Foto: Arhiva, N1

Pojedinačni razgovori opozicije sa predstavnicima Evropskog parlamenta trebalo bi da počnu nekoliko dana nakon što izveštaj o Srbiji Vladimira Bilčika bude usvojen u EP, što je zakazano za 25. mart. Nakon toga, kako saznaje portal Nova.rs, počeće razgovori sa onim delom opozicije za koju su stranci "prihvatljivi", ali će zbog epidemije korona virusa sve biti onlajn. Što se tiče evroparlamentaraca, poziv imaju svi.

Kompletan tim Evropskog parlamenta, u kome su Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, za sada neće dolaziti u Beograd. Razlog je korona.

Početak pripremne faze 

Kako saznajemo, signal za početak pripremne faze dijaloga oko izbornih uslova, između vlasti i opozicije u Srbiji, biće usvajanje izeštaja o Srbiji Vladimira Bilčika. S obzirom da je to zakazano za 25. mart, za očekivati je da će nekoliko dana nakon toga početi pojedinačni razgovori evroparlamentaraca ca opozicijom.

Kako se jedan deo opozicije unapred ogradio od bilo kakvih razgovora sa strancima, odnosno predstavnicima Evropskog parlamenta, ne treba očekivati da u njima učestvuju Demokratska stranka Srbije, radikali, niti dugogodišnji gradonačelnik Čajetine i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović…

Prema saznanjima Nova.rs najkasnije do početka sledeće nedelje znaće se ko hoće a ko neće da razgovara sa predstavnicima Evropskog parlamenta.

„Mi ćemo razgovarati sa svima koji to žele. Od DSS i SRS nemamo potvrdu“, navodi naš izvor.

Ostale stranke opozicije, pojedinačno će predstaviti evroparlamentarcima svoje ideje oko načina na koji bi se izborni uslovi u Srbiji trebalo promeniti, što bi dovelo do mogućnosti da na sledećim izborima učestvuju.

Ujedinjeno ili ne… 

Ostaje i da se vidi da li će opozicija uspeti da se dogovori oko toga da nakon ove pripremne faze u dijalog ide ujedinjeno i sa zajedničkim predstavnicima ili će se podeliti u dve kolone. Jednu u kojoj su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića. Okosnicu druge kolone, u tom slučaju, činile bi Narodna stranka i Skupština Slobodne Srbije.

Uveliko se priča i o tome da će se dijalog voditi uporedo i sa onim strankama, za koje je prisustvo evroparlamentaraca neprihvatljivo.
O tome je nedavno na RTS-u pričao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prijavio se za glavnog moderatora.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/RTS

„Tu će biti dve vrste razgovora. Oni koji ne žele da stranci vode dijalog, i to je veći deo. Stranka Saše Radulovića danas je najsnažnija od opozicionih stranaka. I oni koji žele da im stranci vode dijalog. Meni je olakšavajuće da su oni koji žele sa strancima da razgovaraju odavno rekli da ne žele sa mnom da razgovaraju. Spreman sam da razgovaram s ovima koji žele da razgovaraju bez posredstva stranaca, ja sam spreman i bila bi moja obaveza da u tome učestvujem”, istakao je Vučić.

Da li se dijalog pretvara u cirkus

Komentarišući ovu Vučićevu „selektivnu“ politiku sa kim iz opozicije želi, a sa kim ne želi da razgovara, Govoreći o tome šta je, zapravo, Vučić ovim hteo da kaže, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka u penziji i član Skupštine slobodne Srbije Čedomir Čupić tada je za Nova.rs rekao da je jasno da se dijalog, kao i 2019. godine, pretvara u cirkus.

„Pa on stalno priča sa tim drugima. O čemu će sa njima da priča? Većina tih stranaka koje ne žele strance sa njim usko sarađuje. Stamatović sa njim otvara gondolu, Šapić se s njim slika po restoranima i na terasi… Moje mišljenje je da će ovo biti samo jedna šarada. Ako Evropska unija ne pristupi ozbiljno ovome, to će biti znak da su digli ruke od nas. Sve ovo što on sad priča je jedno ozbiljno zamajavanje. Na ovaj način da se desi nešto ozbiljno, od toga nema ništa. Taj cirkus… I mi u to da se guramo i da u tome učestvujemo? Ja to neću da prihvatim“, kaže Čupić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar