Dragan Djilas, Zoran Lutovac i Vuk Jeremic
Foto:Tanjug/Tara Radovanović/Goran Srdanov/Nova.rs/Dragan Mujan/Nova.rs

SSP, DS i NS načelno su se saglasili da u slučaju izlaska na izbore imaju zajedničku listu. Kako saznaje “Nova”, dogovoreno je da te stranke i nestranačke ličnosti budu ravnopravno zastupljeni u prvih pedesetak mesta na listi. Naš zvor navodi da je lider Narodne stranke Vuk Jeremić tražio nekoliko mesta više, u slučaju da njegova stranka da predsedničkog kandidata.

Sastanak dela opozicije održan je u utorak uveče u prostorijama Narodne stranke, a na njemu su bili Vuk Jeremić i Stefan Jovanović iz NS, Zoran Lutovac i Dušan Kostadinović iz DS i Borko Stefanović, Jovan Ličina i Peđa Mitrović iz SSP. Sastanku nije prisustvovao lider SSP Dragan Đilas.

Naš sagovornik kaže da između ovih stranaka nije postignut konačan sporazum o izlasku na izbore, ali su se učesnici načelno saglasili da u slučaju takve odluke prave zajedničku listu. Kako dodaje, dogovoreno je i da SSP, DS i NS, kao i nestranačke ličnosti, ravnopravno podele broj kandidata na “prolaznim mestima” na potencijalnoj listi, odnosno u prvih pedesetak mesta.

To bi, primera radi, trebalo da znači da ukoliko zaključe da bi taj savez sigurno mogao da osvoji 45 mesta u parlamentu, po 10 mesta na listi dobiju SSP, DS, NS i nestranačke ličnosti. Prema dogovoru, PSG-u bi u tom slučaju trebalo da pripadne pet mesta.

Na SSP-ovom delu liste mesto će dobiti kandidat iz sindikata „Sloga” i Pokreta za preokret.

„Stranke će predlagati koje će se nestranačke ličnosti naći na listi i to će biti naknadno dogovoreno”, navodi sagovornik “Nove”.

Međutim, funkcioneri ovih stranaka različito procenjuju koliko bi ova koalicija mogla da osvoji mandata. Procene se kreću od 45 do 80 poslaničkih mesta u Skupštini. U odnosu na to su se i pravile kalkulacije.

Sastanak predstavnika ove tri stranke trajao je nekoliko sati i na njemu nije sve išlo glatko. Više izvora našeg lista reklo nam je da je lider NS Vuk Jeremić tražio nekoliko kandidata više na listi, ako njegova partija da predsedničkog kandidata. Taj uslov Jeremića, prema našim informacijama, nije prihvaćen.

Vuk Jeremić, političar, Narodna stranka, intervju
Vuk Jeremić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema našim saznanjima, demokrate i predstavnici SSP nisu želeli da razgovaraju o beogradskim izborima, uz napomenu da će to biti tema nekih narednih sastanaka.

“O tome bi trebalo da razgovaraju i predstavnici gradskih odbora”, kaže izvor “Nove”.

Takođe, konkretnije se nije razgovaralo ni o predsedničkom kandidatu.

Novinari „Nove“ kontaktirali su pojedine učesnike sastanka kako bi proverili ove navode, ali oni zvanične izjave na ovu temu nisu želeli da daju.

Kako je Nova.rs ranije pisala, do sada se niko nije protivio da nosilac liste oko SSP, DS i NS bude Marinika Tepić, dok se kao predsednički kandidat pominje Zdravko Ponoš, potpredsednik NS.

Ponoš je u razgovoru za Novu rekao da je preduslov da ozbiljnije razmišlja o kandidaturi za predsednika Srbije da opozicija postigne dogovor o jedinstvenom nastupu na izborima na svim nivoima.

Zdravko Ponos
Zdravko Ponoš Foto:FoNet/Aleksandar Barda

„Ako ga bude, tek tada bih eventualno bio spreman da se saglasim da moje ime bude jedno od imena čiji potencijal za uspeh treba izmeriti“, rakao je za naš list potpredsednik narodne stranke. S druge strane Jeremić ovakvu mogućnost nije hteo da komentariše uz obrazloženje da o izborima neće govoriti dok traju pregovori.

Prema informacijama Nove kandidat za gradonačelnika Beograda trebalo bi da bude nestranačka ličnost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare