Smrt demokratije u Srbiji u tri sata lažnih pregovora

Politika 17. sep. 202117:00 > 17:41
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Palati "Srbija", nešto posle 12:30 sati, danas je organizovana druga runda međustranačkog dijaloga, kojim posreduju evroparlametarci. Kako je planirano, razgovori vlasti i opozicije trajaće do subote u 11:30 sati, kad je predviđeno da se medijima predstave zaključci dijaloga. Prvi dan dijaloga obeležile su uvrede predstavnika SNS na račun predsednika Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa, Đilasovo napuštanje dijaloga i odluka naprednjaka da odbiju sve predloge koje su dali opozicionari.

Pre dolaska na pregovore, predstavnici opozicije listom su isticali da ne očekuju mnogo od razgovora sa vlastima, bez obzira što njima posreduju predstavnici Evropskog parlamenta – Knut Flekenštajn, Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Eduard Kukan.

Pročitajte još...

Da od pregovora neće biti ništa moglo se naslutiti i po tome što su SNS delegaciju na pregovorima predstavljali narodni poslanici Vladimir Orlić i Nebojša Bakarec. Pomenuti naprednjaci u javnosti su poznati kao političari koji se ne ustručavaju da javno vređaju opoziciju, kritičku javnost, medije, iznoseći prostačke kvalifikacije, a neretko i pretnje.

Upravo je u tom tonu zvučao i govor poslanika SNS Vladimira Orlića, koji je veći deo vremena tokom pregovora, koji je namenjem za izlaganje, potrošio na vređanje Dragana Đilasa. Kako kaže je rekao izvor našeg portala sa sastanka, Orlić je tražio od Đilasa da dostavi finansijske izveštaje svojih firmi.

Čin 1: Uvrede

Sagovornik našeg portala navodi da ga je na to opomenula posrednica ispred EP Tanja Fajon, koja mu je rekla da na dijalogu treba da se saslušaju predlozi vlasti i opozicije, a ne da se međusobno optužuju.

Izvor „Nove“ rekao da je Orlić zatim tražio dodatna dva minuta da se izjasni o dokumentu koji su im prethodno dostavili evroparlamentarci.

Pored vređanja, naprednjaci nisu imali nameru da se pokažu kao konstruktivan sagovornik u dijalogu, pa su tako odbili gotovo sve predloge opozicije koji su se odnosili na unapređenje izbornog procesa i funkionisanje medija.

Čin 2: Odbijanja

Naprednjaci su odbili da se razdvoje izbori i predložilu da se izlazak na birališta organizuje 3. aprila. Tokom svog izlaganja, predstavnik Srpske napredne stranke na dijalogu, Vladimir Orlić, istakao je da se ta partija protivi razdvajanju izbora i predložio da se parlamentarni, predsednički i beogradski izbori održe istovremeno, 3. aprila.

Vlast je prihvatila da se usvoji pravilnik za RTS-a i RTV-a, odnosno o načinu funkcionisanja njihovog informativnog programa, ali pod uslovom da taj pravilnik izradi REM. Radna grupu bi, prema preporukama SNS, činila četiri člana iz REM-a i tri člana koja bi predložili kofasilitatori, odnosno predstavnici Evropskog parlamenta.

Istovoremeno, naprednjaci su odbili predlog opozicije o formiranju dva koordinaciona tela – za medijsko praćenje i kontrolu izbora.

Pod obrazloženjem da nije potrebno da se pravi paralelno komesarsko telo, naprednjaci su odbacili predlog o formiranju nadzornog organa za medije. SNS je prihvatio da se usvoje preporuke za rad privatnih operatera, koji imaju info program, ali pod uslovom da i taj pravilnik izradi REM.

Čin 3: Klimaks

Zbog uvreda i odbijanja da prihvate njihove predloge, deo opozicije odlučio je da nakon 14 sati napusti pregovore. Lider SSP Dragan Đilas je, tokom obraćanje medijima ispred Palate „Srbija“ rekao da ta partija više neće učestvovati u razgovorima.

„SSP neće učestvovati u nastavku današnje sesije dijaloga. Sporazum koji su dali ervopski posrednici ocenili smo kao neprihvatljiv. Tražili smo da sporazum koji je potpisalo šest organizacija bude danas na agendi. Sve ovo što se dešava je jedna velika farsa. SNS koja je učestvovala u izradi tog dokumenta preko svog predstavnika Dejana Đurđevića sve vreme govori o idealnim izbornim uslovima, najbolji u našoj istoriji i da nema potreba da se išta menja“, kaže Dragan Đilas.

