Foto: Arhiva

"Vruć krompir" među resorima koji će se u septembru deliti u novoj vladi su svakako zdravstvo i prosveta. Prvi zbog pandemije koronavirusa koja zahteva jasnu strategiju i čuvanje zdravlja i života celog stanovništva. A drugi - opet zbog pandemije koronavirusa koja je nastavu i decu iz učionica izmestila pred TV ekrane, kompjutere i mobilne telefone.

I dok građani, po oba pitanja, imaju sve manje strpljenja, ministarstva koja trenutno zahtevaju rešavanje najviše problema, ali i iziskuju najviše posla i konsultovanja struke još uvek nemaju jasne kandidate. Funkcioneri koji zauzmu ove dve fotelje naći će se od starta mandata u vatri.

Nova.rs je već pisao da će ministarstvo zdravlja, možda dobiti novog ministra – nakon godina suverene vladavine Zlatibora Lončara.

Prema saznanjima Nova.rs aktuelni ministar Zlatibor Lončar mogao bi da sa ove funkcije ode na čelo Bezbednosno informativne agencije i na toj funkciji zameni Bratislava Gašića. Jedno vreme mediji su pisali da bi u Lončarevu fotelju mogla da sedne i Darija Kisić Tepavčević, o Kisić se ovori i kao o novoj direktorki instituta Torlak.

Nije poznato da li će Mladen Šarčević ostati na čelu prosvete, ali je više nego jasno da će ove dve funkcije privući najviše pažnje, ali i očekivanja da se dva goruća problema reše. Analitičar Boban Stojanović ističe da pozicije ministra zdravlja i ministra prosvete svakako sada predstavljaju vruć krompir.

„U ovom trenutku svaka normalna osoba bi dobro razmislila da li ima kapaciteta, mogućnosti, znanja, da se bori sa tim stvarima – i sa zdravstvenim i sa  obrazovnim sistemom u ovakvoj situaciji“, navodi Stojanović.

„Kao društvo na žalost, ne smemo ništa da očekujemo od izbora novih ministara zdravlja i obrazovanja – novih ili starih, osuđeni smo na to da će to ostati crne rupe, bez obzira na to što se dešavalo u prethodnih nekoliko meseci“.

Foto:Printscreen/Youtube

On ističe da ne veruje da će, kada se bude odlučivalo ko će da preuzme te resore, ključna ključna stvar biti ko može da donese najbolje rezultate i ko može na najbolji način da se izbori sa krizom.

„Jer, da su se tako birali ministri ne bismo sada u situaciji pandemije imali Zlatibora Lončara i Mladena Šarčevića“, navodi Stojanović.

On očekuje da će njih dvojica i nastaviti da vode svako svoj resor.

„Eventualno, ako može da dođe do neke promene to je da Zlatibor Lončar ne bude više ministar zdravlja. Ali, ne verujem da će biti kažnjen, može samo da pređe na neku drugu funkciju, i da eventualno neko, kao što je Darija Kisić Tepavčević ili neko sličan preuzme tu poziciju“, navodi Boban Stojanović.

Ko bi mogao da bude još „u igri“ za to mesto?

„Samo Darija Kisić Tepavčević. Deluje mi  kao osoba koja je već povezana sa Srpskom naprednom strankom. Sada smo videli da ona i nije formalni član Kriznog štaba, nego „angažovano stručno lice“. Ali, ona je više puta bila medijski eksponirana i gošća na televiziji Pink gde je pričala ne o zdravstvu, već o ko zna čemu, posebno mislim na onu emisiju sa političarem i estradnom umetnicom. Ona mi deluje kao kadar koja bi mogla da potencijalno bude ministar isključivo  zbog načina ponašanja, bliskih veza – pre svega interesnih – sa SNS“, navodi sagovornik Nova.rs.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ne treba, kaže, da očekujemo neke ozbiljnije promene.

„Čak i da dođe neko ko bi bio lekar  od integriteta i poštovanja, već znamo kako bi se to završilo – kao i sa svim drugim ministrima ekspertima. Ili postanu kao Ana Brnabić – mali Vučić ili ubrzano napuste vladu kao Saša Radulović ili Lazar Krstić  svojevremeno“, navodi on.

Boban Stojanović ističe da osim nekih najosnovnijih poslova kojima se bave ministarstva zdravlja i prosvete, ključne odluke vezi sa budžetima tih ministava, ozbiljnim reformama i slično, donosi Aleksandar Vučić.

„Nisu najdogovorniji ni Lončar ni Šarčević, već Aleksandar Vučić. Zašto nam je zdravstveni sistem ovakav kakav je i zašto nam se događalo šta nam se događalo u prvom, pa u drugom talasu – iako postoji odgovornost ove dvojice ministara, suštinska odgovornost je na Aleksandru Vučiću“, navodi Stojanović.

On dodaje da nijedan ne zaslužuje da bude ministar.

„Svakako da Lončar, zbog svih afera koje je imao, i Šarčević zbog svog ponašanja prema nastavnicima i novinarima ne zaslužuju da budu ministri i odavno bi bili smenjeni u iole normalnijoj zemlji. Ali, s obzirom da znam kako zemlja funckioniše, očekujem da će obojica nastaviti da vode te resore, da to bude neka vrsta kontinuiteta, pošto se tvrdi da su se sjajno izborili i na nivou obrazovanja, a posebno na nivou zdravstva sa kovidom“, kaže Boban Stojanović i ponavlja da kao društvo, na žalost, ne smemo ništa da očekujemo od izbora novih ministara zdravlja i obrazovanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar