Skupstina Srbije Nebojsa Bakarec
Nebojša Bakarec Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Od kad je postao deo Srpske napredne stranke, nekada žestoki kritičar Aleksandra Vučića, Nebojša Bakarec, čini sve kako bi se dopao vođi. Pored redovnog samoponižavanja i ulizivanja gazdi, ovaj politički konvertit svakodnevno sa skupštinske govornice, ali i putem društvenih mreža, targetira političke protivnike koristeći bestijalne laži i manipulišući informacijama.

Pročitajte još...

Da granice pristojnosti ne postoje kad je u pitanju Nebojša Bakarec, mogli smo da vidimo i po njegovoj nedavnoj objavi na društvenoj mreži Tviter. Naime, poslanik SNS-a i „narodni predstavnik” u Skupštini Srbije objavio je fotomontažu na kojoj se nalaze Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde i Veljko Belivuk, vođa kriminalne grupe optužen za brutalna ubistva, otmice i dilovanje droge. Uz fotografiju na kojoj su Tepić i Belivuk predstavljeni kao prijatelji, Bakarec je dodao opis da je potpredsednica SSP-a Belivukova „seka”.

Izreka „Ako je Turčin krvav do lakata, poturica mora biti do ramena” od svih političkih konvertita i prebega, verovatno se najbolje primila kod Bakareca, preletača koji kidiše na svakog protivnika njegovog vođe.

Bivši član Demokratske stranke Srbije i žestoki Vučićev kritičar je od 2017. godine, kad je uzeo učešće u kampanji Srpske napredne stranke za izbore u Beogradu i kad je isticao da je voljan da doprinese „svojim iskustvom”, postepeno izrastao u pravog naprednjačkog kerbera, pa je tako danas jedan od najagresivnijih zaštitnika lika i dela predsednika Srbije.

Targetiranjem Marinike Tepić i njenim povezivanjem sa Belivukom, koji s druge strane tvrdi da je radio za istog gazdu kao i Bakarec, poslanik SNS-a je pokazao da nisu samo prizemne uvrede to što ga čini idealnim naprednjačkim vojnikom.

Takmičenje ko može da pljune brže, jače i bolje

Govoreći o montaži koju je Bakarec napravio, predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas za dnevni list „Nova” kaže da je poslanik SNS-a svojim postupkom ne samo uvredio Tepić, već je i ugrozio njenu bezbednost i život.

Svako ko je video tu fotomontažu mogao je da pomisli da je to u stvari prava slika. I da zaključi da je Marinika deo tog svirepog mafijaškog klana koji je ubijao ljude, dilovao drogu, reketirao.

– Zato bi u svakoj normalnoj zemlji javni tužilac pokrenuo postupak protiv Nebojše Bakareca zbog ugrožavanja bezbednosti, ali i života i izazivanja mržnje prema Mariniki – ističe Đilas, dodajući da ipak ne veruje da će se to zaista dogoditi.

Dragan Đilas Foto:SSP

– Bez obzira na sve, to delo, kao i mnoga druga koja čine pripadnici režima, ne zastarevaju. Zato verujem da će se oni suočiti sa zakonskim posledicama svega što rade – podvlači on.

Prema rečima advokata Ivana Ninića, Bakarec može krivično da odgovara zbog širenja lažnih vesti i panike, jer je svesno podelio montiranu fotografiju kojom ugrožava Tepić. Od dodaje da je ovakva vrsta targetiranja manir naprednjaka.

– To je u opisu posla svakog funkcionera SNS-a. U pitanju je unutarstranačka olimpijada ko je brži, jači, bolji u pljuvanju u dalj. Oni su operisani od morala. Iskreno sumnjam da će Bakarec krivično odgovarati, pa čak i ako se nešto dogodi Tepić. To vam je kao sa Vučićem i Ćuruvijom, ili Oliverom Ivanovićem. Da li je iko odgovaran za ono što je prethodilo njihovom stradanju – nije – napominje Ninić.

Foto: N1/Ivan Ninić, advokat

Prema njegovim rečima, naprednjaci ovo rade svesno znajući da neće odgovarati.

– Čak i da se desi incident, oni će reći da je to uradio neki Miša Vacić ili Levijatan. Znaju oni dobro šta rade, samo je pitanje gde je granica. Marinika Tepić uživa građansko-pravnu zaštitu i može podneti tužbu sudu za povredu ugleda i časti. To, naravno, ne abolira Bakareca od političke odgovornosti koja u našem društvu apsolutno izostaje – smatra Ninić.

Kako je nekad Bakarec govorio o Vučiću:  Mesijanska psihoza

Pre ulaska u SNS, Bakarec je 23 godine bio u Demokratskoj stranci Srbije i svojevremeno je predstavljao jednog od najbližih saradnika Vojislava Koštunice, kandidata DOS-a koji je odneo pobedu nad Slobodanom Miloševićem.

Dok je bio na suprotnoj strani, Bakarec je bio veliki kritičar Vučića. Jednom prilikom je istakao da je reč o čoveku koji pati od „mesijanske psihoze”.

Radi se o mesijanskoj psihozi, o verovanju u sopstvene nadljudske sposobnosti, u nekakvu ‘svetu misiju’. Istovremeno, sećamo se Aleksandra Vučića, genseka SRS-a, demagoga, drskog bukača, primitivnog šoviniste, Šešeljevog apologete“, govorio je on 2013. godine.

Foto: Arhiva

Sećamo se ovog čoveka, koji je bahato odbijao da plaća račune Telekomu Srbije za telefonske račune 15 meseci, vajkajući se malom poslaničkom platom. Sećamo se kandidata za gradonačelnika koga su tri puta do nogu potukli protivkandidati – dakle, sećamo se čoveka koji nije uspeo da postane ni gradonačelnik, a sada vlada Srbijom mimo Ustava i zakona (nije ni predsednik ni premijer). Da li je to taj isti čovek? Onaj Vučić, gensek SRS-a, petnaest godina žario je i palio, kao šampion jedne primitivne demagogije”, pričao je Bakarec.

Tri godine posle ove izjave, usledila je metamorfoza. Bakarecu su izrasla naprednjačka krila i on je, doživevši katarzu, počeo da posmatra svet potpuno drugim očima.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare