Ratko Ristić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta i novi prorektor, kaže za portal Nova.rs da nije očekivao da će Upravni sud da poništi odluku Beogradskog univerziteta da je doktorat Siniše Malog plagijat. On navodi da ako je Etička komisija utvrdila da je rad Malog plagijat, “onda je plagijat”.

Upravni sud poništio je odluku BU o doktoratu Siniše Mali i to iz proceduralnih razloga. O doktoratu aktuelnog ministra finansija ponovo će odlučivati Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.

Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, kaže za Nova.rs da nije očekivao da će Upravni sud poništiti odluku o doktoratu Siniše Malog.

“Nisam je još pročitao, pa se o njoj ne bih izjašavao. Ali, ako je Etička komisija utvrdila da je to plagijat, onda je plagijat. Ne interesuje me odluka Upravnog suda”, navodi Ristić.

Beogradski univerzitet dobio je nedavno novo rukovodstvo, koje stupa na dužnost 1. oktobra. Deo tog rukovodstva je i Ristić kao prorektor.

“Mi sada nemamo ni te materijale Etičkog odbora, ništa o čemu bi mogli da razgovaramo. Ja znam ono što sam video jutros u medijima, da je neki Upravni sud nešto poništio”, kaže Ristić.

Upitan da li će sastav komisije koja će odlučivati o doktoratu Malog biti menjan, on navodi da ne zna.

“Sačekajmo 1. oktobar. Rektor treba da da smernice oko toga šta ćemo i kako raditi. Ne bi bilo u redu da ja istrčavam pre rektora”, dodaje Ristić.

Upitan da li bi odluka Univerziteta mogla da bude drugačija, Ristić odgovara:

“Teško, ne verujem”.

Sinisa Mali
Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Podsećamo, Odbor za profesionalnu etiku BU je u novembru 2019. preinačio odluku Nastavno naučnog veća FON-a i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije. Kako je bilo navedeno u saopštenju BU, Mali je povredio član 22 Kodeksa profesionalne etike, koji definiše plagiranje.

Kako je preneo Insajder, Odbor za profesionalnu etiku utvrdio je da su na 51 stranici doktorske disertacije Siniše Malog doslovno preuzimani tekstovi iz doktorata Stifanosa Hailemarama i knjige „Novi model privatizacije u Srbiji“, autora Borisa Begovića, Boška Živkovića i Boška Mijatovića. U Rešenju Odbora navodi se da ni disertacija Hailemarama niti pomenuta knjiga trojice autora u radu nisu citirane, niti se nalaze na spisku literature.

Insajder je preneo da je Odbor utvrdio da je na 35 stranica doktorata Siniše Malog doslovno preuziman tekst iz doktorata Stifanosa Hailemarama, kao i da od toga 30 stranica sadrže preko polovine preuzetog teksta, od čega su 16 cele ili skoro cele preuzete.

Takođe, na devet stranica utvrđeno je preuzimanje teksta iz knjige „Novi model privatizacije u Srbiji“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare