„Bez obzira na odluku suda, Mali je akademski lopov“

Emisije 24. jun. 202109:27 > 13:58
Podeli:
Foto: Printscreen Nova S

Upravni sud poništio je rešenje Odbora za profesionalnu etiku da je doktorat ministra finansija, Siniše Malog, plagij at. O tome zašto je sud ovako odlučio i koji su dalji koraci u ovom procesi, kao i kako će ovakva odluča uticati na akademsku zajednicu, u emisiji “Probudi se” govorili su predstavnici Skupštine slobodne Srbije, profesorka prava, Vesna Rakić Vodinelić i akademik Dušan Teodorović.

Prema rečima Vesne Rakić Vodinelić, sud je doneo odluku da ponišiti odluku Odbora za prosvesionalnu etiku bez da se upuštao u to da li je rad Siniše Malog plagijat.

Foto: Printscreen NOVA S

“Sud nije utvrdio nikakve činjenice i nije pravo kvalifikovao celu stvar. Sud je odlučio da je došlo do greške u toku procedure. Naime, Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka je utvrdilo neakademsko ponašenje Siniše Malog i predložilo dekanu da izrekne meru javne osude. U pitanju je najstroža mera koju dekan može da izrekne. Dekan FON-a nikad nije izrekao tu meru, pa je tako onda sud našao da se ne može pobijati odluka Naučno-nastavnog veća žalbom pred Odborom za profesionalnu etiku,već da se samo može pobijati odluka dekana o izrečenoj meri”, navela je ona.

Pročitajte još...

Vodinelić kaže da se postavlja pitanje zašto dekan nije ništa uradio.

“To se zove ćutanje administracije i kad protekne određeni period, smatra se da je on odbio da izrekne takvu meru. Meni nije jasno u celom tom obrazloženju kako se Upravni sud odnosi prema tome što dekan ne donese takvo rešenje, a stoji odluka Naučno-nastavnog veća. Odgovor na pitanje nismo dobili”, rekla je ona.

Akademik Dušan Teodorović smatra da je poništavanje odluke Odbora za provesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu posmtra kao deo “zločinačkog poduhvata ubijanja visokog obrazovanja u Srbiji.

Foto: Printscreen NOVA S

“Jadna je zemlja u kojoj o doktoratima odlučuje sud. Jadna je zemlja koja ima ministra finansija koji je intelektualni lopov. Kad ukradete tuđe intelektualno dostignuće, vi ste ta vrsta lopova. To mora da bude jasno građanima Srbije. Suština stvari je da Siniša Mali ukrao veliki broj tuđih stvar i proglasio ih za svoje. To je apsolutno utvrđeno u svim postupcima i svaki funkcionalno pismen građanin Srbije može da utvrdi da se radi o plagijatu”, ističe Teodorović, dodajući da je slučaj “Mali” deo šire priče uništavanja obrazovanja.

Vesna Rakić Vodinelić se osvrnula na izjavu Siniše Malog “da je pravda pobedila”, rakvši da je ministar finansija mislio na osvetničku pravdu.

“Njegova osvetnička pravda kao visokog državnog činovnika je pobedila. Ne samo prema rektorki Ivanki Popović, već prema velikom broju ljudi koji su podržali zahtev da se preispita njegov doktora. On nije naveo, međutim, da li je Upravni sud rekao da se radi o plagijatu ili ne. Njegov plagijat je utvrđen i on nije oboren činjenicom da procedura nije bila u redu. On stoji i biće jako teško dokazati suprotno, makar Univerzitet izgubi sve sporove, ostaće da je to plagirani doktorski rad”, zaključuje Rakić Vodinelić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar