Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ministarsto pravde pozvalo je građane koji ispred Prekršajnog suda protestuju protiv ekspresnih zatvorskih presuda protiv učesnika nedavno održanih demonstracija da se "suzdrže od komentarisanja sudskih odluka i neprimerenih poziva na razrešenje nosilaca pravosudnih funkcija, čime neosnovano pokušavaju da naruše integritet nosilaca pravosudnih funkcija i celog pravosuđa".

Ministarstvo je apelovalo na sve predstavnike prisutnih organizacija civilnog društva da političke nesuglasice ne koriste i ne zloupotrebljavaju za degradaciju pravosuđa u Srbiji, samo iz razloga što sudije primenjuju zakon jednako na sve.

PROČITAJTE JOŠ...

„Sudovima treba omogućiti da nesmetano i bez pritisaka obavljaju svoj posao i sude isključivo na osnovu dokaza“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Ovo saopštenje oslikava sve napore koje ministarstvo ulaže kako bi pravosuđe ostalo nezavisno.

Ali, ima i jedan problem: reakcija je ili zakasnela ili selektivna.

„Taj koji truje našu decu…“

Jer, demonstranti poruke upućuju sudu u celini, a meta im je pravosudni sistem a ne pojedinačni sudija, a nosioci funkcija izvršne vlasti i političke moći generalno sudove ne štede već godinama unazad. Pritom, kritike su im i neumesne i bolno lične.

Tako je, primera radi, aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tada u svojstvu predsednika Vlade, 2015. godine kao glavnog narko-dilera u Srbiji označio danas pokojnog Dragoslava Kosmajca, koji je ubrzo i uhapšen. Kada je pušten da se brani sa sloode, premijer je ponovo rekao da nije promenio mišljenje o njemu. Duga senka premijera nadvila se time na sva veća i tužioce koja su odlučivala o krivici Kosmajca.

Uprkos tome, okrivljeni je pravosnažno oslobođen krivice za zloupotrebu položaja podstrekavanjem, kažnjen je prekršajno za utaju poreza, a za drogu mu nije suđeno.

Filip Korać,, desna ruka Luke Bojovica, foto MUP

Nešto slično Vučić je, ovoga puta u svojstvu premijera, uradio i kada je u pitanju Filip Korać, navodni bliski saradnik Luke Bojovića, koji je nedavno oslobođen sumnje da je učestvovao u ubistvu Blaža Đurovića.

„Taj koji truje našu decu, koji ubija našu decu po svim školama, po svim kafićima, na svakom mestu… I to svaki čovek u Beogradu zna, samo ga se svi plaše kao najopasnijeg čoveka, jednog od dvojice, trojice najopasnijih ljudi u našoj zemlji…. Kako je moguće da svi znaju u državi ko je najveći distributer narkotika, da svi to znaju, da svi znaju i ko su ti koji organizuju ubistva, a da nikad nema dovoljno dokaza? A sve fina gospoda, a ti Vučiću vidi da rizikuješ svoju glavu ili nekoga iz svoje porodice, pošto niko drugi to neće da kaže“, izjavio je predsednik Srbije.

Viši sud se oglasio saopštenjem u kojem je naveo da protiv Koraća nema dokaza za pokretanje krivičnog postupka. Ministarstvo pravde tada, međutim, nije reagovalo.

„Neka vam državu vode tajkuni“

„Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno“: tim rečima je predsednik Vučić 2017. godine reagovao na vest da je Miroslav Mišković – o čijoj će konačnoj krivici Apelacioni sud odlučivati u septembru – prvostepeno oslobođen.

Ovaj slučaj bio je „odskočna daska“ za SNS još 2012. godine, kada je iskorišćen kao potvrda početka borbe protiv korupcije i „tajkuna“ u Srbiji. Do danas epiloga nije bilo, a ovakve izjave predsednika sigurno nisu olakšale sudskim većima da donesu presudu – osuđujuću ili oslobađajuću jednako. Ministarstvo pravde tada, međutim, nije reagovalo.

Foto:Nemanja Jovanović

„Gospodo sudije, kome služite – narodu ili lopovima“?

Najbrutalniji je, ipak, bio istup gradonačelnika Novog Sada i  – kako se spekuliše – prvog favorita za premijersko mesto, Miloša Vučevića. Vučević je, naime, krajem 2017. godine kritikovao oslobađajuću presudu bivšem ministru Predragu Bubalu koji je oslobođen odgovornosti za malverzacije tokom privatizacije „Luke Beograd“.

PROČITAJTE JOŠ...

– Gospodo sudije, kad ćete da sudite po pravu i pravdi, a ne po sumi novca koju dobijate od dosovskih lopova koji su sproveli monstruozne prljačkaške privatizacije?! Kako da budete poštovani dok lopove oslobađate krivice? Kome služite, narodu ili lopovima? Kome se zaklinjete državi, Ustavu i pravnom poretku Srbije ili onima koji vam pune džepove dok u vaše ime sebi po ko zna koji put pišu oslobađajuće presude? Koliko košta vaša pravda? Koliko košta vaš obraz i čast da nas sve ubeđujete da lopovi nisu lopovi- upitao je Vučević.

Ministarstvo pravde tada, međutim, nije reagovalo.

Milivojević: Nek Tužilaštvo pogleda šta predsednik radi

Politikolog Cvijetin MIlivojević kaže da je poziv Ministarstva pravde građanima da se suzdrže od komentarisanja sudskih odluka sporan iz tri razloga.

„Da mi živimo u jednoj normalnoj i uređenoj državi, onda bi ovako nešto i moglo da prođe, međutim, mi kao prvo trenutno nemamo Ministarstvo pravde, jer nemamo ni skupštinu ni Vladu od 3. juna, kad im je istekao mandat.

Drugo, pre pola godine imali smo slučaj sekretara Ministarstva pravde koji se pojavio sa svojim političkim predlogom da predsednik Srbije treba da bira sudije i tužioce. To je skandal nad skandalima, a ministarstvo se od njegovih izjava nije ogradilo, što znači da podržava to da pravosudni sistem kontroliše jedan čovek.

Treće, ministarstvo pravde dozvolilo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bivša premijerka Ana Brnabić, kao i mnogi pripadnici vlasti javno komentarišu sudske odluke i čak daju instrukcije sudijama i tužiocima“, navodi Milivojević.

„Da ne govorimo o tome što je predsednik odbio da da sudijama dva minuta snimka na kojima se vidi ko je ubio Staniku Gligorijević na naplatnoj rampi u Doljevcu. Samo on je video taj snimak i nije ga dao advokatima, sudijama, tužiocima… Ako se na taj način ne utiče na pravosuđe, šta je to onda?“, pita Milivojević i nastavlja:

„Da li je predsednik posle ubistva Olivera Ivanovića uzvikivao da ne da Radoičića i da zna da je on nevin? Šta onda sudije tu mogu da urade? A šta je sa rušenjem u Savamali, da li je Vučić rekao da zna ko je rušio i šta se desilo? Imamo li sudski epilog? Naravno da nemamo, zato je apsolutno besmisleno da Ministarstvo pravde u ovoj zemlji nekome zabranjuje da govori o sudskim postupcima. Nek samo vidi šta predsednik radi“, zaključuje Milivojević.

Jelena Jelovac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare