Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs / Arhiva

Novi saziv Vlade biće poznat do kraja meseca, kažu glasine iz vladajuće partije. Spekulacije oko konkretnih rešenja za šefove resora u Nemanjinoj 11 traje, a koplja se naročito lome oko pozicije ministra pravde, i to između dve osobe.

Glasine u pravosudnim krugovima kažu da se tužioci, sudije i advokati – naročito u svetlu izbora za Državno veće tižilaca, čiji član po automatizmu postaje aktuelni ministar pravde – spremaju na saradnju sa aktuelnim gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

Spekulacije o njegovom novom angažmanu u fotelji ministra traju još od perioda pre junskih izbora, kada je figurirao i kao jedan od kandidata za premijera. Kako se vrh SNS (odnosno predsednik Vučić) „prestrojavao“ u pravcu Ane Brnabić, tako je Vučeviću traženo novo mesto, a ministarstvo pravde se nametnulo kao prihvatljivo rešenje.

U pravcu toga da se o ovom aranžmanu ozbiljno razmišlja govori nekoliko okolnosti, a ponajviše činjenica da Novi Sad čeka rešenje Vučevićevog pitanja kako bi konačno dobio gradonačelnika. Vučević, sa svoje strane, „obuzdava“ takve glasine i ponavlja da je spreman za novi mandat na čelu najvećeg vojvođanskog grada, što (paradoksalno, ali istinito) potvrđuje tezu da je „u užem izboru“.

Foto: Nova.rs

Ambicije

S druge strane, Nela Kuburović od ranije je viđena kao „iznuđeno“ rešenje u resoru pravde. Njeni počeci vezani su za ekspertski, ne politički nivo, a u Vladi SNS tako nešto može na prvi pogled biti pogodno, ali kako se izazovi usložnjavaju – pritisak EU vezan za poglavlja o pravosuđu i nužna promena Ustava – tako i potreba za političarem na ovoj poziciji raste.

Malo ko je Kuburović video u novoj Vladi, delom i zbog toga što je tokom proleća postala majka, ali poslednje glasine kažu da je ministarka izrazila želju da ostane na toj funkciji i u naredne četiri godine (ili koliko već mandat nove Vlade bude trajao).

Zašto ni jedno ni drugo ne valja

Da li će aktuelnoj ministarki pravde biti ponuđen novi mandat zavisi, naravno, isključivo od predsednika Vučića, ali ako su ovo jedina dva izbora za mesto ministra pravde, najveći gubitnici biće građani Srbije.

Ministarka Kubuorvić, istina, dolazi iz ekspertskog kruga, ali je njen mandat na kraju uprljan makar dvema političkim aferama. naime, Mileta Radojević, koji se nalazi na čelu Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde, otputovao je na poslovni put u Berlin u februaru 2020. na poziv češke firme NITES, čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, suprug ministarke pravde Nele Kuburović, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Nela Kuburović Foto: TANJUG/ MNISTARSTVO PRAVDE SRBIJE/

Osim toga, BIRN je takođe pisao i da su kompanije bliske Bojanu Kisiću dobile 27 ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima.

Ako se pogleda mandat Kuburović u Vladi, on je, u pogledu reforme pravosuđa, bio jedva dovoljno dobar: primera radi, zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakon o poreklu imovine ostali su nedosanjani san, ali i to je tek delimično krivica ministarke – veći deo iste preuzima inertna, politički kontrolisana Skupština, koju reformski zakoni prosto ne interesuju.

Brutalno vređanje sudija

S druge strane, izbor Miloša Vučevića za ministra pravde bio bi možda i malo gori.

Vučević, istina, jeste pravnik, ali je najbliže pravosudnom sistemu došao u dva navrata: prvi put kada je izvređao sudije koje su oslobodile Predraga Bubala; drugi put kada je podneo lažnu krivičnu prijavu protiv Aleksandra i Andreja Vučića za slučaj Jovanjica. 

„Gospodo sudije, kad ćete da sudite po pravu i pravdi, a ne po sumi novca koju dobijate od dosovskih lopova koji su sproveli monstruozne prljačkaške privatizacije?! Kako da budete poštovani dok lopove oslobađate krivice? Kome služite, narodu ili lopovima? Kome se zaklinjete državi, Ustavu i pravnom poretku Srbije ili onima koji vam pune džepove dok u vaše ime sebi po ko zna koji put pišu oslobađajuće presude? Koliko košta vaša pravda? Koliko košta vaš obraz i čast da nas sve ubeđujete da lopovi nisu lopovi“, upitao je kandidat za ministra pravde sudije koje su donele pomenutu pravosnažnu presudu.

Tim sudijama sada bi upravo Vučević trebalo da „kroji kapu“: ne ide, ali je, nažalost, verovatno.