On je naveo da po njima je RTS javni servis, opozicija ima prisustvo kakvo treba da ima, privatni mediji su profesionalni…

„On isu prihavtili učešće u ovome iz formalnog razloga, a isto tako formalno vode zemlju ka EU. Naš predlog nije prihvaćen. SNS ne prihvata ni ono što smo mi predložili, ni ono što su predložili evroparlamentarci. Imajući sve to u vidu mi smo doneli odluku da u tome ne učestvujemo danas ni sutra i da ne zamajavamo ovaj narod i ne podgrejavamo očekivanja da će Srbija koja je u dubokoj krizi i da će se izvući iz te krize“, izjavio je Đilas.

On je rekao da će SSP i njeni prtneri poslati njihov predlog sporazuma za koji su spremni da uvrste primedbe ostalih opozicionih organizacija poslati poslaničkim klubovima u EP.

„Svesni smo da kroz ovaj dijalog do onoga što mi želimo nećemo doći. Zbog toga u ovome dalje nećemo učestvovati“, naveo je Đilas. Upitan da li to znači da neće učestvovati na izborima, on je rekao da to sa izborima u ovom trenutku nema nikakve veze.

„Mi u ovom trenutku gvoorimo o pokušaju da dođemo do fer, slobodnih i poštenih izbora, što je očigledno na ovaj način nemoguće“, izjavio je Đilas.

„Mi ćemo naš stav o svemu što nas čeka u narednih šest meseci doneti u dogovoru sa našim partnerima iz DS, PSG i PzP. Svako će dati stav u ime svoje stranke“, dodao je on.

Veselinović: Orlić grubo vređao Đilasa

Pored SSP, pregovore su napustili i predstavnici Pokreta za preokret, Pokreta slobodnih građana i Demokratske stranke – Janko Veselinović, Pavle Grbović, Miodrag Gavrilović iz Demokratske stranke.

Janko Veselinović, predsednik PzP, je izjavio da je njegova stranka takođe donela doluku da neće više učestvovati  u ovom razgovorima, jer su oni danas u prvom delu obesmišljeni.

Pročitajte još...

„Prvo, SNS je odbila apsolutno sve predloge evroparlamentaraca, čak i predloge u kojima je učestvovao SPS, pa čak i SNS preko Dejana Đurđevića i formiranje koordinacionih tela za kontrolu medija i pritisaka na birače i bilo kakve razgovore o slobodi medija mimo 45 dana predizborne kampanje. i mimo sedam dana funkcionerske kampanje. Da je postao i 0,001 odsto da dođe do nekog dogovora danas ni mi ni kolege sa kojima smo  zajedno izašli sa sastanka, ne bi izašli sa njega“, rekao je Veselinović.

On je naveo da Vladimir Orlić danas grubo vređao Dragana Đilasa.

„Grubo vređanje u sva tri obraćanje. Umesto da daje odgovore na naše predloge i na predlog EP, on je grubo vređao Đilasa“, rekao je Veselinović i dodao da ga evroparlamentarci nisu prekinuli.

Grbović: Ne postoji ni promil šanse da dođemo do rešenja

Pavle Grbović, lider PSG, je izjavio i da je Pokret slobodnih građana doneo odluku da ne učestvuje u daljem toku dijaloga, nakon što je SNS veoma eksplicitno rekla da ne prihvata ništa od predloženih sugestija.

Pavle Grbovic Pokret slobodnih gradjana
Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ne samo od strane opozicije, već smo došli u apsurdnu situaciju da su odbacili dokument u čijem su kreiranju sami učestvovali. U takvim uslovima ne postoji ni promil šanse da dođemo do konstruktivnog rešenja. Žao nam je što se to nije desilo. Nastavićemo sa svojim političkim delovanjem i sa dijalogom, ali ćemo ga voditi samo sa građanima i onim političkim opcijama sa kojima možemo i sa kojima smo i do sada imali dobru političku saradnju. Očekujem da ćemo u narednim nedeljama doneti zajedničku odluku o daljim političkim koracima“, rekao je Grbović.

Gavrilović: Vulgarno vređanje Đilasa, ali i Demokratske stranke

Miodrag Gavrilović iz Demokratske stranke kazao je da je i njegova stranka odlučila da napusti razgovore pošto je vlast odbila da razgovara o konkretnim predlozima, kao i zbog Orlićevog grubog vređanja Dragana Đilasa.

„Neću pominjati vulgaran način na koji je pred svima vređan predsednik SSP-a, ali i Demokratska stranka, to su stvari nedopustive u dijalogu“, rekao je Gavrilović novinarima. Istakao je da je nemoguće očekivati od ljudi koji smatraju da je sve u redu u u ovoj zemlji da se bilo šta promeni. Dodao je i da se nalazimo u situaciji da gledmao kako evroparlamentarci konstatuju grubo kršenje načina na koji je dogovoreno da se razgovara. „DS ne vidi nikavu svrhu da nastavimo bilo kakav razgovor na ovaj način“, rekao je on.

Danas i sutra, inače, održava se poslednja runda pregovora vlasti i opozicije.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar