Foto: Nova.rs, privatna arhiva

Šef kabineta premijerke Miloš Popović, za koga je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da je diskriminator, u kabinet Ane Brnabić stigao je sa pozicije državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave. Pre toga bio je šef kabineta bivše ministarke Kori Udovički.

Miloš Popović je desna ruka premijerke Vlade Srbije Ane Brnabić. Njegov potpis se našao na dokumentu kojim je odbijen predlog Saveta za borbu protiv korupcije da se za čalanove tog Saveta imenuju četiri stručnjaka među kojima je bio i profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić.

Popović je Radonjiću zamerio jer kritikuje vlast i bavi se „političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe“. Šef kabineta je čak objasnio da to ne sme neko ko želi status „ugledan“.

Pošto se profesor žalio Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminacije, nakon gotovo dva meseca doneto je i mišljenje. Šef premijerke je prekršio Zakon o diskriminaciji.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poverenica je, međutim, istovremeno ocenila da to nije učinila i Vlada Srbije jer se o tome nije izjašnjavala niti odlučivala. Ono što je pak činjenica je da Popović kao šef kabineta šta god da kaže ili napiše ne može biti suprotno stavu premijerke.  Naprotiv, to je uvek stav premijerke, odnosno Vlade Srbije.

Pre Brnabićke sarađivao sa Kori Udovički

Popović je pre Brnabićke bio šef kabineta ministarke državne uprave Kori Udovički. Nakon toga je bio na poziciji državnog sekretara u istom ministarstvu, u vreme kada ga je vodila Ana Brnabić.

Bio je zadužen za racionalizaciju, reformu državne uprave, saradnju sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Svetskom bankom i MMF-om.

Sa premijerskom pozicijom Brnabić je u svoj tim pozvala i Popovića.

Diskriminatorski stavovi šefa kabineta premijerke ne uklapaju se sa zadacima na kojima je bio niti sa zvaničnom politikom Vlade Srbije, a to je pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Uzurpacija nezavisnih institucija i diskriminacija su sve samo ne standardi EU.

Stavovi Popovića su dodatno sporni i zbog činjenice da je on u Nadzornom odboru AD Politika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare