Enis Imamović, Foto: Rts

Poslanik grupe "Ujedinjena dolina SDA" Enis Imamović je objašnjavajući jedini amandman na rebalans budžeta Srbije izjavio danas da su ukupna sredstva koja država izdvaja za rad 22 saveta nacionalnih manjina pre umanjenja iznosila 0,002 procenta budžeta, a sada su dodatno umanjena.

„Dakle jedna petina promila se odvaja za unapređnje prava jedne trećine građana, pripadnika nacionalnih manjina i to se umanjuje za 20 posto. Mi ovim amandmanom nismo tražili povećanje sredstava već da se ostvare sredstva planirana za 2020. godinu kako bi završili već započete projekte“, rekao je Imamović.

On je ocenio da se smanjenjem sredstava za rad veća nacionalnih manjina, ona svode na nivo nevladinih organizacija i obesmišljavaju i dodao da građani Sandžaka „plaćaju porez i izdvajaju za škole, bolnice, puteve i udžbenike, a na kraju ih dobijaju od donatora“.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da ne postoji nikakva diskriminacija prema jednoj manjini ili delu zemlje i da su sredstva zbog krize sa korona virusom, smanjena svima.

„Nemam ništa protiv da pomognemo, mi očekujemo od saveta manjina da nam dostave podatke koliko im je sredstava neophodno za funkcionisanje, ali od Bošnjačkog nacionalnog vijeća te podatke nismo dobili“, rekao je Mali.

Jedini amandman koji se odnosi na smanjenje sredstava za rad Saveta nacionalnih manjina, Vlada i nadležni odbor su odbili.

Posla glasanja o rebalansu budžeta, poslanici će početi narednu sednicu na kojoj će razmatrati izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare