sns izbori kombo
SNS izbori

Dok se dijalog oko izbornih uslova polako privodi kraju i čeka se sredina septembra, kada će biti poznato kakav je konačan predlog evroparlamentaraca i da li je on za opoziciju prihvatljiv, glavno pitanje koje se nameće jeste kako će se obezbediti kontrola izbora. Opozicija kaže da se na tome uveliko radi, iz svih stranaka tvrde da rade na povećanju broja odbora i obučavanju kontrolora, a ako nikako drugačije, nadaju se međusobnoj saradnji makar po ovom pitanju

Krađa izbora, crni džipovi, ucene i pretnje, stranački funkcioneri u blizini birališta, SMS poruke sa pozivom na glasanje, deo su gotovo svakog izbornog procesa u Srbiji i to je jedna od glavnih zamerki opozicionih stranaka vlasti.

Upravo sprečavanje ovakvih slika na biralištima zahtev je gotovo svih opozicionih stranaka u Srbiji i očekuje se da predstavnici Evropskog parlamenta koji posreduju u dijalogu između vlasti i opozicije ponude rešenje u svom konačnom predlogu.

Taj predlog do kraja meseca evroposlanici bi trebalo da pošalju svim učesnicima dijaloga, a zatim bi prilikom sledećeg sastanka koji će biti održan u Beogradu 17. i 18. septembra svi trebalo o tome da se izjasne.

Pitanje za opoziciju jeste da li oni imaju mehanizme kojima će biti omogućena adekvatna kontrola izbora.

Njihov stav je da se na tome uveliko radi, ali da bi kontrola bila najuspešnija ukoliko po ovom pitanju budu sarađivali, čak i ako se ne dogovore o zajedničkom izlasku na izbore.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže da je DS stranka sa najdužom tradicijom i ubedljivo najmnogoljudnija opoziciona stranka i da je spremna da iznese najveći deo ovog posla.

Zoran Lutovac
Zoran Lutovac Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

“Gotovo da ne postoji naseljeno mesto u Srbiji u kojem nema demokrata. Imamo više od stotinu odbora širom Srbije, a plan nam je da do kraja godine organizujemo demokrate u svakoj preostaloj loklanoj samoupravi. Demokratska stranka se zalaže za jedinstven nastup opozicije na izborima, ukoliko se unaprede izborni uslovi. Verujemo da ćemo zajedno sa našim partnerima obezbediti kvalitetnu kontrolu izbora ako na njima budemo učestvovali, a demokrate su spremne da iznesu najveći deo našeg zajedničkog posla”, kaže Lutovac za Nova.rs.

I potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da su spremni za ovaj posao.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Narodna stranka se već više od godinu dana priprema za kontrolu izbornog procesa. Sa 130 odbora širom Srbije pokrićemo preko 90 odsto biračkog tela. Do kraja godine imaćemo za sve te odbore pripremljene i obučene kontrolore na biračkim mestima, kao i pravne timove za evidentiranje i prijavu svih neregularnosti tokom izbornog dana. Ukoliko se postigne dogovor o izbornim uslovima, bićemo spremni za izborni proces”.

Stranka slobode i pravde, takođe, radi na povećanju odbora i obuci”nepotkupljivih” kontrolora. Potpredsednik Stranke slobode i prvade Borko Stefanović kaže da broj odbora SSP stalno raste.

Borko Stefanovic
Borko Stefanović Foto:FoNet/Zoran Mrdja

“SSP ima u ovom trenutku veliki broj odbora u Srbiji i taj broj raste svake nedelje. Zajedno sa ostalim opozicionim partijama i organizacijama možemo pokriti izborna mesta u Srbiji i uz pomoć obučenih kontrolora onemogućiti krađu izbora od strane SNS. To se naravno odnosi na situaciju ako se svi zajedno izborimo za povoljnije izborne uslove u inače zarobljenoj državi. U tom smislu, sigurno je da postoji nepodeljena posvećenost svih istinskih opozicionih organizacija u onemogućavaju izborne krađe i režimskih marifetluka. Sigurni smo da Srbija ima mnogo više hrabrih i nepotkupljivih ljudi od 20 hiljada i to će se pokazati na izborima ako ih bude”, kaže Stefanović. .

Predsednik Dveri Boško Obradović smatra da je to posao za celu opoziciju, jer nijedna stranka zasebno nema moć da se izbori sa ovim problemom.

Boško Obradović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

“Taj zadatak opozicija mora da uradi zajedničkim snagama: od odabira, preko obuke članova biračkih odbora, do zajedničkog nastupa na biračkom mestu u borbi protiv bilo kog vida izborne krađe. To niko iz opozicije ne može sam. Srpski pokret Dveri sa 120 gradskih i opštinskih organizacija i više hiljada članova spremnih za borbu za regularne izbore svakako može da pruži značajan doprinos ovom zajedničkom projektu”, kaže Obradović.

Sličnog je mišljenja i generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov.

Konstantin Samofalov Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Socijaldemokratska stranka ima oko 80 opštinskih i gradskih odbora širom Srbije. U julu smo imali veliki sastanak u Nišu na kojem su se, baš povodom predstojećih izbora, okupili naši predstavnici iz preko 40 odbora iz centralne Srbije. Pored toga, stranke i pokreti sa kojima sarađujemo u zajedničkoj političkoj grupaciji sa kojom smo predali i platformu za pregovore za slobodne izbore, takođe imaju svoje lokalne organizacije. Ubeđen sam da ćemo u sinergiji imati kapacitet da obezbedimo kontrolu izbora, ali i da će ostale proevropske opozicione stranke razumeti potrebu da makar na ovom pitanju ostvarimo saradnju”, navodi Samofalov.

Iz Pokreta Ne davimo Beograd kažu da uporedo sa borbom za poboljšanje izbornih uslova, uključuju građane i omasovljuju politički pokret, a Robert Kozma navodi i da je akcenat na obuci kontrolora:

„Istovremeno započeli smo organizaciju obuka za kontrolu izbora pre nepuna četiri meseca, jer je rušenje autoritarnog i kriminalnog režima moguće jedino ukoliko svi uradimo svoj deo posla i organizujemo kontrolore na svakom biračkom mestu. Nama je cilj da pokrijemo svako biračko mesto, odnosno da obučimo i organizujemo 2400 građana koji će odbraniti svaki glas na izborima u Beogradu. To je moguće i izvodljivo i na pravom smo putu. Već sada imamo 750 građana koji su motivisani i obučeni da budu kontrolori na izborima i pozivamo sve sugrađane da se prijave da budu kontrolori i da se zajedno izborimo za dobar grad u kojem će se dostojanstveno živeti. Dodatno, smatramo da bi autentični opozicioni akteri trebalo da sarađuju u kontroli izbora, da se dogovorimo o nenapadanju i izađemo u optimalnom broju programskih kolona koje će motivisati svakog građana da glasa za politiku koja mu je najbliža. Naravno, preduslov je da se izborimo za poboljšanje izbornih uslova“, navodi Kozma.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar