Krizni štab, Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šef kabineta premijerke Miloš Popović , koji je prema mišljenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti diskriminator, u reagovanju dostavljenom Nova.rs navodi da on nije prekršio Zakon o agenciji za sprečavanje korupcije.

Šef kabineta je reagujući na izjavu profesora Ognjena Radonjića da je prema pisanju nedeljnika NIN, Popović prekršio Zakon o Agenciji za sprečavanje korupcije jer nije u zakonskom roku prijavio da je imenovan za predsednika Nadzornog odbora Politika a.d., naveo je da ta informacija nije tačna i da je promenu prijavio 05.04.2021.

„Od 01. septembru 2020. godine na snazi je Autentično tumačenje člana 2. stav 1 tačke 3) Zakona o sprečavanju korupcije koji je donela  Narodna Skupština Republike Srbije, kojim se redefiniše pojam javnog funkcionera, tako da se članstvo u Nadzornom odboru „Politika A.D.“ ne smatra više javnom funkcijom. Naglašavam da sam i pored toga, prijavio imenovanje Agenciji za sprečavanje korupcije, iako nisam bio u obavezi da to uradim“, navodi u reagovanju Miloš Popović.

O diskriminaciji, međutim, nije govorio.

Podsetimo, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je šefa kabineta premijerke Ane Brnabić proglasila diskriminatoreom jer je odbio predlog Saveta za borbu protiv korupcije da profesora Filozofskog fakultete Ognjena Radonjića imenuje za novog člana tog tela.

Kao razlog navedeno je to što kritikuje vlast.

Profesor se žalio Poverenici zbog diskriminacije, a ona je svojim mišljenjem potvrdila da je Popović prekršio Zakon o zabrani diskriminacije.

On je, kako je pisala Nova.rs, o pritužbi i razlozima za odbijanje da se da saglasnost na predlog da se profesor Radonjić imenuje za člana Saveta, naveo da on između ostalog kritikuje vlast te da zato podržava opoziciju.

Objasnio je i šta je potrebno da neko bude ugledan.

„Neophodno je da to lice aktivno ne zastupa političke stavove neke političke stranke ili druge organizovane političke grupe, jer se onda opravdano postavlja pitanje objektivnosti i relevantnosti stavova tog lica“, pokušao je da pojasni šef kabineta Miloš Popović.

Poverenica je pak bila drugačijeg mišljenja.

Poverenik u mišljenu konstatuje da je odlukom o formiranju Saveta propisano da se članovi imenuju iz reda članova vlade i funkcionera koji rukovode posebnim organizacijama, pri čemu se za članove mogu imenovati i istaknuti domaći i strani naučnici i stručnjaci koji svojim znanjem i ugledom mogu doprineti radu Saveta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar