Foto:Goran Srdanov; Zoran Lončarević/Nova.rs

Dok su Draganu Markoviću Palmi otvorena vrata televizija sa nacionalnim frekvencijama, odakle bez posledica preti i zastrašuje svedoke i žrtve podvođenja za koje je optužen, osnivač Fondacije “Tijana Jurić”, Igor Jurić, doživljava svojevrsnu torturu od strane nadležnih institucija, koje prate svaki njegov korak i svaku izjavu . Tako je Srbija došla u parodoksalnu situaciju u kojoj se jedan političar, optužen za podvođenje, podsmeva zakonima i pravdi, dok se, s druge strane, na saslušanje poziva čovek koji je svoje delovanje posvetio borbi protiv pedofilije.

Pročitajte još....

Dvostruki aršini u delovanju institucija pred kojima bi svaki građanin morao da bude jednak, možda se najbolje oslikava na primerima Dragana Markovića Palme, prvog čoveka Jagodine optuženog za podvođenje žena i devojčica i Igora Jurića, čoveka koji se posvetio zaštiti žrtava pedofilije.

Od kad je pre mesec dana potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, objavila da su se na žurkama lidera Jedinstvene Srbije, Dragana Markovića Palme, podvodile devojčice i žene, prvi čovek Jagodine i poslanik u Skupštini Srbije koristi svaku priliku da agresivnim medijskim nastupima zaplaši potencijalne svedoke i žrtve.

I ne samo to već i sam određuje kad će dati izjavu tužilaštvu, najavljuje pokretanje sudskih postupaka protiv svedoka, određuje ko mora da ide u zatvor i podstiče roditelje da ugroze privatnost svoje maloletne dece.

Dok Palma sprovodi teror nad svedocima, zastrašuje, ucenjuje i “preko noći” im menja mišljenje, tužilaštvo i policija nemo posmatraju ono što se dešava, dopuštajući mu da svoju odbranu iznese i pre početka suđenja.

Međutim, kad je reč o medijskim nastupima Igora Jurića, policija i tužilaštvo su daleko promptniji.

Tako je dan nakon intervjua datom našem portalu, osnivač fondacije „Tijana Jurić“ ispitan u Upravi kriminalističke policije o svojim saznanjima u vezi sa pedofilima u Srbiji o kojima je govorio u podkastu „Snaga uma“.

Podsetimo, u razgovoru za Nova.rs, Jurić je istakao da je državni vrh pun zlostavljača dece koje štiti pedofilski lobi.

“Ja sam svestan u šta sam ušao, svesan sam ko su ljudi protiv kojih se borim i da oni znaju da ja znam za njih. Znam i šta se u Srbiji dešava sa ljudima poput mene. Ali ne dam da za mene kao za Vladimira Cvijana govore kako sam izvršio samoubistvo jer nisam mogao da izdržim pritisak. To se neće desiti. Ja nikad neću izneveriti moju Tijanu. Treba da znaju da Igor Jurić nije kukavica“, rekao je, između ostalog, Jurić.

Ubrzo je reagovala policija koja je želela da dobije više informacija o Jurićevim saznanjima, pa je zbog toga odmah priveden na informativni razgovor.

“Dao sam izjavu u svojstvu građanina u vezi sa svojim saznanjima o svemu onome sa čime se Fondacija bavi. Zahvalio sam na profesionalnosti pripadnicima Odeljenja za krvne i seksualne delikte“, rekao je Jurić, posle kojeg je i MUP izdao svoje saopštenje:

“Ni ovoga puta Jurić policiji nije izneo ni jedan dokaz niti imena navodnih počinitelja seksualnog zlostavljanja dece kojima bi potkrepio izjave date u medijima”.

Prelević: Kako da očekujete pravdu u državi gde je sud partije na vrhu

Advokat, bivši koministar policije i predstavnik Skupštine slobodne Srbije, Božo Prelević za Nova.rs kaže da nije realno očekivati da se u državi u kojoj je sud partije iznad svega institucije ponašaju pošteno prema Juriću i da procesuiraju Markovića na adekvatan način.

Božo Prelević Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Mi živimo u zemlji u kojoj predsednik priča kako je njegov telohranitelj mleo svoje protivnike i pravio od njih ćevape, a istovremeno tvrdi da smo mi bezbedna zemlja. U zemlji gde je ovo moguće, nije moguće da se utvrdi šta govori Jurić”, navodi on.

Pročitajte još...

Prelević dodaje da je centralno pitanje kako osloboditi institucije od ogromnog pritiska vlasti, te da to nije moguće bez političke promene.

“Ne može se odnos institucija prema Juriću, odnosno Palmi, posmatrati izolovano. Kod nas ne postoje institucije, jer se tužilaštvo ne bavi tim pitanjima, već vladajuča partija. To vidite i po tome što se o navodima o prisluškivanju i ugrožavanju bezbednosti predsednika ne izjašnjava tužilaštvo, već odbori SNS. U takvoj zemlji, potpuno je očekivano da se ne procesuira neko poput Palme i da se privodi Igor Jurić zbog svake izjave. Institucije su takve kakve jesu baš zbog toga što predsednik Srpske napredne stranke crta margine njihove nezavisnosti. Vučić je taj koji je nacrtao šemu na osnovu koje se postupa prema Juriću, odnosno ne postupa prema Palmi“, ističe naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare