Aleksandar Šapić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Deo opozicije trebalo bi do kraja nedelje trebalo da usaglasi tekst zahteva za sazivanje posebne sednice beogradskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o problemima u Beogradu na koje Aleksandar Šapić ne reaguje, saznaje Nova.rs. Sa druge strane, spremna je inicijativa da se glasa o Šapićevoj smeni sa pozicije gradonačelnika Beograda.

„Postoje dva predloga. Jedan je da se sazove sednica na kojoj bi se glasalo za smenu gradonačelnika, a drugi održavanje sednice na kojoj bi se raspravljalo o problemima u Beogradu. Načelno je dogovoreno da odbornici iz redova SSP, DS, NDBG, NS i PSG stanu iza oba ova zahteva“, kaže sagovornik Nova.rs.

Prema našim informacijama, NDBG radi na inicijativi za sazivanje posebne sednice na kojoj bi bila održana rasprava o zagađenju vazduha u Beogradu, stanovanju i problemima sa energentima. Sa druge strane, SSP je pripremio zahtev za smenu gradonačelnika.

Vladimir Pajić, Mila Popović, Dobrica Veselinović, Miloš Pavlović, Filip Tatalović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Više sagovornika opozicije navelo je neformalno za naš portal da će sve pomenute stranke stati iza oba predloga.

Na prethodnom sastanku na kome se o ovim zahtevima razgovaralo bili su prisutni i članovi Dveri i Novog DSS, ali nije izvesno da će oni podržati ovaj predlog.

„Dveri su izrazile želju da podrže, a Novi DSS je uzeo predlog u razmatranje. Oni će na svojim organima stranke da zauzmu stav. Kakav će biti, ne znamo. Oni će dobiti dopis, pa ćemo videti“, navodi izvor Nova.rs.

Nakon podnošenja pomenutih zahteva, gradska vlast ima rok od 15 dana da zakaže sednice na zahtev opozicije.

Foto: BIRN Srbija

Inače, opozicija je odlučila da zatraži smenu Šapića posle samo četiri meseca provedena na toj funkciji. Razlog je to što je mimo zakona legalizovao nadograđeni deo stana na Bežanijskoj kosi, što je prema mišljenju dela neprihvatljivo i dovoljno za smenu.

Naime, Opština Novi Beograd je nezakonito ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni, pokazuju dokumenta koja je prikupio BIRN.

“Krajem jula ove godine, nešto više od mesec dana nakon što je postao gradonačelnik Beograda (20. juna 2022), Aleksandar Šapić je dobio rešenje opštine Novi Beograd kojim se ozakonjuje objekat na Bežanijskoj kosi – sedmosobni stan od 340 kvadrata korisne površine (odnosno, 403 kvadrata bruto razvijene građevinske površine). Opština je donela ovo rešenje uprkos činjenici da objekat kojeg je ozakonila, u ovom obliku i ovim gabaritima nije postojao na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. godine, što je osnovni preduslov da nelegalno izgrađeni objekti uopšte uđu u proceduru za ozakonjenje, prema Zakonu o ozakonjenju objekata”, pisao je BIRN i priložio dokumentaciju, slike objekta pre i posle dogradnje, fotografije Repibličkog geodetskog zavoda iz 2015…

BONUS VIDEO  Milijarde su u pitanju: Opozicija o Šapićevoj odluci da ne pusti grejanje Beograđanima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare