivou.

Dimitrijević je rekao i da je primećeno da su mladi pasivni u procesima kada je u pitanju borba za prava zajednice.

Ukazao je da su, kada su u pitanju zakoni i Ustav na Kosovu, prava manjina veoma dobro zaštićena, ali ima i brojnih primera drastičnog kršenja svega onoga što piše u tim zakonima.

Dimitrijević je rekao da su se tokom istraživanja dotakli i političkog predstavljanja, navodeći da većina građana smatra da su problemi rešivi, ali da nema političke volje ni kod kosovskih Albanaca, ni kod kosovskih Srba da se njima bave i da ih reše na sistematičan način.

“Nijedan od učesnika fokus grupa i onih koji su intervjuisani nije rekao da smatra da ih njihovi politički predstavnici predstavljaju na odgovarajući način i da predstavljaju njihove interese na centralnom nivou”, rekao je on.

Šef kancelarije za praktične politike u NVO AKTIV Kejleb Vau rekao je da je cilj istraživanja bio da se ispita nivo poverenja pripadnika srpske zajednice na Kosovu u kosovske institucije i u političke predstavnike.

“Ono što smo ustanovili je nedostatak poverenja i opšta apatija ne samo prema instuticijama, već i u mogućnost i sposobnost političkih predstavnika, bez obzira na njihovu nacionalnost, da zaštite i artikulišu interese zajednice na nivou politika i donošenja odluka”, rekao je Vau.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar