Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/Privatna arhiva

Premijerka Ana Brnabić odbila je predlog Saveta za borbu protiv korupcije da se za nove članove imenuju profesori Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić. Kako pokazuje dokument do kojeg je došla Nova.rs, kabinet premijerke otvoreno kao razlog odbijanja navodi to što oni kritikuju vlast i bave se "političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe". Sve ovo je navedeno u obrazloženju iako niko od njih nije član nijedne stranke, niti je kabinet premijerke taj koji može da prihvati ili odbije predlog Saveta. O tome se mora glasati na sednici Vlade Srbije.

Savet za borbu protiv korupcije je18. januara 2021. uputilo kabinetu premijerke Ane Brnabić Odluku o imenovanju pet novih članova Saveta. Na tom spisku bili su profesori Ljubodrag Savić, Vuk Radović, Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić.

Na dopis Saveta, u ime premijerke, odgovorio je njen šef kabineta Miloš Popović i to gotovo tri nedelje kasnije, tačnije 4. februara.

Foto:Privatna arhiva

Popvić tako obaveštava Savet za borbu protiv korupcije da sa „velikim zadovoljstvom“ prihvataju predloge za imenovanje profesora Ljubodraga Savića i Vuka Radovića.

To zadovoljstvo je međutim izostalo u slučaju ostalih imena.

Naime, kabinet premijerke Srbije Ane Brnabić je „ljubazno“ zamolio Savet za borbu protiv korupcije da umesto predloženih profesora Ognjena Radonjića, Vladimira Obradovića i Milovana Protića, predlože druga „personalna rešenja“.

U nastavku je dalje usledilo i neverovatno obrazloženje.

„…imajući u vidu da su navedeni kandidati pored potpuno otvorenog bavljenja političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe, isto tako i svojim subjektivnim, neosnovanim i neutemeljenim kritikama na račun Vlade Republike Srbije pokazali da ne mogu biti objektivni i nepristrasni članovi tako važnog tela i mehanizma kao što je Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije“, navodi se u odgovoru kabineta premijerke Ane Brnabić.

Dalje se navodi i da „politička pripadnost nikada ne može i nikada neće biti ograničavajuća, ali ni opredeljujući faktor za izbor članova Saveta“.

„Politička ostrašćenost koja utiče na mogućnost objektivnog i profesionalnog postupanja u radu Saveta, predstavlja suštinsku barijeru za samo postupanje Saveta, koje isto tako mora biti objektivno, profesionalno i u skladu sa razlozima njegovog postojanja“, stoji u odgovoru.

Sve to je navedeno iako nijedan od odbijenih profesora kao ni predloženi finansijski stručnjak nije član nijedne političke stranke.

Ovo antikorupciono telo Vlade Srbije nije se žalilo na odluku kabineta premijerke.

Vlada izbor novih članova blokira od 2013.

Savet za borbu protiv korupcije radi već godinama u nazad u „krnjem sastavu“. I dalje radi sa sedam članova iako je zakonom predviđeno da ima 13.

Članove inače bira Vlada Srbije na predlog Saveta za borbu protiv korupcije.

O njima se Vlada izjašnjava na sednici, što znači da o tome ne može da odlučuje kabinet premijerke.

Zanimljivo je da je Vlada Srbije 2017. godine, imenovala dva nova člana  bez konsultacije sa članovima Saveta koji su za to saznali kada je odluka objavljena u Službenom glasniku.

Reč je o Vladanu Jonciću, penzionisanom profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu i Edvardu Jerini, penzionisanom apelacionom javnom tužiocu.

Inače, savet za borbu protiv korupcije osnovan je Odlukom Vlade Republike Srbija 11. oktobra 2001. godine. Reč je o stručno, savetodavnom telu Vlade Srbije osnovano sa zadatkom da sagleda aktivnosti u borbi protiv korupcije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare