Ana Brnabić i Miloš Popović Foto:TANJUG DRAGAN KUJUNDZIC; privatna arhiva ; Filip Krainčanić/Nova.rs

Šef kabineta premijerke Ane Brnabić Miloš Popović potpuno je izignorisao obaveze koje mu je izrekla poverenica za ravnopravnost, nakon što je i zvanično utvrđeno da je diskriminator. Popović je Savetu za borbu protiv korupcije uputio pismo u kojem navodi da kabinet odbija da prihvati kandidaturu dvojice profesora Ognjena Radonjića i Vladimira Obradovića i finansijskog stručnjaka Milana Protića. Kao razlog navedeno je to što kritikuju vlast.

Šef kabineta Ane Brnabić, prvo je dobio opomenu jer nije postupio po preporukama koje je dala u rešenju kojim ga je proglasila diskriminatorom, a pošto ni tada nije reagovao, izrečena je „krajnja mera“ u ovakvim slučajevima. Ta mera se svodi samo na objavu na sajtu ravnopravnost.gov.rs. I to je sve.

U ovom slučaju ono je objavljeno još 18. oktobra pod nazivom „Obaveštenje za javnost po pritužbi Ognjena Radonjića protiv Miloša Popovića, šefa kabineta predsednice Vlade Srbije“.

Ana Brnabić, krizni štab
Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Čini se nimalo ohrabrujuće za one koji doživljavaju diskriminaciju a idealno za one koji je sprovode. U ovom slučaju ni manje ni više nego šef kabineta premijerke Miloš Popović.

Zbog činjenice da je diskriminisao nekoga samo zato što kritikuje vlast i time prekršio Zakon o zabrani diskriminacije Popović nije snosio nikakave posledice.

Jedina njegova obaveza bila je da o rešenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti kojim ga je proglasila i zvanično diskriminatorom, između ostalog obavesti Savet za borbu protiv korupcije i generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića.

Zakon po meri diskriminatora iz kabineta premijerke

On to nije uradio u zadatom roku zbog čega je dobio opomenu i novi rok od 30 dana da to učini. Šef kabineta premijerke oglušio se i o taj rok.

Obaveštenje o slučaju objavljeno je 18. oktobra, a profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić koji se žalio povereništvu zbog diskriminacije, o tome je obavešten tek u novembru i to nakon što je tu informaciju tražio.

Foto:privatna arhiva

Zanimljivo je da je krajem jula šef kabineta Ane Brnabić preko nekoliko režimskih medija objavio saopštenje u kojem se između ostalog navodi da kabinet poštuje odluke Poverenice za ravnopravnost.

Da to nije tačno pokazuje konačno rešenje povereništva.

Podsećamo, Savet za borbu protiv korupcije je 18. januara 2021. uputilo kabinetu premijerke Ane Brnabić Odluku o imenovanju pet novih članova Saveta. Na tom spisku bili su profesori Ljubodrag Savić, Vuk Radović, Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić.

Kritika vlasti nepoželjna

Na dopis Saveta, u ime premijerke, odgovorio je njen šef kabineta Miloš Popović i to gotovo tri nedelje kasnije, tačnije 4. februara.

Popvić je obavestio Savet za borbu protiv korupcije da sa „velikim zadovoljstvom“ prihvataju predloge za imenovanje profesora Ljubodraga Savića i Vuka Radovića.

To zadovoljstvo je međutim izostalo u slučaju ostalih imena, profesora Ognjena Radonjića i Vladimira Obradovića i finansijskog stručnjaka Milovana Protića.

U nastavku je dalje usledilo i obrazloženje.

„…imajući u vidu da su navedeni kandidati pored potpuno otvorenog bavljenja političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe, isto tako i svojim subjektivnim, neosnovanim i neutemeljenim kritikama na račun Vlade Republike Srbije pokazali da ne mogu biti objektivni i nepristrasni članovi tako važnog tela i mehanizma kao što je Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije“, navedeno je u odgovoru kabineta premijerke Ane Brnabić.

Vlada izbor novih članova blokira od 2013.

Savet za borbu protiv korupcije radi već godinama u nazad u „krnjem sastavu“. I dalje radi sa sedam članova iako je zakonom predviđeno da ima 13.

Članove inače bira Vlada Srbije na predlog Saveta za borbu protiv korupcije.

O njima se Vlada izjašnjava na sednici, što znači da o tome ne može da odlučuje kabinet premijerke.

Foto:Božana Pavlica/FoNet

Zanimljivo je da je Vlada Srbije 2017. godine, imenovala dva nova člana bez konsultacije sa članovima Saveta koji su za to saznali kada je odluka objavljena u Službenom glasniku.

Reč je o Vladanu Jonciću, penzionisanom profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu i Edvardu Jerini, penzionisanom apelacionom javnom tužiocu.

Inače, savet za borbu protiv korupcije osnovan je Odlukom Vlade Republike Srbija 11. oktobra 2001. godine. Reč je o stručno, savetodavnom telu Vlade Srbije osnovano sa zadatkom da sagleda aktivnosti u borbi protiv korupcije.

Bonus video: Novinarka N1 Žaklina Tatalović u klinču sa Anom Brnabić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar