Posečena stabla na Ušću i sadnja drvaća u Parku prijateljstva Foto: Ne davimo Beograd, TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Srpska napredna stranka obeležila je danas 13. rođendan simboličnom sadnjom 13 sadnica drveća kod Parka prijateljstva na Ušću. Kao da onomad na tom istom Ušću, ali kod Skejt parka nisu posekli 50 stabala, a planirali da počupaju 108 i još 46 na Kalemegdanu. Zbog gondole.

SNS je rešila da proslava njihovog 13. rođendana bude puna simbolike. Tako su se u Parku prijateljstva danas našli potpredsednici Glavnog odbora SNS Miloš Vučević, Milenko Jovanov, Marija Obradović i Aleksandar Šapić, kao i predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić i narodni poslanici. Nakon što su dohvatili ašove u ruke i posadili 13 mladica, okupljenima se obratio potpredsednik SNS Aleksandar Šapić.

Darko Glišić i Aleksandar Šapić Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

“Baš u Parku mira i prijateljstva smo odlučili da obeležimo ovaj dan mira i savremene politike u kojoj je Srbija uspela da od jedne zemlje koja je bila na marginama Evrope postala zemlja razvoja i prosperiteta fabrika i puteva. Zemlja koja je danas na sve načine lider regiona. Politika koju stranka sprovodi postavlja na mesto koje pripada svim građanima i narodu, na pravi način. Nastavićemo da radimo kao do sada. Jedna smo od retkih organizacija koja je uspela da se stalno menja i regeneriše i odgovara izazovima vremena. Кao i svaka kompanija na svetu. Radimo na kvalitetnijem i boljem životu i boljem standardu ljudi – rekao je Šapić i dodao:

“Ovaj park će postati jedan od simbola Beograda. Mi smo danas ovo obeležili na skroman način. Ne sećam se da je neka stranka ovako obeležila svoju godišnjicu. Mnoge strane su zaboravlje zbog čega postoje a postojimo zbog Srbije. Кad to zaboravimo tada gubi smisao sve čime se bavimo”.

Nismo zaboravili.

Pogotovu taj 13. mart 2019. godine kada su zbog izgradnje gondole koja je trebalo da poveže Кalemegdan i Ušće radnici Zelenila Beograd posekli pedesetak stabala kod Skejt parka na Ušću. I najavili da se tu neće zaustaviti.

Seča stabala na Ušću Foto: Ne davimo Beograd

“Planirano je da bude uklonjeno 155 stabala i to 108 na novobeogradskoj i 46 na strani Starog grada podno Кalemegdana”, rekao je Dejan Ćika ispred JP Skijališta Srbije koje je trebalo da bude investitor gondole.

Dozvolu za seču dale su opštine Novi Beograd (U kojoj je Šapić i tada bio predsednik, ali kao lider SPAS) i Stari grad, na osnovu mišljenja Кomisije za seču stabala koja posluje u okviru Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Stabla su naknadno sečena i na Kalemegdanu. Protestovali su građani i aktivisti, pa je seča privremeno obustavljena.

Zatim se u celu priču uključio Regulatorni instutut za obnovljivu energiju (RERI) koji je podneo tužbu protiv ovakvih odluka gradskih vlasti. Završeno je tako što je Upravni sud poništio građevinsku dozvolu za projekat izgradnje gondole.

Međutim, Jovan Rajić iz RERI i sada upozorava da tema izgradnje gondole na Kalemegdanu, po svemu sudeći nije ni silazila sa agende gradskih vlasti, uprkos odluci Upravnog suda.

zagađenje vazduha nerp
Foto: Medija centar Beograd / Jovan Rajić, RERI

„Ovaj projekat je živ i protiv njega se treba nastaviti boriti kao i do sada. Projekat je življi nego ikada i oni od njega nisu odustali“ uprkos svim neregularnostima i protivljenju stručne javnosti, rekao je Rajić nedavno za N1.

Evo SNS sada daje 13 novih stabala. Nadamo se da nije u zamenu za 155.

BONUS VIDEO: Sićve011 mobilnom kancelarijom po lajkove građana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare