kontakti zaraženih koronom
Foto: EPA/SRĐAN SUKI

U Beogradu je za pet meseci prebivalište prijavilo 28.245 građana starijih od 16 godina, pokazuju podaci koje je Demokratska stranka zvaničnim putem dobila od Ministarstva unutrašnjih poslova. I dok demokrate navode da takvo povećanje broja birača u kratkom periodu može da znači samo jedno - da se sprema pljačka građana na izborima, demograf Goran Penev u izjavi za list „Nova“ ukazuje da se taj podatak najvećim delom odnosi na interne migracije, odnosno promenu prebivališta sa jedne beogradske opštine na drugu.

Opozicija strahuje da će vlast veštačkim doseljavanjem građana, odnosno fiktivnom prijavom na adresu u Beogradu, pokušati da na predstojećim beogradskim izborima promeni izbornu volju građana i poveća broj svojih birača u prestonici.

U prilog tome DS je objavio podatke koje su dobili od MUP-a, a prema kojima je u Beogradu od 1. januara ove godine do 20. maja izvršeno ukupno 28.245 prijava prebivališta lica starijih od 16 godina.

Birački spisak
Birački spisak

Na pitanje po kom pravnom osnovu je to učinjeno i po kojim gradskim opštinama, demokrate iz MUP-a nisu dobile odgovor.
„Promena broja birača za gotovo dva odsto u tako kratkom vremenskom periodu može da znači samo jedno, da mafijaška vlast definitivno planira da vrši prekrajanje izborne volje Beograđana“, upozorila je Alisa Kockar, portparolka DS-a.

Dominiraju interne migracije

Međutim, Goran Penev, demograf i naučni saradnik u Centru za demografska istraživanja, navodi za list „Nova“ da se brojka od 28.000 prijavljenih promena prebivališta najvećim delom odnosi na interne migracije.

„To znači da je na primer neko sa Novog Beograda prijavio prebivalište na Konjarniku, u opštini Voždovac. Ima i doseljavanja iz drugih gradova i opština, van teritorije Beograda i postoje odseljavanja iz Beograda u druge opštine i gradove u Srbiji“, kaže Penev.

Foto: Nova.rs

U prilog tome on navodi podatke Republičkog zavoda za statistiku, po kojima je, na primer, u 2020. u Beogradu bilo oko 43.428 promena prebivališta.

Od tog broja, kako kaže, iz drugih gradova i opština van teritorije Beograda u prestonicu se doselilo 13.382 lica, a 30.046 građana preselilo se sa jedne beogradske opštine na drugu. U isto vreme iz Beograda se u drugi grad ili opštinu odselilo oko 8.500 ljudi.

„U 2019. oko 52.000 ljudi je prijavilo prebivalište u glavnom gradu, a iz druge oblasti doselilo se oko 16.800 građana. U isto vreme iz Beograda se odselilo oko 9.100 građana na teritoriju neke druge opštine ili grada. Mnogo je intenzivnije preseljavanje u okviru grada Beograda, nego preseljavanje sa iz neke druge oblasti“, objašnjava Penev.

Uprkos ovim navodima, u DS-u navode da se uzimajući u obzir situaciju koju su imali priliku da vide prethodnih godina, a prema kojoj su imali brojna saznanja da se birači SNS-a fiktivno prijavljuju posebno u pograničnim oblastima ka Republici Srpskoj, ne sumnjaju da se tako nešto dešava i u Beogradu.

Spisak je moneta za raskusurivanje

„Podaci koje smo dobili odnose se na prvih pet meseci ove godine. Nastavićemo da pratimo i vidimo kako se situacija razvija. Mi smo tražili da nam dostave i razloge za prijavu prebivališta, ali to nisu učinili. Da je sve čisto i da nema nikakvih skrivenih namera, verujem da bi nam to dostavili. Suština je negde da mi pokušavamo da radimo posao institucija, jer ga one ne rade“, kaže Alisa Kockar.

Medju nama
Raša Nedeljkov Foto:Nova S

Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije Crta, kaže za „Novu“ da bi institucije na jedan transparentan način trebalo da objasne građanima trendove koji se dešavaju, te da je birački spisak godinama unazad moneta za raskusurivanje različitih vlasti i opozicija.

„U tome je glavni gubitnik upravo poverenje građana u institucije. One bi trebalo da objasne o čemu se radi, ukoliko ima i nekih trendova. Mi kao organizacija kontinuirano proveravamo stanje sa brojem birača u celoj Srbiji. Nismo primetili ništa što je zabrinjavajućeg karaktera“, kaže Nedeljkov.

On ističe da je Crta uspela da izdejstvuje da i ODIR (organizacija pri OEBS-u) zatraži da se izvrši revizija i kontrola biračkog spiska.

„Oformljena je i radna grupa Vlade pre dve godine, ali se do današnjeg dana apsolutno ništa nije dogodilo. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je propustilo šansu da izvrši reviziju biračkog spiska po međunarodnoj metodologiji, što je ozbiljan nedostatak i jedna od prioritetnih preporuka ODIR-a. U toj radnoj grupi pored Crte bile su i druge organizacije civilnog društva, međunarodni posmatrači, predstavnici svih relevantnih ministarstava… Došlo se do zida i mi do današnjeg dana nemamo epilog“, zaključuje Nedeljkov.

BONUS VIDEO: Demonstracije ispred Skupštine Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare