Foto:Nova S, TANJUG/ JADRANKA ILIC, BIRN Srbija, Nova S

U ovom trenutku i dalje se ne zna da li će cela opozicija podržati inicijativu za smenu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića zbog nelegalne gradnje na Bežanijskoj kosi. Za sad ovu ideju podržavaju SSP, Narodna i Demokratska stranka, kao i Ne davimo Beograd, koji su se na nedavnom sastanku u Skupštini grada usaglasili da će uskoro podneti zahtev za održavanje sednice na kojoj će ovo biti jedina tema. Na sastanak su bili pozvani i odbornici ostalih opozicionih stranaka, ali se nisu pojavili. U Dverima su imali zamerke na način na koji su bili pozvani, Zavetnici se ovim povodom ne oglašavaju, dok u Novom DSS kažu da nemaju dokaze da je Šapić zaista gradio i legalizovao objekat protivzakonito…

Većina opozicionih odbornika Skupštine grada Beograda sastala se pre nekoliko dana u Skupštini grada, gde su razmatrali zakazivanje vanredne sednice na kojoj bi se raspravljalo o smeni gradonačelnika Aleksandra Šapića. Razlog je to što je mimo zakona legalizovao nadograđeni deo stana na Bežanijskoj kosi, što je prema mišljenju dela neprihvatljivo i dovoljno za smenu.

Naime, opština Novi Beograd je nezakonito ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni, pokazuju dokumenta koja je prikupio BIRN.

Foto: BIRN Srbija

“Krajem jula ove godine, nešto više od mesec dana nakon što je postao gradonačelnik Beograda (20. juna 2022), Aleksandar Šapić je dobio rešenje opštine Novi Beograd kojim se ozakonjuje objekat na Bežanijskoj kosi – sedmosobni stan od 340 kvadrata korisne površine (odnosno, 403 kvadrata bruto razvijene građevinske površine). Opština je donela ovo rešenje uprkos činjenici da objekat kojeg je ozakonila, u ovom obliku i ovim gabaritima nije postojao na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. godine, što je osnovni preduslov da nelegalno izgrađeni objekti uopšte uđu u proceduru za ozakonjenje, prema Zakonu o ozakonjenju objekata”, pisao je BIRN i priložio dokumentaciju, slike objekta pre i posle dogradnje, fotografije Repibličkog geodetskog zavoda iz 2015…

Sastanku su prisustvovali predstavnici SSP, Narodne i Demokratske stranke i Ne davimo Beograd. Nisu se pojavili odbornici Dveri, Srpske stranke Zavetnici i Novog DSS.

Šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović za Nova.rs je rekao da su svi bili pozvani i da Zavetnici na poziv nisu odgovorili, dok su Dveri i Novi DSS najavili dolazak. Međutim, kasnije se nisu pojavili.

Novi DSS nije video dokaze

Odbornik koalicije NADA iz redova Novog DSS Marko Sarić najpre je za Nova.rs rekao da će prisustvovati sastanku opozicije u Skupštini grada, međutim, dolazak je otkazao u poslednjem trenutku.

Marko Sarić Foto: Nova S

“Mi smo imali sastanak sa koalicionim partnerima i zaključili smo da ipak ne idemo. Razlog je to što je poziv bio upućen bez neke ozbiljnije organizacije. Organizator sastanka je bio SSP, a poziv nam je uputila Narodna stranka, pa nam se činilo da tu nešto nije u redu. Pričalo se da je sasatanak organizovan zbog nelegalne gradnje Aleksandra Šapića, ali nikakve papire nismo dobili. Pored toga, rečeno je da je reč o redovnom sastanku šefova odboričkih grupa, a mi ne znamo da tako nešto uopšte postoji”, kaže Sarić za Nova.rs.

Na pitanje da li su možda razmotrili mogućnost da bi papire mogli dobiti na uvid upravo na tom sastanku, Sarić kaže da su je u tom slučaju dokumentaciju trebalo poslati ranije mejlom, kako bi mogao da se pripremi.

“Nisam video ni da su imali neki poseban zaključak nakon tog sastanka, ostaje nejasno da li će tražiti sazivanje sednice ili ne. U svakom slučaju, ako je zaista Šapić protivzakonito dogradio i legalizovao taj objekat i za to postoje dokazi, smatram da je to neprihvatljivo. Za bilo kog građanina, a ne za čoveka koji obavlja bilo kakvu funkciju”.

Odgovarajući na pitanje da li će glasati za smenu Šapića, ako se zakaže sednica sa ovim zahtevom i ukoliko bude dobio na uvid dokaze o njegovoj nelegalnoj gradnji, Sarić kaže:

“O tome ćemo naravno govoriti i odlučiti na stranačkim organima”.

Dveri čekale poziv od SSP

Radmila Vasić iz Dveri kaže da oni poziv nisu ni dobili.

Radmila Vasić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Mi nismo dobili zvaničan poziv od SSP koja je inicirala sastanak, već smo saznali da je Narodna stranka insistirala na tome da budemo pozvani i mi iz Dveri, Novi DSS i Zavetnici, kako bi pokazali jedinstvo opozicije u gradskom parlamentu. Takođe smo saznali da se SSP protiv toga bunio, a nama smeta da nas određene opozicione grupacije starteški opredeljuju da li smo prava opozicija ili ne. Kad smo dobili te informacije, doneli smo odluku da na taj sastanak ne idemo. Iako smatramo da se moglo sesti za sto, razgovarati, sve ozbiljno razmotriti i napraviti strategiju kojom bi uzdrmali i onako poljuljanu vlast u Beogradu”, kaže Vasić i dodaje:

“Da ne bude pogrešno protumačeno mi smo apsolutno protiv vlasti Aleksandra Šapića i ukoliko se bude zakazala ta sednica i bude se glasalo o njegovoj smeni, to ćemo podržati i glasati “za”. Međutim, smatram da je u toj priči oko nezakonite legalizacije njegovog objekta učestvovalo najmanje 20 ljudi, tako da je trebalo sve razotkriti i pokrenuti krivične prijave i protiv njih. Ovako je sve ispalo neozbiljno”, zaključuje Vasić.

Ko je za, a ko protiv Šapića

Odgovarajući na ove navode, šefica odborničke grupe Ujedinjeni Mila Popović kaže da je SSP javno pozvao sve opozicione stranke.

Mila Popović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Dogovor je bio da Miloš Pavlović iz Narodne stranke posebno pozove Dveri, Novi DSS i Zavetnike, što je i u činio. Mi ne želimo ni sa kim da se svađamo, inicijativa još nije podneta, poziv je otvoren i dalje, tako da mogu da se priključe. Ukoliko gospođa Vasić misli da nisu pozvani na adekvatan način, preuzimam na sebe da je ubuduće lično pozivam. Nikakav problem tu ne postoji. Suština je u tome da li se ostatak opozicije slaže, da li žele da potpišu inicijativu i da li žele da smene Šapića ili ne”, zaključuje Popović.

Srpska stranka Zavetnici ovim povodom nije odgovarala na pitanja portal Nova.rs.

BONUS VIDEO: Zahtev opozicije za raspravu o gradonačelniku Aleksandru Šapiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar