Foto: Nova.rs

Umesto pokajanja, jer njenog šefa kabineta je Poverenica za ravnopravnost proglasila diskriminatorom, premijerka Srbije Ana Brnabić je nastavila polemiku sa profesorom Filozofskog fakulteta Ognjenom Radonjićem koga je diskriminisao njen kabinet - i to preko jednih dnevnih novina, bliskih režimu. U saopštenju koje je objavljeno izneto je niz netačnih podataka koje je kabinet premijerke pokušao da iskoristi kao argument ispravnosti odluke da ne prihvate predlog Saveta za borbu protiv korupcije da profesor Radonjić postane član tog tela.

Iako se u saopštenju navodi da se poštuje odluka Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, da je šef kabineta premijerke Miloš Popović prekršio Zakon o diskriminaciji, isti taj kabinet u saopštenju zapravo to u svakoj svojoj rečenici negira.

Ono što je jasno je da premijerka Ana Brnabić ostaje pri tome da onaj ko kritikuje vlast ne može biti stručan i ugledan, te stoga ni izabran za člana Saveta za borbu protiv korupcije.

Ana Brnabić i Miloš Popović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Navodi se da Savet nije nezavisna institucija već Savet Vlade Srbije te da članove imenuje ista ta Vlada. Profesoru Radonjiću poručuju da je licemerno „što ljudi koji iz dana u dan u javnosti iznose najgore uvrede na račun Vlade i njenih članova, direktno žele da budu deo te iste Vlade i savetuju je o tako važnoj temi kao što je borba protiv korupcije“.

Iako je potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević lekar po obrazovanju, kabinet premijerke dovodi u pitanje kompetentnost profesora Radonjića jer nema osnovno znanje o finansijskoj forenzici.

Radonjić: Obraćaju mi se personalno a sakrili se iza Kabineta

Ognjen Radonjić, Utisak nedelje
Ognjen Radonjić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić u razgovoru za Nova.rs navodi da mu se iz Kabineta u svom odgovoru obraćaju personalno, dok su se oni sakrili iza kolektivnog „Kabinet predsednice Vlade.“

Iskustvo mi govori da loši đaci ne odgovaraju na postavljeno pitanje, već pronalaze načine da se izvuku. Po principu, „drž’te lopova“ odgovorili su uvredama i neistinama“, kaže Radonjić.

Dalje navodi nesitine koje su iznete u saopštenju.

Savet za borbu protiv korupcije nije deo Vlade već stručno-savetodavno telo Vlade. Takođe, finansijska forenzika nije uslov za članstvo u Savetu. Ako mogu nešto i da ih podučim –  finansijsku forenziku upotrebljavaju istražni organi, a ne stručno-savetodavno telo koje predlaže mere za efikasnu borbu protiv korupcije“, navodi Radonjić.

U Savetu sede i lekari

Dodaje da ni ekspertiza u borbi protiv korupcije nije uslov za članstvo u Savetu.

„Ako mogu još nešto  da ih podučim – osim članova Vlade i funkcionera koji rukovode posebnim organizacijama, za članove Saveta mogu se imenovati i istaknuti domaći i strani naučnici i stručanjaci koji svojim znanjem i ugledom mogu doprineti radu Saveta“, kaže naš sagovornik i dodaje da je netačno i da se sam prijavio za članstvo u Savetu. To je uradio Savet za borbu protiv korupcije.

„Tačno je da je šef Kabineta predsednice Vlade funkcioner i da kao takav potpada pod Zakon o sprečavanju korupcije (Agencija za sprečavanje korupcije). Prema pisanju NIN-a , šef Kabineta predsednice Vlade je u martu 2021. imenovan na poziciju predsednika Nadzornog Odbora Politike što nije prijavio Agenciji za spečavanje korupcije u obaveznom roku od 30 dana“, ocenjuje Radonjić.

Kada loši đaci ne prate nastavu…

Na kraju zaključuje da postoje tri razloga, koja se mogu kombinovati, zašto loši đaci ne prate nastavu.

„Nisu zainteresovani, nemaju kapacitet da prate nastavu i smatraju da znaju bolje od profesora. Lekciju o diskriminaciji koju  im je održala Poverenica za ravnopravnost nisu savladali – ovom svojom reakcijom samo su potvrdili da su diskriminatori“, zaključio je profesor Radonjić.

Podsetimo, šef kabineta premijerke Miloš Popović odbio je predlog Saveta za borbu protiv korupcije da njegov član postane Ognjen Radonjić. U obrazloženju je navedeno da on kritikuje vlast. Nakon žalbe Radonjića Poverenica za zaštitu ravnopravnost je donela mišljenje prema kojem je šef kabineta premijerke prekršio Zakon o diskriminaciji, odnosno da je diskriminator. 

BONUS VIDEO: Demonstracije ispred Skupštine Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare