Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Nikola Zurovac, ambasador Srbije u Poljskoj, smenjen je danas na sednici Vlade Srbije, saznaje Nova.rs.

Podsećamo, njegovu smenu je najavio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, jer je potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora bez konsultacija sa Beogradom.

Kako je objavio „Blic“, Zurovac je pismo potpisao dan uoči posete Nikole Selakovića Poljskoj, što je naišlo na negativnu reakciju tamošnjih konzervativnih vlasti, zbog čega je navodno otkazana poseta šefa srpske diplomatije.

Nikola Selaković danas je izjavio da povod za opoziv ambasadora Srbije u Poljskoj nije bio u sadržini pisma koje je potpisao, već u tome što o svom postupku nije obavestio ministra, kojem odgovara za svoj rad.

“Ambasador nikoga nije obavestio o tome. Mi ne govorimo o predmetu pisma i njegovoj sadržini. Da izbegnem sve insinuacije, nije u pitanju sadržina pisma, već propust ambasadora Srbije što pristupa nečemu o čemu ne obaveštava onoga kome odgovara za svoj rad”, rekao je Selaković i dodao da šta god da je Zurovac potpisao, a da nije pitao, može da naruši neki odnost i to je problem.

Sa druge strane, bivši ambasador Srbije u Belorusiji i stručnjak za međunarodne odnose i spoljnu politiku Srećko Đukić rekao je za Nova.rs da je odluka Selakovića o hitnom povlačenju ambasadora Nikole Zurovca iz Poljske, samo zato jer je potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici, dodvoravanje poljskoj klerikalnoj Vladi i primer diplomatije bez kičme.

„To može diplomatija koja nema kičmu i koja ne može da odbrani ni jedan princip u odnosima sa drugim zemljama. Pa kod nas LGBT populacija ima podršku države, Vlade, nije zabranjena kao u Poljskoj. Zar to ne može da se objasni Poljacima“, rekao je Đukić za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare