Foto:Screenshot/Facebook/Naprednjaci; twetter stasasns; printscreen rts; TVStudioB kontra vizija

“Mlada liderka SNS” Staša Stojanović koja je uzurpirala konfereciju za novinare omladine Narodne stranke u Novom Sadu “jer joj je dosta izmišljotina i napada na Miloša Vučevića”, jedna je od brojnih polaznica izvesne Akademije mladih Srpske napredne stranke. O pomenutoj Akademiji se formalno može malo šta saznati. Nema zvanični sajt i funkcioniše isključivo u stranačkim okvirima.

Prema dostupnim informacijama Akademiju mladih SNS osnovala je “Fondacija za srpski narod i državu” koju je 2019. takođe osnovala SNS, na “viziji, ideji i inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, čije je ime simbol obnove i uzdizanja Srbije”.

Iste godine osnovana je i Akademija za mlade lidere, sa ciljem “razvoja kulture dijaloga i političke kulture”.

Na stranačkom sajtu se dalje navodi da će se na akademiji “putem seminara, letnjih škola i radionica vršiti edukaciju mladih, kako bi ih osposobila da na pravi i evropskim društvima primeren način, učestvuju u društvenom i političkom životu Srbije”.

Svoje političke veštine stečene na Akademiji Staša Stankvić koja je prekinula konferenciju za novinare omladine Narodne stranke, pokazala je u praksi, na terenu.

Sama je rekla da je veštine stekla na “Akademiji za mlade lidere Srpske napredne stranke”.

Foto: Printscreen/RTS

Pored Stevanovićeve, koja je demonstrirala naučene akademske i političke veštine, polaznik SNS škole za lidere je i narodni poslanik SNS Luka Kebara, upamćen po dodvoričkim nastupima za skupštinskom govornico sa koje je nedavno progovorio i kineskim jezikom, iznoseći građanima Srbije za njih životno važnu informaciju, da se Vučić na kineskom izgovara “Ući ći”, a da to u “prevodu znači 577”.

Kroz akademiju SNS je, prema pisanju režimskih medija, do sada prošlo oko 700 mladih SNS kadrova, izabranih putem stranačkog konkursa. Među njima su i Janko Langura, Đorđe Todorović, Marijana Krajnović…

Na konkursu iz 2020. godine, zainteresovani su morali da ispune prijavni upitnik, ali i svojevrstan “test samoprocene socijalnih veština”. Takođe, zainteresovani polaznici prilažu i krakat video uradak, “uz slobodu da ga koncipiraju kako žele”.

Važnost video produkcije uvidela je i sama Stojanovićeva koja ima svoj Youtube kanal, na kom “suptilno” promoviše stavove stranke kroz klipove na kojima obilazi manastire, priča o dostignućima gradske vlasti i pojašnjava mladim sugrađanima zašto treba da ostanu u Srbiji.

Prema nezvaničnim saznanjima, Stojanovićeva je inače zaposlena u Elektrovojvodini.

Većini polaznika naprednjačke Akademije su, sudeći prema izjavama za medije, zajednička ljubav prema filozofiji, klasičnoj literaturi, kao i Vladimiru Putinu i Si Đi Pingu, koje su redom opisali “snažnim liderima i iskrenim i velikim prijateljima Srbije”.

Uprkos tome što ne postoji zvanična informacija ko obučava mlade jurišnike SNS, izveštaj Državne revizorske komisije za 2019. pokazao je da u stvaranju novih SNS lidera učestvovao Vladimir Beba Popović, odnosno njegov “Institut za javnu politiku”. Kako je Nova.rs već pisala, izveštaj DI pokazuje da je pomenuti Institut stručno usavršavao članove Srpske napredne stranke koja je na ime stručnog usavršavanja isplatila Institutu na čijem je čelu Popović 1.604.000 dinara.

„Troškovi stručnog obrazovanja u celosti se odnose na troškove iskazane po ispostavljenom računu „Institut za javnu politiku“. Na osnovu izveštaja o izvršenim uslugama od 5. juna 2019. godine koji je prezentovan u postupku revizije, dizajniran je program za edukaciju za 324 člana i to: trening za trenere, škola političkih veština, napredna škola političkih veština i škola javnog nastupa i komunikacije“, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare