Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs

Deo opozicije u Skupštini grada Beograda smatra da gradonačelnik Aleksandar Šapić treba da bude smenjen jer mu je nezakonito ozakonjen nelegalno dograđeni objekat na Bežanijskoj kosi. Predstavnici SSP, Narodne stranke, DS i Ne davimo Beograd prošle nedelje su održali sastanak na kojem se govorilo o podnošenju zahteva za sazivanje sednice na kojoj bi se raspravljalo o smeni gradonačelnika. Iako su nelegalna gradnja i zloupotreba službenog položaja sasvim dovoljan razlog za smenu nekog javnog funkcionera, ovo nisu jedini Šapićevi “prestupi” od početka njegovog mandata.

BIRN je nedavno do detalja opisao kako je gradonačelnik Beograda legalizovao nelegalno dograđeni objekat na Bežanijskoj kosi, koji je da je rađeno po zakonu trebalo da bude srušen, dok je Šapić morao da plati novčanu kaznu, a pretila mu je i kazna zatvora.

Naime, opština Novi Beograd nezakonito je ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni, pokazuju dokumenta koja je prikupio BIRN.

Foto: BIRN Srbija

“Krajem jula ove godine, nešto više od mesec dana nakon što je postao gradonačelnik Beograda (20. juna 2022), Aleksandar Šapić je dobio rešenje opštine Novi Beograd kojim se ozakonjuje objekat na Bežanijskoj kosi – sedmosobni stan od 340 kvadrata korisne površine (odnosno, 403 kvadrata bruto razvijene građevinske površine). Opština je donela ovo rešenje uprkos činjenici da objekat kojeg je ozakonila, u ovom obliku i ovim gabaritima nije postojao na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. godine, što je osnovni preduslov da nelegalno izgrađeni objekti uopšte uđu u proceduru za ozakonjenje, prema Zakonu o ozakonjenju objekata”, piše BIRN.

Kako dalje navode, prema zvaničnoj dokumentaciji i javno dostupnim satelitskim snimcima, investitor, odnosno vlasnik objekta Aleksandar Šapić je najpre tokom 2021. godine bez građevinske dozvole dogradio već postojeći stan na tri nivoa, tako što je od kosog krova na prvom spratu i potkrovlju napravio “kockicu”, a u nivou prizemlja je sagradio i novi, jednoetažni deo objekta, sa krovom u staklu.

“Gradska građevinska inspekcija je Šapiću u julu 2021. naložila da odmah obustavi radove i pribavi građevinsku dozvolu, međutim on to nije učinio, već je uložio žalbu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U trenutku kada je ministarstvo Tomislava Momirovića poništilo rešenje gradske inspekcije i vratilo postupak na početak – u oktobru 2021. godine – satelitski snimci pokazuju da su radovi na Šapićevom spornom objektu već bili pri kraju”, piše BIRN i dalje navodi:

“Do momenta kada je gradska inspekcija ponovo izašla na teren – u avgustu 2022. godine – opština Novi Beograd, čiji je Šapić bio predsednik neprekidno tokom 10 godina, od juna 2012. do juna 2022. – ozakonila je ovaj objekat, te je građevinski inspektor zaključio da su se stekli uslovi za obustavu postupka.

Nešto slično uradio je Šapić ranije i u Ulici Laze Lazarevića, u blizini Zvečanske, gde je izgradio vilu od 672 kvadrata, bez građevinske dozvole.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ovo, međutim, nije jedina situacija zbog koje je od početka svog gradonačelničkog mandata Šapić na meti kritika.

Diskutabilne odluke

Odmah pošto je i formalno postavljen na čelo Beograda Šapić je pripremio smene direktora gradskih preduzeća. Njegov prvobitni plan je bio 14, ali je naknadno u pregovorima sa poverenicom SNS za Beograd Anom Brnabić taj broj smenjen na 10.

Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Imena novih direktora sakrio je od gradskih odbornika, ali i javnosti, sve do sednice na kojoj su objavljena nova imenovanja.

Tim povodom je rekao da nije želeo da se javnost, odnosno mediji, bave njihovim biografijama.

Šapić je zatim odlučio da bez nekog vidljivog razloga osnuje dva nova preduzeća. Ona će nositi sledeća imena: JKP za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom putnika u Beogradu „Naplata prevozne usluge Beograd“ i JKP za upravljanje parkovima „Beogradski park“.

Ta vest možda i ne bi bila toliko sporna da nije reč o preduzećima koja praktično već postoje. Parkove sređuje JKP “Zelenilo“, a autobuske karte naplaćuje firma sa kojom grad Beograd ima i dalje ugovor. Zato je ovo od starta izgledalo kao bespotrebno dupliranje troškova.

Nezakonito odlaganje grejne sezone

Šapić je saopštio Beograđanima i da se odlaže grejna sezona. Kao razlog je naveo da grad na ovaj način pokušava da postigne da građani što duže plaćaju trenutnu cenu grejanja, koja je identična kao i prošle godine.

Foto: Shutterstock

“Iako se svet izmenio u roku od godinu dana, a cena energenata je znatno skočila u celom svetu. Da bismo pokušali da tu cenu zadržimo što duže, koristimo toplo vreme koje trenutno imamo“, objasnio je Šapić.

Opozicija tvrdi da je ova Šapićeva odluka nezakonita.

Stranka slobode i pravde saopštila je da promenu odluke o početku grejne sezone može doneti samo Skupština Beograda.

“Skupština grada Beograda donela je odluku o snabdevanju toplotnom energijom u kojoj je članom 43. definisan početak grejne sezone. Gradsko veće može da donese mere „samo ako dođe do poremećaja u snabdevanju usled više sile ili kvara, i to samo da bi se otklonio kvar ili uzrok prekida. Ovde to nije slučaj“, navedeno je u saopštenju SSP.

Izuzetno je problematičan i Šapićev odnos prema medijima, kao i nalog koji je dao gradskim službama da ne odgovaraju na pitanja novinara iz kuća koje nisu po volji gradnačelnika.

Šapić je u više navrata rekao da ne želi da daje izjave za novinare Nova S I N1. Govorio je da su to lažovske televizije, da se njegove izjave montiraju, ali i otvoreno rekao da Gradska uprava neće odgovarati na upite koji stižu od medija čiji rad mu se ne dopada.

BONUS VIDEO: Hoće li nelegalna gradnja srušiti Šapića?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare