Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Naredne subote u Jagodini, organizacije za zaštitu žrtava seksualnog nasilja, trgovine ljudima i prava žena, sprovešće akciju u tom pomoravskog mestu s namerom da informišu građane i građanke o njihovim pravima i upute ih na kontakt telefone za podršku. Ovo je prva akcija te vrste u ovom gradu od kad je potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, obavestila javnost da je prvi čovek Jagodine, Dragan Marković Palma, organizovao žurke na kojima su podvođene devojke i maloletnice.

Pročitajte još...

Govoreći o akciji koja će se naredne subote održati u Jagodini, aktivistkinja Aida Ćorović je za naš portal rekla da će predstavnici nekoliko organizacija doći u taj grad kako bi promovisali brojeve telefona na koje mogu da se jave žrtve seksualnog nasilja.

“Nakon našeg prvog odlaska u Jagodinu, udružile su se različite organizacije, pre svega tu su Inicijativa Ne davimo Beograd, Astra i Autonomni ženski centar, ali i brojni aktivisti pojedinačno. Mi smo načelno formirali nešto što se zove “Nezavisna ženska grupa” i nastavljamo dalje da obilazimo mesta po Srbiji”, istakla je Ćorović i dodaje da će dalje akcije biti uslovljene finansijskim sredstvima koja im budu na raspolaganju.

Aida Corovic
Aida Ćorović Foto:Vesna Lalić

“Ove subote idemo u Jagodinu kako bismo promovisali telefone na koje žrtve mogu da se jave, ali i osobe koji mogu da pruže stručnu pomoć. Za ono za šta se Palma optužuje postoje i elementi trgovine ljudima i to želimo da objasnimo kroz razgovor sa građanima i građankama. Nama nije bio cilj samo da jednom odemo u Jagodinu, dok je Marinika Tepić držala konferenciju, već da podržimo žene na lokalu i da ih ohrabrimo”, istakla je ona.

Tepić: Jedino je logično privesti Palmu

Potpredsednica Stranke slobode i pravde i političarka koja je prva iznela informacije o žurkama koje je organizovao Marković u Jagodini, Marinika Tepić, rekla je za naš portal da podržava akciju koja će uslediti u subote, te da je važno da se žrtve upoznaju sa tim kome mogu da se obrate za pomoć.

Ona se osvrnula i na to što još uvek izostaje konkretna reakcija tužilaštva na navode o podvođenju.

Jagodina, policijska stanica Marinika
Marinika Tepić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Tužiteljka u Kraljevu mi je delovala kao neko ko odlično radi svoj posao. Oni moraju da izađu u jednom momentu i da kažu da li ima osnova za pokretanje postupka protiv Palme. Ja im sigurno neću dozvoliti da se izvuku, u prvom redu neću to dozvoliti Markoviću”, istakla je ona.

Tepić kaže da bi nakon pokretanja postupka sledeći korak morao da bude privođenje prvog čoveka Jagodine.

“Oni ne mogu da očekuju da će bilo ko da se oseti sigurnim u institucijama države dokle god Palma igra kolo na nacionalnim televizijama, umesto da bude priveden”, objašnjava potpredsednica SSP.

Tepić je istakla da neće sedeti “skrštenih ruku” u slučaju da tužilaštvo odbije da procesuira Markovića, jer je to, kako kaže, pitanje pravde i istine.

“Ukoliko kraljevačko tužilaštvo slegne ramenima, uprkos dobrim iskustvima koje sam imala sa tužiteljkom, onda očekujem da se aktivira Tužilaštvo za organizovani kriminal, jer u ovom slučaju postoje elementi za njihovo uključivanje”, smatra Tepić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare