Pesterska visoravan
Pešterska visoravan Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Poslanici SDA Sandžaka protive se vojnoj vežbi na Pešterskoj visoravni i traže njenu obustavu. Kako tvrde stanovništvo se prinudno iseljava, međutim iz z vojske tvrde da je većina dala saglasnost za korišćenje parcela, dok je samo nekoliko njih odbilo da dopusti vojsci da na njihovim imanjima izvode vežbu.

U oktobru prošle godine na Pešterskoj visoravni, održana je vojna vežba „Sadejstvo 2020“. Tokom ove vežbe korišćena su bojeva gađanja, a nakon ove vojne vežbe ovih dana na ovom području u toku je spremanje za još jednu vežbu koja bi prema najavama trebalo da se održi 27 juna.

Mirsad Hodžić ispred poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka tražio je pre desetak dana u Skupštini Srbije od predsednika Aleksandra Vučića, ministra odbrane Nebojše Stefanovića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da u najskorije moguće vreme narede izmeštanje vojne vežbe sa Pešterske i Sjeničke visoravni koja bi trebalo da se održi u ovom mesecu.

Iz Ministarstva Odbrane Republike Srbije na vreme su obavestili sve meštane pešterskih sela u kojima se odvijaju vežbe da privremeno moraju da napuste određene posede zbog bezbednosnih razloga.

Atif Bulić jedan od meštana kojima je vojska naredila da napusti svoje imanje zbog ove vojne vežbe, rekao je u izjavi za N1 da ne želi da napusti svoje imanje jer nema gde da ide, iako je svestan da nije bezbedno.

„Znam da nije bezbedno, ali nemam kud, gde ću krave, gde ću pčele, nemam ih gde“, rekao je Atif.

Iz vojske međutim tvrde da se radi o izolovanim slučajevima, i da su od 29 vlasnika parcela njih 22 dala suglasnost za korišćenje parcela dok je šest vlasnika bilo protiv da se na njihovim parcelama izvode vojne vežbe.

„Kako boravak ljudi i stoke na posedima tih šest lica na Pešterskoj visoravni ne bi dozvoljavao bezbedno izvođenje vežbe, u skladu sa Zakonom o odbrani i Zakonom o Vojsci Srbije preduzete su mere u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova za privremeno ograničavanje slobode kretanja na poligonu „Pešter“ radi zaštite bezbednosti građana, meterijalnih stvari i dobara, ali mere prinude, naglasavamo, nisu primenjivane. Meštani koji su odbijali da napuste svoje posede pravovremeno su upoznati da za vreme
izvođenje vežbe neće moći da budu na određenim lokacijama na Pešterskoj visoravni“, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar