Foto: Beoinfo

Javno kumunalno preduzeće "Skijališta Srbije" koja su pored grada Beograda i Ministarstva turizma finansijeri projekta izgradnje beogradske gondole na Kalemegdanu, na pitanje Nova.rs odgovorilo je da su iznenađeni odlukom Upravnog suda da poništi postojeće rešenje o građevinskoj dozvoli.

„Javno preduzeće Skijališta Srbije su se pred sudom u vezi vođenog postupka izjasnila da je postupano prema važećem Zakonu prema kome je i izdata predmetna dozvola“, navode u Skijalištima Srbije i dodaju:

„Projekat koji smo predali nadležnom Ministarstvu izrađen je u cilju obezbeđenja arheoloških istraživanja za koja je obezbeđena adekvatna dozvola nadležnog Ministarstva kulture za lokaciju stanice Kalemegdan. Iznenađeni smo ovakvom odlukom suda, imajući u vidu da Zakon o planiranju i izgradnji jasno propisuje koja je dokumentacija potrebna za izdavanje dozvole za pripremne radove“.

Oni su naveli da je JP Skijališta Srbije do sada izvršilo sve što je bilo potrebno vezano za ovaj projekat te da dalje aktrivnosti zavise isključivo od postupanja nadležnih organa.

„Za sva ostala pitanja, molimo da se obratite Gradu Beogradu i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koji su zaduženi za finansijska sredstva“, navodi se u saopštenju.

Upravni sud poništio građevinsku dozvolu

Upravni sud je juče doneo odluku da uvaži tužbu organizacije RERI i poništi građevinsku dozvolu Ministarstva građevinarstva koja je izdata za izvođenje pripremnih radova na Kalemegdanu za izgradnju gondole.

Ministarstvo je u obavezi da plati RERI-ju troškove upravnog spora u iznosu od 34.500 dinara, dok je odbijen zahtev grada Beograda za naknadu troškova spora.

Podsetimo, Ministarstvo građevinarstva je 1. aprila 2019. izdalo rešenje o građevinskoj dozvoli kojom se odobravaju pripremni radovi na Kalemegdanu, na kat. parceli 64/17, na području Beogradske tvrđave i arheološkog nalazišta “Antički Singidunum”.

Pripremni radovi uključuju i iskop zemlje i pobadanje betonskih šipova, a prethodno je na istoj parceli, bez izdate građevinske dozvole, posečeno drvo koje je predstavljalo simbol Kalemegdana.

Upravni sud je 23. aprila 2019. prvo doneo privremenu odluku kojom su obustavljeni pripremni radovi na Kalemegdanu, navodeći da je zahtev RERI-ja osnovan, te da bi izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi. Nakon velikog protivljenja celokupne stručne javnosti i više od dvadesetak strukovnih udruženja, naučnih instituta i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa, koji su zahtevali da se projekat obustavi, peticiju je potpisalo i oko 14.000 građana.

U periodu pred nama videćemo da li je odlukom Upravnog suda stavljena na ideju o gondoli jedna ili tri tačke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram