Nikola Selakovic
Nikola Selaković Foto:EPA-EFE/Chema Moya

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da ne vidi ništa sporno u svojoj reakciji na nedavni istup ambasadora Izraela, a u vezi sa KiM, i navodi da je postupio diplomatski, državnički i onako kako je trebalo da postupi jedan ministar spoljnih poslova, kada je ugrožen državni interes.

Na pitanje novinara da li je reagovao diplomatski ili brzopleto, i da li je time možda narušio odnose sa Izraelom, Selaković je rekao da diplomatske odnose ugrožava činjenica da neko deo vaše teritorije prizna kao tzv. državu i da time podžava separatizam i secesiju.

„Postupio sam kako mislim da treba, čak mislim i blago, jer je neko pokušao da kaže da smo mi faktički sponzorisali njihovo priznavanje tzv. Kosova“, rekao je Selaković novinarima posle predstavljanja nove usluge eKonzulat.

Selaković je naveo da je u ovom slučaju, neko rekao da je postupak Izraela kojim je priznao tzv Kosovo, bio deo dogovora u Vašingtonu, između Beograda i Prištine, što nije tačno.

„Ja sam izašao sa vrlo jasnim dokazima i pokazao papir koji je potpisao Vučić i papir koji je potpisao Hoti. U onome što je potpisao Aleksandar Vučić, ne postoji K od Kosova. O tome se ne govori“, rekao je Selaković.

„Ne znam šta je tu diplomatski skandal, što sam rekao da je to bezobrazluk, kada u jednoj državi kažete da je predsednik učestvovao u nečemu što je direktno protiv interesa te države. Kako drugačije to da nazovete“, upitao je Selaković.

Kako kaže, postupio je diplomatski, državnički, kako treba da postupi ministar jedne države, kada je ugrožen državni interes.

„Brzopleto je kada pripremate jednu rezoluciju u GS UN, obiđete pola sveta, pa na kraju onima koji su vam obećali podršku podmetnete nešto drugo ili kad postavite neodgovarajuće pitanje Međunarodnom sudu pravde. Kada vodite politiku koja vam izgradi granične prelaze između Srba i Srba…“, rekao je ministar.

Ako je predsednik Srbije u Vašingtonu izdržao „jezive pritiske“ da uradi nešto protiv svoje države, a onda neko kaže da nije bilo tako, kako drugačije da reagujete, upitao je Selaković.

Na pitanje da li se započelo i dokle ste stiglo sa izmeštanjem Ambasade Srbije u Jerusalim, Selaković je rekao da u ovom trenutku nije izgledno da se radi na tome.

„Mislim da sam o tome već govorio. U ovom trenutku, nije izgledno da na tome radimo i da o tome vodimo neku brigu. Razgovaraće se o takvim stvarima, ali, nije izgledno posle svega toga. I posle onog razgovora koji je predsednik Vučić sa premijerom Izraela Netanjahuom obavio“, rekao je Selaković.

Upitan da li to znači i kršenje Vašingtonskog sporazuma, Selaković je rekao da u politici, diplomatiji, stvari nisu samo crno-bele.

“To ne znači (kršenje Vašingtonskog sporazuma), nisu te stvari tako crno-bele. I u diplomatiji i u politici te stvari izgledaju drugačije. Vučić je obavio u roku od sedam dana taj razgovor i vrlo je jasno rekao – ako neko bude dostojanstveno i sa poštovanjem postupao prema nama, mi ćemo znati šta da radimo”, rekao je Selaković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare