Foto:N1

Nakon što je Upravni sud poništio odluku Odbora Univerziteta u Beogradu kojom je utvrđeno neakademsko ponašanje ministra finansija Siniše Malog, "vruć krompir" prebačen je u zgradu Fakulteta organizacionih nauka, gde je Mali branio doktorat. Naime, dekan tog fakulteta trebalo je da ministru izrekne "javnu osudu" ali do toga nikada nije došlo. I to je korak u ovoj proceduri koji je izostao a koji je bio važan za dalje postupanje drugih organa Univerziteta u Beogradu. Može li, međutim, Univerzitet dalje sam da odlučuje bez odluke dekana FON-a?

Dok on slavi pobedu i potvrdu da nije ništa ukrao, akademska zajednica mu poručuje – ali nije to još gotovo. I nije dokaz da pri pisanju doktorske disertacije nije kraduckao, piše N1. 

„Sud ne može uopšte da uđe u problem da li je nešto plagijat ili ne. Nijedan sud ne može, to je sud Univerziteta“, kaže profesor Čeda Čupić.

Upravni sud je poništio rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. U tom rešenju Siniša Mali „osuđen“ je za plagiranje. Sud kaže – ne može, jer nije bilo u skladu sa procedurom.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Oni će samo verovatno trebati da isprave tu proceduru i da to što pre završe i da vrate sudu da sud više ne može da se poziva na bilo kakav proceduralni izostatak“, navodi Čupić.

A kako je izgledala ta procedura?

U oktobru 2019. godine dokazano je neakademsko ponašanje ministra Malog. Dekan FON-a ga tada nije kaznio, odnosno izrekao „javnu osudu“. Prema pravilnicma, bez toga nije moglo dalje, a išlo je. I dovelo do toga da mu Senat Univerziteta u decembru 2019. godine poništi diplomu.

„Po svoj prilici, ako bude pameti, prva odluka koju će novi dekan FON-a na početku mandata potpisati, biće sprovođenje donesene mere javne osude“, rekao je profesor FON-a Božidar Radenković za list Danas.

Očekivalo se to i od aktuelnog dekana Milije Suknovića, ali se nije desilo. Iz PR službe Fakulteta u telefonskom razgovoru su rekli da oni još zvaničnu nemaju, pa komentar dekana nismo dobili, kao ni priliku da ga pitamo hoće li aktuelna uprava FON-a ostati upamćena kao ona koja je na svim nivoima jednoglasno rekla da je Mali plagijator. A šta se očekuje da kaže nova uprava u Rektoratu?

„Ja ne mogu da zamislim da sadašnji, bilo koji ili rektor i prorektor, da to dovedu u pitanje. Oni ako to dovedu u pitanje, oni su sebe osudili“, kaže Čupić.

„To će biti vrlo zanimljiva jedna stvar, ja jedva čekam da vidim kako će se stvari u tom domenu odvijati. Čini mi se zaista da ne bi smeli da idu mimo onoga što jeste stručno akademsko mišljenje u vezi sa plagijatom Siniše Malog i nadam se da tu neće biti iznenađenja, ali ih ne isključujem“, navodi profesorka na Biološkom fakultetu Biljana Stojković.

Kada je reč o mogućnostima Univerziteta profesorka Stojković nudi tumačenje kolege sa Pravnog fakulteta Zorana Tomića.

„Sam Odbor univerzitetski može meritorno da postupa i da donese odluku bez obzira na reakciju dekana FON-a“, dodaje Stojković.

Što znači, da sam i konačno reši ovu, kako za list Danas navodi profesor Tomić, etičku pravnu stvar.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar