Foto: Epa, N1, Profimedija

Uloga Evropskog parlamenta nije da ponudi gotova rešenja, već da potpomogne dijalog u kom bi političke partije došle do dogovora o relevantnim pitanjima i temama od obostranog interesa, zaključak je predstavnika Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera, Tanje Fajon i Vladimira Bilčika nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i formalnog pokretanja procesa međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije.

„Danas je Evropski parlament formalno pokrenuo drugu fazu procesa međustranačkog dijaloga sa Narodnom skupštinom Srbije, nakon prve faze koja se odigrala krajem 2019. Imali smo konstruktivan sastanak sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, koji sa nama posreduje u procesu i dogovorili smo se o narednim koracima koji će podržati konsenzus i izgradnju poverenja širom političkog spektra u Srbiji“, kaže se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Kako dalje kažu, čvrsto veruju da je proces međustranačkog dijaloga posredstvom Evropskog parlamenta u najboljem interesu Srbije.

„To je važan element u nastojanjima zemlje da dodatno ojača demokratiju i poveća poverenje građana u institucije i izborni proces. U tom procesu uloga Evropskog parlamenta nije da ponudi gotova rešenja već da potpomogne dijalog u kom bi političke partije došle do dogovora o relevantnim pitanjima i temama od obostranog interesa“.

Četiri člana tima za posredovanje Evropskog parlamenta su Vladimir Bilčik, stalni izvestilac Odbora za spoljne poslove za Srbiju, Tanja Fajon, predsedavajuća Delegacije za odnose sa Srbijom, i dva bivša poslanika Evropskog parlamenta, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Tokom druge faze procesa međustranačkog dijaloga, tim za posredovanje će obaviti niz konsultacija sa svim relevantnim akterima u Srbiji o agendi predstojeće runde međustranačkog dijaloga. Tim će predložiti Narodnoj skupštini potencijalne učesnike i teme od zajedničkog interesa koje se utvrde tokom konsultacija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar