Veselin Simonović Foto: N1

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović smatra da opozicija ne treba da učestvuje u drugoj rundi međustranačkih razgovora, jer vlast diktira njihov format, zajedno sa Evropskim parlamentom, i opozicija od starta ima marginalnu ulogu. "Siguran sam da će vlast pozvati u dijalog dvadesetak stranaka za koje većina građana nije ni čula, a sa druge strane će biti prava demokratska opozicija i ona će biti u manjini, i to će biti jedan pravi rijaliti program. Ja da sam na njihovom mestu ne bih nikad u tome učestvovao", kaže Simonović.

„Nikad ne bih pristao da sedim za istim stolom sa nekim od predloženih pregovarača od strane SNS i vlasti. Pristojni ljudi sa takvima ne bi pili ni kafu, bilo bi me sramota da sa njima sedim, a kamoli da pregovaram o nečem važnom. Mislim da će opozicija, ako bude pristala u bilo kom formatu da učestvuje u tom cirkusu, sama sebe još više degradirati“, ocenjuje Simonović u Novom danu na TV N1.

Na pitanje šta opozicija može drugo da uradi da bi opstala, on navodi da nije „veliki ljubitelj opozicionih stranaka, jer su se pokazale nesposobne da bilo šta organizuju“ i dodaje da je vreme da dođu nove političke ličnosti.

„Ne kažem da u ovim sada opozicionim strankama nema čestitih boraca za demokratiju, ali oni su u manjini. Voleo bih kada bi se oni skupili predvođeni nekim novim licem“, kaže Simonović.

Zašto odbijanje poligrafa izaziva sumnju?

Na pitanje u vezi sa nedavnim privođenjem predsednika Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze, koji je odbio poligraf u vezi sa navodnom pripremom atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zašto odbijanje poligrafa izaziva sumnju, kad nema snagu na sudu, Simonović navodi da je to „uveo naš predsednik, jer je on taj koji je ljude amnestirao od odgovornosti, braneći ih da su prošli poligraf“.

„Vlast je potpuno obesmislila i policijske istražne radnje i tužilačku istragu – prođeš poligraf i ili si kriv ili oslobođen odgovornosti“, kaže Simonović.

A na pitanje da li je na delu cepanje u SNS i da li u toj stranci postoje odmetnici poput ministra odbrane Nebojše Stefanovića, o čemu poslednjih dana pišu mediji, on podseća da je „od početka svih ovih afera, od Krušika naovamo, zapravo Stefanović glavni akter u svim kriminalnim i mafijaškim pričama i istragama koje se vode po tabloidima i medijima sa nacionalnom frekvencijom“.

„SNS postoji samo dok je Vučić, kad njega ne bude to će biti marginalna stranka“, smatra on.

Dodaje da je sistem vladanja SNS i njenog lidera doveden do perfekcije – „da svako ko kaže nešto drugačije bude satanizovan, proglašavan izdajnikom, stranim plaćenikom, plaćenikom tajkuna, mafijašem, do toga da se nekima nacrta meta na glavi i time se dovedu u opasnost“.

„Dok su oni na vlasti to se neće promeniti, a nažalost ima dovoljno medija, većina nazovi medija koje oni plaćaju i kontrolišu i od toga lepo žive, koji su jedini plaćenici, ako ćemo pošteno“, kaže Simonović.

Bezbednost novinara

Govoreći o bezbednosti novinara i novooformljenoj Radnoj grupi Vlade Srbije za bezbednost novinara koja je uvela SOS telefon za novinare na koji će moći da prijave pretnje i ugrožavanje, on ističe da je to farsa.

„Glavni napadi na novinare dolaze od državnog aparata i kriminalaca povezanih sa njima. Mi treba da se žalimo zbog napada onima koji nas najviše napadaju. Žao mi je što u svemu tome učestvuju novinarska udruženja koja daju privid da se tobože vlada stara o našoj bezbednosti. Za to su krivi novinari, jer ta radna grupa ne bi postojala da neki ne pristaju na tu cirkusku ulogu“, navodi Simonović i dodaje da oni to rade da „sebi daju važnost i značaj i opravdaju nerad svojih organizacija i udruženja“.

A na pitanje kako komentariše predlog novinara Žig infa Milana Jovanovića da se novinarska struka izbori za status službenog lica, Simonović kaže da je to „davno pokrenuta priča koja nikad nije dovršena, a ne verujem da će ni sad“.

„Besmisleno je to sad raditi kada imamo stotinu nazovi medija u kojima rade neki poslušnici koji samo objavljuju ono što im se dojavi iz službi i kabineta. Samo njima treba dati službene legitimacije, ali pre svega policije i DB-a, a ne novinarske“, ukazuje on.

A na to koji bi bio njegov predlog, navodi da „prvo predsednik države počne da poštuje novinare i da im se ne obraća drsko i bezobrazno, i da disciplinuje svoje podređene da se pristojno ponašaju i odgovaraju na novinarska pitanja, jer novinari moraju da pitaju“.

Hoće li biti policijskog časa?

Govoreći o pandemiji koronavirusa i ocene medicinskog dela Kriznog štaba da bi ponovo trebalo uvesti policijski čas kako bi se obuzdao rast broja novoobolelih i sve veći pritisak na bolnice, on kaže da se tako „opipava puls kako će građani reagovati i na osnovu toga će zaključiti da li da uvedu vanredno stanje, jer je ono neophodno za uvođenje policijskog časa“.

„Sami eventualni protesti ih plaše da oni to ne uvedu odmah“, smatra Simonović.

Ističe da je kao građanin izgubio odavno poverenje u Krizni štab – „od kad su pristali da se skriva broj umrlih i falsfikuje broj zaraženih, oni su za mene deo politike, a ne struke“.

„Ne informišem se od onog što kaže Krizni štab, već od prijatelja lekara“, kaže on i dodaje da se „moraju poštovati mere, i ako bi se sadašnje mere striktnije poštovale i kažnjavali oni koji ih ne poštuju, ne bi bilo ovoliko zaraženih“.

Ukazuje da mere ne poštuju ni državni funkcioneri, „od predsednika države koji nikad ne nosi masku i koji se nije vakcinisao, Skupština radi, tamo drže govore bez maski, do drugih skupova“.

„Oni bi trebalo da budu primer koji bi pokazao da je to mera. Vučić se svaki dan obraća javnosti kao glavni epidemiolog, stručnjak koji leči, nabavlja vakcine, ako je tako onda on treba da bude prvi primer“, zaključuje Simonović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare