Ana Brnabić i Miloš Popović Foto:TANJUG DRAGAN KUJUNDZIC; privatna arhiva ; Filip Krainčanić/Nova.rs

Šef kabineta premijerke Ane Brnabić Miloš Popović je diskriminator, to je potvrdila zvanično i Poverenica za ravnopravnost po pritužbi profesora Ognjena Radonjića na odluku kabineta da odbije predlog Saveta za borbu protiv korupcije da on postane novi član. Njegova kandidatura nije prošla jer profesor kritikuje vlast. Zanimljivo je da se u obrazloženju mišljenja Poverenice navodi da je Zakon o diskriminaciji povredio samo šef kabineta Miloš Popović, ali ne i Vlada Srbije.

Savet za borbu protiv korupcije, inače zamišljeno kao savetodavno telo vlade,u januaru 2021. uputilo je kabinetu premijerke Ane Brnabić Odluku o imenovanju pet novih članova Saveta. Na tom spisku bili su profesori Ljubodrag Savić, Vuk Radović, Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić.

Od pet kandidata, zeleno svetlo su dobila dva dok su trojica među kojima i profesor Filozofskog fakulteta Radonjić praktično proglašeni nepodobnim. Kao razlog navedeno je to što oni kritikuju vlast i bave se „političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe“.

Ognjen Radonjić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Profesor Radonjić je uputio pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv kabineta premijerke zbog diskriminacije po, kako je naveo, osnovu verskog i političkog ubeđenja.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković o pritužbi se izjasnila nakon dva meseca.

U Srbiji kritika nije poželjna

Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

O pritužbi i razlozima za odbijanje da se da saglasnost za predlog da se profesor Radonjić imenuje za člana Saveta, šef kabineta Ane Brnabić je naveo da on između ostalog kritikuje vlast te da zato podržava opoziciju.

Objasnio je i šta je potrebno da neko bude ugledan.

„Neophodno je da to lice aktivno ne zastupa političke stavove neke političke stranke ili druge organizovane političke grupe, jer se onda opravdano postavlja pitanje objektivnosti i relevantnosti stavova tog lica“, pokušao je da pojasni šef kabineta Miloš Popović.

Poverenica je pak bila drugačijeg mišljenja.

Poverenik u mišljenu konstatuje da je odlukom o formiranju Saveta propisano da se članovi imenuju iz reda članova vlade i funkcionera koji rukovode posebnim organizacijama, pri čemu se za članove mogu imenovati i istaknuti domaći i strani naučnici i stručnjaci koji svojim znanjem i ugledom mogu doprineti radu Saveta.

Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Dakle, nesporno je da političko ubeđenje nije smetnja za imenovanje člana Saveta, pogotovo imajući u vidu da je propisima predviđeno da su članovi saveta ministri i funkcioneri koji rukovode posebnim organizacijama, a koji mogu biti i članovi političkih stranaka…“

Popović je naveo i da profesor Radonjić politički ostrašćen i pristrasan. Poverenica zaključuje da se time podobnost profesora svela na politička ubeđenja i stavove.

„Imajući u vidu preraspodelu tereta dokazivanja, Miloš Popović nije dostavio dokaze da  Ognjen Radonjić ne raspolaže određenim znanjem, već svoj stav zasniva na činjenici da Ognjen Radonjić ne ispunjava uslov postojanja ugleda jer je politički ostrašćen…“, navodi se u obrazloženju poverenice.

Šef kabineta diskriminator, ali ne i Vlada

Zanimljivo je da je profesor Radonjić pritužbu zbog diskriminacije podneo i protiv Vlade Srbije i protiv šefa kabineta Ane Brnabić. Poverenica je međutim dala mišljenje da Vlada nije povredila odredbe Zakona o zabrani diskriminacije ali da šef kabineta premijerke jeste.

Objašnjava se zapravo da Vlada nije donela nijednu odluku o članovima niti je predloge razmatrala te stoga nije mogla povrediti Zakon o zabrani diskriminacije.

Profesor Radonjić, međutim, smatra da takav zaključak ne stoji.

“ Šef kabineta je napisao ono što njegova šefica misli i na osnovu tog diskriminatorskog pisma upućenom potpredsedniku Saveta nisam dospeo na dnevni red Vlade što je procedura nalagala“, navodi naš sagovornik.

Krizni štab, Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mišljenje Poverenice sadrži i preporuke šta bi Popović trebalo dalje da uradi.

Navodi se da on ima obavezu da o mišljenju Poverenika obavesti Savet za porbu protiv korupcje i Generalni sekretarijat Vlade na čijem čelu je inače Novak Nedić.

Dalje mu se još savetuje da ubuduće poslove iz svoje nadležnosti obavlja u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije. Sankcija u preporuci međutim nema.

Kazna bez sankcija

Komentarišući preporuke poverenice Brankice Janković profesor Radonjić za Nova.rs kaže da je Popović označen kao diskriminator, ali da zbog toga nije kažnjen.

„U preporukama Poverenice nema sankcija. Svodi se na to da je šef kabineta dužan da obavesti Generalni sekretarijat Vlade i Savet za borbu protiv korupcije da me je diskriminisao i preporučeno mu je da ubudueće više ne diskriminiše tako arbitrarno ljude. Bez dokaza je napisao da sam se na neformalan i uvredljiv način izražavao o Vladi, da vređam ljude tako što ih nazivam bezubima i siromašnima i da sam pozivao na nasilno rušenje ustavnog poretka zemlje. Drugim rečima, pisao je šta mu je palo na pamet, pri čemu se kao 373 potpisao na peticiji podrške predsedniku kojom bi ga trebalo odbraniti ne znam već od čega“, kaže Radonjić za Nova.rs.

Ognjen Radonjić, Utisak nedelje
Ognjen Radonjić Foto: Ivan Dinić/Nova S

To bi, kako dodaje, moglo da ukazuje da prema svojim merilima, čak ni Popović nije ugledan.

„Njegov predsednik je i predsednik vladajuće partije. Da li to onda znači da on, kao 373 potpisnik ove peticije takođe nije ugledan pošto svojim potpisom zastupa stav konkretne političke partije? Da se vratim na poentu, ovaj činovnik me je diskriminisao u januaru, u februaru je predsednica Vlade čiji je on šef kabineta potvrdila da su neki kandidati Saveta eliminisani zbog političkih stavova koji su okrenuti protiv Vlade i krajem marta je šef kabineta avanzovao u predsednika Nadzornog odbora Politike. Nemam zadršku kada kažem da bi mi jedina smislena preporuka Poverenice bila da ovaj mladi lav promeni posao jer ne može diskriminator da bude zaposlen u državnim organima, a kamoli da bude na visokoj poziciji u jednoj od naših najvećih medijskih kuća „, zaključuje Radonjić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare