Foto: Nova.rs/Ivan Dinić/Nova S/TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

Nakon što je premijerka Ana Brnabić odbila predlog Saveta za borbu protiv korupcije da se za nove članove imenuju profesori Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić uz obrazloženje da kritikuju vlast, profesor Radonjić je uputio pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv kabineta premijerke zbog diskriminacije po, kako je naveo, osnovu verskog i političkog ubeđenja. On u razgovoru za Nova.rs kaže da je premijerka tako u ovom slučaju uvela političko - moralnu podobnost.

Kako pokazuje dokument koji je objavila Nova.rs, kabinet premijerke otvoreno je kao razlog odbijanja predloga Saveta za borbu protiv korupcije da se kao članovi imenuju Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić, naveo to što oni kritikuju vlast i bave se „političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe“.

Dokument je potpisao šef kabineta premijerke Miloš Popović.

Navedeno je između ostalog da “politička pripadnost nikada ne može i nikada neće biti ograničavajuća, ali ni opredeljujući faktor za izbor članova Saveta, ali da politička ostrašćenost koja utiče na mogućnost objektivnog i profesionalnog postupanja u radu Saveta, predstavlja suštinsku barijeru za samo postupanje Saveta, koje isto tako mora biti objektivno, profesionalno i u skladu sa razlozima njegovog postojanja”.

Foto:Privatna arhiva

Sve ovo je konstatovao šef kabineta premijerke Ane Brnabić i tako odbio predlog Saveta za borbu protiv korupcije iako na to nije imao zakonsko pravo. Članovi Saveta se biraju na predlog Saveta i o njima se glasa na sednici Vlade Srbije.

Profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić za Nova.rs kaže da takav postupak kabineta premijerke Ane Branabić govori da je u ovom slučaju uvedena moralno-politička podobnost.

„Moja dužnost kao univerzitetskog profesora je da kritički promišljam o našem društvu i to kritičko promišljanje je neizostavno vezano za politekonomske procese. Moj politički stav je moje pravo garantovano Ustavom i u ovom konkretnom slučaju je poslužio vlastima da me diskriminišu“, kaže Radonjić.

On napominje da je apsurd još veći ako se ima u vidu da je kabinet premijerke odbio imenovanje i Milovana Protića koji je finansijski stručnjak koji nije uopšte prisutan u javnom životu.

Foto: Novi Optimizam/Promo

Premijerka hoće da ukine ustavna i zakonska prava

Profesor Radonjić je u pritužbi citirao odgovor koji je Savetu za borbu protiv korupcije dostavio kabinet premijerka, a zatim naveo sledeće:

„Mišljenja sam da treba naglasiti da ne posedujem nikakvu „političku pripadnost“, koja, prema mišljenju Vlade / kabineta predsednice Vlade ne mogu i nikada neće biti ograničavajući, ali ni opredeljujući faktor za izbor člana Saveta. Imam politička ubeđenja, na koja imam ustavno i zakonsko pravo a koju je Vlada u svom dopisu kvalifikovala kao političku ostrašćenost, dovoljnu da postane sutinska barijera za moje članstvo u Savetu“.

Radonjić dalje navodi da smatra da je potez kabineta premijerke motivisan željom da se iz postupka izbora članova Saveta „a priori eliminišu ljudi drugačijih političkih viđenja.

Navodi da to predstavlja akt neposredne diskriminacije kojim je prekršen Zakon o diskriminaciji.

Profesor Filozofskog fakulteta je pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti uputio 17. februara 2021.  Kako je za Nova.rs rečeno u ovoj instituciji, postupak je i dalje u toku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare