Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Priča ministra policije Aleksandra Vulina da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na meti atentatora i da su oni planirali da u februaru izvrše ovaj zločin, te da su informacije o tome dobili od “jedne države Evropske unije i preko Europola”, potvrđuje da srpske službe bezbednosti vode nesposobni ljudi, koji nisu u stanju da obavljaju ni svoje primarne zadatke.

Nova epizoda serijala “atentat na predsednika” objavljena je prošlog petka na konferenciji za medije ministra policije Aleksandra Vulina, koji je saopštio kako je Radoje Zvicer, jedan od vođa kavačkog klana, planirao ubistvo prvog čoveka srpske države Aleksandra Vučića.

„Posredstvom Evropola dobili smo informaciju 14. januara pod oznakom hitno. Od jedne zemlje članice EU, obavešteni smo o postojanju organizovane kriminalne grupe koja za svoj cilj ima atentat na predsednika Republike Aleksandra Vučića. Nakon toga, zajedno sa Evropolom, pokrenuli smo opsežnu akciju koja za cilj ima da se spreči ubistvo predsednika Republike. Na čelu te organizacije je crnogorski državljanin Radoje Zvicer”, rekao je, između ostalog, ministar policije.

Pročitajte još...

Ubrzo je usledio niz komentara, kako onih koji su izražavali zabrinutost za bezbednost predsednika, tako i onih koji su izražavali sumnju u izjavu ministra – što zbog činjenice da su u pitanju osetljivi podaci koji se ne iznose javnost, što zbog toga što je reč o priči koju smo više puta slušali u prethodnom periodu, a da nikad nismo doživeli sudski epilog.

Ovim povodom oglasio se i sam predsednik, koji je rekao da nije neko ko bi dizao paniku na bilo koji način, jer, kako je naveo, atentat nije lako izvesti, te da naše nadležne službe rade na tom slučaju.

Međutim, ni predsednik, kao ni ministar policije, nisu odgovorili na pitanje zašto su domaće bezbednosne službe čekale da im kolege iz inostranstava dostave podatke o ugroženosti šefa države, umesto da sami da dođu do njih.

“Ako je priča o atentatu istinita – onda naše službe ne rade ništa”

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović, rekao je za “Novu” da, ukoliko je tačno da je Europol dostavio podatke Srbiji o planu da se izvrši atentat na predsednika Vučića, to znači da domaće bezbednosne službe ne rade ništa.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

– Kad sam čuo da je jedna od evropskih zemalja, u okviru Europola, javila Srbiji da se priprema atentat, odmah sam pomislio na Mađarsku i da je sve to napravljeno u dogovoru sa Orbanom. Imaćemo mi takvih i sličnih marifetluka do izbora bukvalno svaki dan – smatra on.

Stojanović dodaje da informacije koje se razmenjuju, prema protokolu saradnje država članica Europola, ne smeju da se dele sa javnošću.

– To je za striktnu internu upotrebu nadležnih službi. Zamislite tu smelost da kažete da ste dobili podatke od jedne evropske zemlje. Takve podatke su morale da dostave naše službe bezbednosti, a pošto, prema njihovoj priči nisu, to otvara pitanje – šta rade ‘volovi’ u sektoru bezbednosti? Umesto da se bave ključnim stvarima, oni se bave progonom političkih neistomišljenika – napominje on.

S druge strane, nekadašnji koministar policije Božo Prelević ističe da ne veruje u informaciju da je Europol srpskim nadležnim službama dostavio informacije o ugroženosti predsednika.

Bozo Prelevic
Božo Prelević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Ako je to tačno, neka objave šta im je Europol tačno poručio i koja je zemlja iz EU te podatke dostavila. Ako je sve tačno, poslednja stvar koji je trebalo da urade je da odu u medije. Ako je to respektabilna informacija, onda je pitanje šta se dobija time što se to najavljuje za februar. To nikada nijedna policija Evrope nije uradila- smatra naš sagovornik.

Čemu da se nadaju obični građani

Priča o atentatu dodatno je postala sumnjiva nakon što su mediji bliski vlasti iskoristili navode ministra policije da optuže opoziciju i organizatore protesta da stoje iza ove zavere.

– Oni su odmah preko svojih medija optužili Sau Manojlovića, Dragana Đilasa i Dragana Šolaka da su atentatori”, podseća Prelević kako su izgledale naslovne strane medija dan posle konferencije Aleksandra Vulina. Aposlutno sumnjam da su bilo kakav podatak dobili od Europola- podvlači on.

Pročitajte još...

Stojanović smatra da, ukoliko su informacije o atentatu zaista tačne, onda građani Srbije ne mogu da budu sigurni u sopstvenu bezbednost.

– Šta onda običan građanin da očekuje. Čak i da su svi podaci tačni, sa tim saznanjima se ne izlazi u javnost, već se radi na sprečavanju toga. Da li ste čuli da neko kaže da služba raspolaže podacima da se priprema atentat na Putina ili Bajdena? Sumnju da je ova priča tačna, dodatno podgreva to što je sve išlo preko Vulina i MUP-a. Ako oni, za promenu, govore istinu, onda bi trebalo pozvati sve šefove službi na odgovornost, razjuriti ih i postaviti nekog ko će doći do tih podataka. Nažalost, naše službe se trenutno koriste za marketing i dizanje rejtinga predsednika, a ne za zaštitu državnog uređenja i vitalnih nacionalnih interesa – zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Atentat na Vučića i konferencija bez novinara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare