Milenko Jovanov, Nataša Jovanović, Aleksandar Martinović i Nebojša Bakarec
Foto: Vesna Lalić, Nemanja Jovanović, Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije birao kada je dovodio kadrove u Srpsku naprednu stranku. Da jeste, niz visokih funkcionera SNS ne bi sada sedeo u poslaničkim klupama naprednjaka u parlamentu. To su isti oni koji su pre dolaska u redove SNS govorili da je Vučić “primitivni šovinista”, “prevarant i licemer”, “izdajnik”...

Preletanje u Srbiji, iz opozicije u vlast, postala je redovna politička pojava, a poslednjih godina gotovo jedina adresa je Srpska napredna stranka. U nju su dolazili iz gotovo svih stranaka, nevezano za ideologiju. “Prirodno” su među naprednjake došli radikali, a potom i oni sa suprotne strane – demokrate, ali i DSS-ovci, članovi G17 plusa…

Pročitajte još...

Neki od pridošlica sada su poslanici naprednjaka u Skupštini Srbije, a njihov transfer u redove SNS nisu sprečile ni teške reči koje su pojedini izneli na račun Aleksandra Vučića.

Tako se pri kraju prethodnog skupštinskog saziva u SNS učlanila radikalka Nataša Jovanović, dugogodišnja poslanica u parlamentu. Kako je pao dogovor i šta je on podrazumevao, portal Nova.rs pitao je Jovanović, ali ona nije želela da odgovara na ta pitanja.

„Agent, prevarant, licemer“

A imao je i šta. Kako je objavio Istinomer, Jovanović je govorila da se Vučić predstavlja da je “snažan, jak i moćan, a u stvari je jedan veliki miš”. Kako je ispričala, on se svojevremeno u loži na Zvezdinom stadionu potukao i zajedno sa još četvoricom, tukao je atletskog reprezentativca samo zato što, kako je rekla, navija za drugi klub.

“Vidite kakva je junačina u pitanju. A onda je par dana posle toga otišao na rukometnu utakmicu i kada su navijači krenuli da ga tuku, pa je došla policija, on je izvadio legitimaciju i rekao – ja sam poslanik, nemojte da me dirate”, govorila je Jovanović.

Nataša Jovanović Foto: N1

Ona je pričala da je SRS “čekala da se oslobodi takvog agenta, prevaranta i licemera, barona Minhauzena” i navela da radi za britansku obaveštajnu službu.

“Molim državne organe, a pre svega MUP i BIA, da što pre dođu sa izveštajem i da postavimo pitanje za koje sve obaveštajne službe, za MI 6 je provereno, radi Vučić i ko ga prati u svim ovim njegovim protivzakonitim i protivustavnim delatnostima kojima se bavi ovih dana u Srbiji“, rekla je Jovanović, koja je o SNS govorila kao o „fantomskoj stranci“.

Uprkos svemu, za Natašu Jovanović bilo je mesta na izbornoj listi SNS, na kojoj je bila na 71. mestu. Uspela je da uđe u parlament i do novih izbora biće poslanica naprednjaka u Skupštini.

“Vučić žario i palio kao šampion primitivne demagogije”

Dok je bio na suprotnoj strani u odnosu na Vučića, Bakarec nije birao reči, pa je tako, govoreći o lideru SNS, jednom prilikom istakao da je reč o čoveku sa „naduvanim egom“.

“Radi se o mesijanskoj psihozi, o verovanju u sopstvene nadljudske sposobnosti, u nekakvu ‘svetu misiju’. Istovremeno, sećamo se Aleksandra Vučića, genseka SRS, demagoga, drskog bukača, primitivnog šoviniste, Šešeljevog apologete“, govorio je on 2013. godine.

Bakarec je pričao kako je Vučić bahato odbijao da plaća telefonske račune Telekomu za 15 meseci i isticao da su ga tri puta protivkandidati “potukli” na izborima ta gradonačenika.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

”Dakle, sećamo se čoveka koji nije uspeo da postane ni gradonačelnik, a sada vlada Srbijom mimo Ustava i zakona (nije ni predsednik ni premijer). Da li je to taj isti čovek? Onaj Vučić, gensek SRS, 15 godina žario je i palio, kao šampion jedne primitivne demagogije”, pričao je Bakarec.

Pročitajte još...

Za „Blic“ je izjavio da se učlanio u SNS kako bi se borio protiv „nepravde i dalje satanizacije te partije.“

„Ja nisam preletač. Pre dve i po godine sam izbačen iz DSS bez ikakvog obrazloženja, iako sam osnivač stranke. S obzirom na to da sam se kao član DSS dugo borio protiv DS, što je i razlog nastanka moje bivše stranke, prirodno je da se priklonim naprednjacima, koji se takođe bore protiv DS“, govorio je Bakarec.

Sada za Vučića govori da “osvešćuje Srbiju, uzdiže i gradi Srbiju, leči Srbiju, vakciniše Srbiju, leči prošlost u sadašnjost, radi budućnosti”.

“SNS finansiraju kriminalci, Vučić i Nikolić izdajnici”

Aleksandar Martinović jedan je od najuticajnijih naprednjaka, a spekuliše se da će biti deo nove vlade Srbije. U kojoj ulozi, da li kao ministar, državni sekretar ili nešto treće, za sada nije poznato.

Kao i prethodno pomenuti i on je svojvremeno upućivao teške reči Vučiću, govoreći o njemu kao izdajniku, a o SNS kao stranci koju finansiraju tajkuni, mafijaši i kriminalci.

Aleksandar Martinović, Goran Vesić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Reč je o stranci koja od 2008. godine ne dobija ni jednog jedinog dinara iz budžeta Republike Srbije. To je apsolutni dokaz da je SNS stranka koja se finansira na apsolutno nelegalan način, da je finansiraju tajkuni, mafijaši i kriminalci… Kad bi sutra došli na vlast, vodili bi goru politiku od one koju vodi Boris Tadić”, govorio je Martinović.

Prelazak iz SRS u SNS pravdao je “političkim kompromisima”.

“Jesam ih kritikovao, ali takva je bila politika stranke i tako je tražio Vojislav Šešelj. Nažalost, SRS skoro da više i ne postoji, a naprednjaci su trenutno jedina pokretačka snaga u Srbiji”, govorio je kasnije Martinović.

Gostujući na N1 kasnije je rekao:
“Ja sam za Aleksandra Vučića 2009. ili 2010. godine rekao da je kurir između Joce Amsterdama i Caneta Žapca. I napravio sam katastrofalnu političku grešku zato što sam govorio stvari za koje sam znao da nisu istinite, ali sam prosto mislio da je moja moralna obaveza da to kažem zbog čoveka koji se u tom trenutku nalazio u Haškom tribunalu. Iz ove perspektive ja sam, da izvinu vaši gledaoci, ispao magarac, ispao sam najveća politička budala”.

“Suvereniteta i slobode nema dok je Vučić na vlasti”

Još jedna udarna pesnica SNS u parlamentu Milenko Jovanov kao nekadašnji funkcioner DSS nije štedeo Vučića i naprednjake.

Na to kako je govorio o lideru SNS na jednoj od prvih sednica u ovom sazivu Skupštine podsetio ga Miroslav Aleksić, šef poslaničkog kluba NS.

Jovanov krenuo s uvredama
Foto: RTS/printscreen

“Pročitaću jedan citat: ‘Suština je u tome i mora se jasno objašnjavati ljudima da se u Srbiji neće bolje živeti sve dok ponovo ne budemo suvereni i slobodni, ali suvereniteta i slobode nema dok je Aleksandar Vučić na vlasti’. Šta mislite ko je to izjavio? Bravo gospodine Jovanov, vi. Ne znam kad ste govorili istinu tada ili danas”, rekao je Aleksić.

Milenko Jovanov je na to odgovorio na nikada nije krio da je bio ne samo član, već i potpredsednik i predsednik pokrajinskog odbora DSS.

“Ponosan sam na činjenicu da nisam celog života mislio isto. Mislim da je to kvalitet, a ne mana i verovatno ću još često, ne znam koliko mi je bog odredio da živim, promeniti mišljenje”, rekao je Jovanov na sednici.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On je tada rekao i da se pre odlaska iz DSS zalagao za saradnju sa SNS. Kako su mediji pisali, Jovanov je tražio da se sa mesta predsednice DSS smeni Sada Rašković Ivić zbog njenog stava da DSS treba da napusti koaliciju sa SNS u Beogradu i Novom Sadu.

U maju 2015. godine on napušta DSS. Tada je izjavio da neće preći u drugu stranku, ali tri meseca kasnije postaje funkcioner SNS.

Vučić je ovim trasnferom bio neobično srećan. A njegov dolazak u redove naprednjaka ovako je komentarisao:

„Ima još jedan mlad momak koji je kod nas došao iz DSS. Nije hteo da se pojavljuje šest meseci. Reč je o Milenku Jovanovu iz Kikinde. On ima izvanrednu energiju, borac je bez straha i mane. Podseća me na vreme kad sam ja bio mlad. Ima izvanrednu budućnost pred sobom. Zapamtite to ime“, rekao je tada Vučić.

BONUS VIDEO Đorđe Miketić i Miloš Parandilović o preletačima i novim strankama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (17)